İdrar Kesesinden  Böbreğe İdrar Kaçağı (Reflüsü) Nedir?
Böbreklere idrar reflüsü (Vezikoüreterealreflü) çocuklarda en sık rastlanılan problemdir ve pediatrik cerrahisinin en tartışmalı konularından biridir. Tanım olarak idrar kesesinde toplanmış olan idrarın normalin tersine böbreklere geri kaçışıdır.

Reflü(VUR) kimlerde oluşur? Hangi Sıklıkta gözlenir?

Reflü yaklaşık olarak sağlıklı çocukların % 1-2’ sinde oluşur. Tanı esnasındaki yaş 2-3 yıldır, ancak bebeklik veya daha yaşlı çocuklarda olduğu gibi herhangi bir yaşta da tanı konulabilir. Tedavi edilen çocukların dörtte üçü kızdır. Bazı çocuklarda reflü ailesel olabilir. Şayet sizde veya çocuklarınızdan herhangi birinde reflü varsa diğer çocuklarınızı da mutlaka doktorunuza gösteriniz.

VUR'nün geç teşhis edilmesi ne gibi sorunlara neden olur?

Tanıda gecikme ve kronik üriner enfeksiyon, böbrek iltihabı, böbrek hasarı, hipertansiyon, kronik böbrek yetersizliğine neden olabilir.

Reflü(VUR) Tedavi Nasıl Yapılır?

Reflüsü olan çocuklarda tedavide amaç böbreğin enfekte olması, böbrekte hasar oluşması ve yukarıda anlattığımız komplikasyonların önlenmesidir.
 Üç tane tedavi seçeneği vardır: medikal tedavi, cerrahi tedavi ve gözlem. Medikal tedavide antibiyotikler ve çocuğun işeme alışkanlıkların düzeltilmesi söz konusudur. Cerrahi tedavi reflünün derecesine ve özelliğine bağlı olarak açık veya endoskopik dediğimiz kapalı yöntemle yapılabilir. Reflü için yapılan ameliyatlardan sonra hastanede kalış süresi ortalama 2-5 gündür ve kullanılan cerrahi tekniğe göre değişir. Son yıllarda artık hastanede kalış süresi ve operasyonun süresi iyice kısalmıştır.

Bu çocuklar periyodik takipleri yapılarak üriner enfeksiyon yönünden gözlenmelidir. 

İNMEMİŞ TESTİS NEDİR?

Testisler intrauterin (bebeğin anne karnında olması) dönemde böbreklerle aynı seviyededir. Bebek büyüdükçe testisler normal yerine inerler.
 Son ayda kasık kanalından geçerek skrotuma (testislerin normalde bulunduğu kısım) inerler fakat bazen inme doğumdan sonra 1 yaşına kadar devam eder. Bu inmenin % 95'i ilk 6 ayda, % 5'i ise ikinci 6 ayda tamamlanır.

İnmemiş Testis tehlikeli mi?
 Testis normal yerine inmez ve bu durum tedavi edilmez ise, testis üreme hücresi yapma yeteneğini yitirir. Bir testis normal yerinde olsa bile diğer testiste gelişen olaylar, normal testisi de etkileyerek, bireyin kısırlığı ile sonlanır.

İnmemiş testis kısırlık yapar mı?
 Eğer her iki testis de karın içinde yerleşik ise ya da inguinal kanalda ise; zamanla yüksek ısı, fazla kan akımı ve artmış metabolik artıklar testis fonksiyonlarına zarar verir ve testisin yapısı bozulur, boyutu küçülür ve sperm üretimi olmaz, sonuçta infertilite yani kısırlık sorunu ortaya çıkar.
 
Kasık fıtığı Nedir?
Eğer karın içi organın ilerlemesine olanak veren açıklık torbaya kadar uzanmıyorsa kasık fıtığı, uzanıyorsa torbaya kadar inmiş kasık fıtığı da deniliyor. Kasık fıtığında en çok korkulan durum; içeriğin kendiliğinden karına geri gitmemesi ve kolaylıkla karın içine itilememesi yani boğulma. Boğulmada en önemli risk, o taraftaki testisin ve boğulan organın kan akışının bozularak çürümesi.

Ameliyat ne zaman yapılmalıdır?
Kasık fıtığı ameliyatı teşhis konduktan itibaren bir kaç gün içerisinde yapılmalıdır. Yapılmadığı taktirde ortaya çıkabilecek olan fıtık boğulması ve organ çürümesi gibi riskler en fazla yenidoğan ve süt çocuklarında ortaya çıkar.

Halbuki büyüklerin ameliyattan en çok korktukları yaşlar da bunlardır. Bütün mesele işin ehli kişiler tarafından ve imkanları uygun hastanelerde yapılmasıdır.

Günün Sözü


Muharrem ayının onuncu günü (10 Muharrem) AŞURE günüdür.