SONNOKTA ŞÜKRAN ATALAR - Son günlerde Trabzon ve çevre illerde yaşanan yangınlar vatandaşları tedirgin etti. Trabzon ve Rize’de çıkan toplam 27 yangında 11 ev küle dönerken; 14 adet açık alan, 11 adet orman yangınlardan zarar gördü. Yetkililer vatandaşları yangınlara sebebiyet verebilecek bahçe temizlikleri konusunda uyardı. Trabzon’da temizlik gerekçesiyle yakılan ateşler kontrolden çıkarak 1’i ev olmak üzere 26 ayrı noktada yangın çıkardı.

DEVAM EDEBİLİR
Rize’de ise henüz bilinmeyen bir nedenden çıkan yangında 10 ev yanarak kullanılamaz hale geldi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Entomolojisi ve Koruma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Bilgili, söz konusu yangınların güneyden esen kuru rüzgarların yaprakları daha da kurutması nedeniyle çıktığını belirterek, “Bu yangınlar Nisan Mayıs aylarına kadar devam edebilir.” dedi.

SEBEP GüNEYLi RüZGARLAR
Bölgede gerçekleşen yangınların örtü yangını olduğu ve çok tehlikeli olmadığı bilgisini de paylaşan Prof. Dr. Bilgili, “Sonbaharda dökülen yapraklar kıble rüzgarı ile daha da kurumakta, bahçelerde yakılan temizlik ateşleri yangınlara mahal verebilmektedir. Bu yangınlar ekosisteme zarar vermese de kıble adı verdiğimiz güneyli rüzgarların uzun sürmesi halinde sıkıntılı durumlar doğabilir.” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi