15 Ağustos 2019 tarihi Trabzon’un fethinin 558. yıldönümüdür. Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmed, İstanbul’u alıp Doğu Roma’yı ortadan kaldırdıktan sonra imparatorluk varislerine de son verip tek cihan hükümdarı olma yolunu tutmuştur. Trabzon ve çevresinde hüküm süren ve Doğu Roma’nın yönetici ailelerinden Komnenosların başında olduğu Trabzon Krallığı’nı da ortadan kaldırmasının ana sebebi budur. Trabzon’un fethinin özelliği İpek Yolu üzerinde bir liman kentinin alınmasından öte Osmanlı Devleti’nin dünya hâkimiyeti anlayışı çerçevesinde önem arz eden bir olaydı. Dolayısıyla Fatih Sultan Mehmed gücünün göstergesi olarak nasıl ki İstanbul’u fethettikten sonra Ayasofya’yı kiliseden camiye çevirmişse Trabzon’un fethini de sıradan bir günde değil, Hristiyanlar tarafından dinî açıdan kutsal kabul edilen 15 Ağustos’ta gerçekleştirmiştir.

Geçen haftaki yazıda Trabzon’un fetih tarihinin 15 Ağustos olduğunu ve bunun Orhan. F. Gümrükçüoğlu döneminde resmî olarak kabul edilip Büyükşehir Belediyesi yetkililerince de bundan sonra 15 Ağustos’ta fetih kutlamalarının yapılacağının açıklandığını söylemiştik. Buna karşın Murat Zorluoğlu’nun başkanlığındaki yeni yönetimin fetih kutlamalarıyla ilgili hazırlıklarının henüz duyurulmadığına dikkat çekerek de Trabzonlular için bu anlamlı günün atlanmaması gerektiği konusunda görüşümüzü belirtmiştik.

Ancak bütün bunlara karşın Trabzon’un fethi bugün kutlanmadı. Bunun gerekçesi nedir bilmiyoruz. Geçen dönemki büyükşehir belediye yönetiminin almış olduğu karar varsa neden yerine getirilmedi? 15 Ağustos açıklamasını Başkan Zorluoğlu eski yöneticilerin şahsî kararı görüp uygulamak istemedi mi yoksa fethin 15 Ağustos’ta kutlanmasına engel teşkil edecek dış kaynaklı bir durum mu söz konusudur? Açıkçası merak içerisindeyiz.

Burada kaleme aldığımız ilk yazıda tarih bilgisinin ve tecrübesinin en çok siyasetçilere ve bizleri yöneten idarecilere gerekli olduğunu ve kaleme alacağımız yazıların da bu bilgi ve tecrübe doğrultusunda şekilleneceğini vurgulamıştık. Biz tarihçi olarak söylenmesi gerekenleri söyledik. Şimdi söz Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Murat Zorluoğlu’nda. “Fatih’in feth ettiği…” diyerek övülen bir şehrin idarecisi sıfatıyla Trabzon’un fethinin neden olması gerektiği gibi gününde kutlanmadığı hakkında kamuoyu kendisinden açıklama beklemektedir.