REÇETE’NİN BU HAFTAKİ KONUĞU KTÜ TIP FAKÜLTESİ ENFEKSİYON HASTALIKLARI ANABİLİM DALI BAŞKANI PROF.DR.İFTİHAR KÖKSAL

KONU: GRİP NEDİR? HEPATİTLER VE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR? 


Grip, Influenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan, ani olarak 39°C üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır.

GRİP NASIL BULAŞIR?

Gribe yol açan Influenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşır. Başlıca bulaşma yoları, öksürük ve hapşırık ile etrafa saçılan damlacıkların hava yolu ile bulaşması, hasta kişiler ile direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar ile bulaşmadır.

GRİP HASTALIĞININ TEDAVİSİ

Grip hastalığının tedavisi, ortaya çıkan belirtilerin tedavisi şeklindedir. Ateşin düşürülmesi, burun akıntısının giderilmesi, halsizlik ve kırgınlığın giderilmesi şeklinde tedavi düzenlenir ve yatak istirahatı önerilir.

GRİPTEN KORUNMA

Gripten korunmanın başlıca yolu vücut direncinin düşmesini engellemekten geçer. Bu nedenle mevsim özelliklerine uygun giyilmeli, bol sulu gıdalar, taze meyve ve sebze tüketilmelidir. Hastalar ile yakın temastan, ortak eşya kullanımından kaçınılmalıdır.

KİMLER RİSK ALTINDA?

Dünya Sağlık Örgütü,TC. Sağlık Bakanlığı tarafından, çeşitli gruplar gribin olumsuz etkileri açısından risk grubu olarak tanımlanmaktadır. Sağlık otoriteleri, aşağıdaki gruba giren kişilerin her yıl aşılanmasını "mutlak" önermektedir.
Gribin yaşamsal risk oluşturduğu ve tıbbi açıdan mutlaka aşılanması önerilenler:
•65 yaşından büyük kişiler
•Şeker hastaları (diyabet)
•Astım hastaları
•Kronik akciğer hastaları (Bronşit v.b)
•Kronik kalp ve damar sistemi hastaları (koroner arter hastaları)
•Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler ( kronik kan hastalığı- hemoglobinopati- olanlar, kanser hastalığı, immunsupresif kullananlar)
• Huzurevi, bakımevi v.b ortamlarda yaşayanlar
• Bazı kişilerin grip aşısı olmaması gerekir.
Bunlar:  6 aydan küçük bebekler
Yumurtaya karşı anafilaktik tarzda alerjisi olanlar (yumurta yediğinde alerjik şoka girenler)
Hamileliğin ilk 3 ayı içinde olan bayanlar (ancak doktor tarafından kesin gerekli olduğu tespit edilirse grip aşısı olabilirler)
Grip aşısı Dünya Sağlık Örgütü'nün koordinasyonu ile bir yıl önce salgın yapan virüs tiplerinin belirlenmesi sonucu geliştirilmekte ve aşının tipi de bu uygulamaya bağlı olarak her yıl değişmektedir. Grip aşısı, vücutta 1-2 hafta içinde koruyucu düzeye erişir. Eğer aşı, içerdiği virüs tgipleri, salgınlara neden olan virüs tipine benzerse, sağlıklı erişkinlerde yaklaşık %70 oranında etkilidir. Yukarıda saydığımız riskli grupta ise, hastalıktan korunma oranı %50'ye düşmektedir.

Hepatitin Tanımı Nedir?

Hepatit kelime olarak "karaciğer iltihabı" anlamına gelir ve virüslere bağlı olarak gelişir. Genellikle karaciğerde büyümeye,
hassasiyete ve bazen kalıcı hasar oluşmasına neden olur. Hepatit, virüsler dışında çeşitli kimyasal maddeler, ilaçlar ve alkol

Viral Hepatit’in Farklı Tipleri Nelerdir?

Her biri farklı bir virüs tarafından oluşturulan en az sekiz tip viral hepatit bulunmaktadır.

Viral Hepatit’in Bulaşma Yolları Nelerdir?

Hepatit A ve E: Hepatit A en sık görülen hepatit çeşididir. Ağız yoluyla bulaşır. Virüsle bulaşık yiyecek ya da su alındığında ve tuvalet sonrası el Kalabalık yerler, toplu bakım yerleri ve mekanlarında daha kolay bulaşır.
Hepatit B: Bu virüs kan ve kan ürünlerinin nakli ile bulaşabildiği gibi, küçük kesiklerden, kulak delinmesi, dövme yaptırılması, diş tedavisi, manikür, pedikür veya cinsel ilişki sırasında da
Hepatit C: Bu hepatit virüsü, kirli enjektör kullanımı, kirli kan ve kan ürünlerinin nakli ile bulaşır. Cinsel temas yoluyla ve anneden bebeğine geçtiği
Hepatit D : Esas olarak virüs bulunduran kirli enjektör kullanımı veya kirli kan ve kan ürünlerinin nakli ile bulaşır. Bu virüs sadece hepatit B virüsü bulaşmış insanlarda hastalık yapmaktadır. Muhtemelen hepatit B ve D taşıyıcılarından geçmektedir.

Viral Hepatit’in Belirtileri Nelerdir?

En sık rastlanan belirtiler halsizlik, orta derecede ateş, kas ve eklem ağrıları, bulantı, kusma, dikkat azalması, müphem karın ağrısı ve bazen “ishal”dir. Birçok hastada belirtiler hafiftir veya yoktur; bu

Risk altındaki kişiler kimlerdir?

•Risk gruplarını sağlık personeli, uyuşturucu bağımlıları, homoseksüeller, çok sık cinsel partner değiştirenler, diyaliz hastaları.
•Bebek doğar doğmaz aşılanmalı ve immunglobulin ile korunmalıdır. Aynı zamanda tüm gebeler taşıyıcılık yönünden mutlaka gebelik takipleri sırasında taranmalıdır.

Bu hastalık ne kadar sürer?

Belirtilerin aniden ortaya çıkışını takiben birkaç hafta, bir veya iki ay içerisinde hastalık belirtileri geriler. Erişkin hastaların %90-95 kadarı hastalığı tamamen yener ve antikor geliştirir. Öte yandan %5-10 hastada kronik hepatit veya taşıyıcılık gelişir.

Hepatitin Komplikasyonları nedir?

A, B, D, E hepatit hastaların çoğu tamamen iyileşirler. Birkaç ay ara ile hafif alevlenme atakları görülebilir. Her atak ile öncekinden daha hafif geçer. Ancak bu tekrarlanmalar, tam iyileşme olmayacağını göstermez. Hepatit A nedeniyle ölüm oranı, D ve B hepatite göre daha azdır. E hepatite bağlı ölüm oranı ise bilinmemektedir. Hepatit B hastalarını %5-10’unda ve hepatit C vakalarının %80’den fazlasında kronik karaciğer hastalığı gelişir

Hepatit kanser nedeni olabilir mi?

Kronik hepatit B taşıyıcılarında ve kronik hepatit C hastalarında siroz geliştikten bir süre sonra normal populasyona göre karaciğer kanseri daha yüksek oranda görülmektedir.
Sonuç Olarak Şunlara Çok Özen Göstermeliyiz;
Viral hepatitlerin bazı türleri ülkemizde çok sık görülmektedir. Bazı türleri oldukça bulaşıcı olan bu hastalık, çoğunlukla farkına varmadan geçirilmektedir. Hastaların bazıları ölmekte; bazıları da kronik hastalığa maruz kalmaktadır.

Hepatit B ve C’ye karşı korunma yolları nelerdir?

Hepatit B ve C’nin tedavisi oldukça güç olduğu için aslında en iyisi ve doğrusu bu hastalığa karşı korunmaktır.