SONNOKTA ŞÜKRAN ATALAR - Fındık İhracatçı Birlikleri AR-GE Çalışmaları Toplantısı Giresun’da gerçekleştirildi. Toplantının gündemini ülkemize Gürcistan’dan gelen ve oradaki fındığın neredeyse yarısını yok eden Kahverengi Kokarca Böceği konusu oluşturdu. Fındığı yok eden böceğin Hopa, Kemalpaşa ve Arhavi’de yayılmaya başladığı, yalnızca fındık İçin değil çay ve diğer tarımsal ürünler için de tehdit oluşturduğu bildirildi.

SORUN ÇÖZÜLMELİ
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Edip Sevinç, son yıllarda fındık üretiminde yaşanan düşüşün nedeninin bu ve bunun gibi zararlı böcekler olduğunu belirtti. Sevinç, “Fındığın sorunu seçim ekonomisi ile çözülmez. Herkes fiyat konuşuyor ancak fındığımız elden gitmesin diye uğraşan yok. Biz böcek beslemek için fındık üretmiyoruz. Bu sorunla bir an evvel başa çıkmalıyız” dedi.

ALARM VERİLSİN
Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk ise Kahverengi Kokarca Böceği’nin Gürcistan’daki fındık bahçesinde % 100 kayba neden olduğu bilgisini paylaşarak, “Fındığı 20 gün içinde tamamen bitiriyor. Aynı zamanda ardında zararlı bakteriler de bırakıyor. Mücadele edilmezse fındık üretimi 500 bin tona bile ulaşmaz. Bu böceğe karşı Türkiye’de alarm verilmeli ve ağaçlar ıslah edilmeli” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi