SONNOKTA MERVE ALTUNCU - Türkiye'nin en zengin endemik bitki çeşitliliğine sahip illerinden olan ve kimyasal ilaç ve gübre kullanımının en az olduğu iller arasında olan Gümüşhane'de organik arıcılığa yönelik yatırımlar ve desteklemeler her geçen gün artıyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen Bakanlık, DOKAP, İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen “Organik Arıcılığın Geliştirilmesi Projesi” kapsamında Gümüşhane’de organik arıcılığın geliştirilmesi amacıyla üreticilere son beş yılda 2 bin 270 adet organik kovan, 5 bin ton temel petek ve 26 bin adet organik varroa ilacı dağıtımı gerçekleştirildi.

AMACIMIZ KAYNAĞI İYİ DEĞERLENDİRMEK
Arıcılığın toprağa bağlı kalmadan az sermayeyle kısa sürede gelir getiren, bal arılarını sevk ve yönetebilme kabiliyetine dayanan tarımsal bir iş kolu olduğunu ifade eden İl Tarım ve Orman Müdürü Edip Birşen, “Gümüşhane'de organik arıcılığı geliştirerek verimliliği artırmayı amaçlıyoruz. İlimiz arıcılık bakımından son derece zengin bir potansiyele ve zengin bitki florasına sahip. Amacımız bu kaynağı en iyi şekilde değerlendirerek, hedefimiz ilk etapta 50 organik arıcıya ulaşarak 2023 yılında 100 organik arıcı ile 150 ton organik bal elde etmektir. Bakanlığımız Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) 41 bin adet kayıtlı arılı kov a n bulunmaktadır. İlimizde yılda 750 ton bal üretimi gerçekleştirilmektedir.” dedi.

ÖNEMLİ POTANSİYEL
2021 üretim sezonunda 2 bin 270 kovanla, 31 organik arıcı ile 50 ton organik bal üretimi hedeflendiğini belirten İl Müdürü Birşen, “İlimiz Zigana ile Kop Dağı arasında yer alan Türkiye’nin en zengin endemik bitki çeşitliliğine sahip ili konumundadır. Endemik bitki çeşitliliğinin fazla olmasında yer şekillerinin çeşitlilik göstermesinin ve engebeli arazilerin geniş yer tutmasının önemli etkileri bulunmaktadır. İlimizde kimyasal ilaç ve gübre kullanımı diğer illerle mukayese edildiğinde çok düşük gerçekleşmektedir. Bu durum organik arıcılık için önemli bir potansiyel ortaya koymaktadır. İlimizde kovan başına 18 kilogram, Türkiye’de ise kovan başına 16 kilogram verim elde edilmektedir. Türkiye'nin bal kalitesi en yüksek illeri arasında yer alan Gümüşhane, gerek arıcılık yönünden gerekse flora zenginliği bakımından bölgede önemli bir yer tutmaktadır.” diye konuştu.

FLORA ZENGİNLİĞİ
Türkiye'nin bal kalitesi en yüksek illeri arasında yer alan Gümüşhane’nin, gerek arıcılık yönünden gerekse flora zenginliği bakımından bölgede önemli bir yer tuttuğunu kaydeden Birşen şöyle devam etti: “Bu flora zenginliği ile kirlenmemiş olan kaynaklarımızı da dikkate alındığında Gümüşhane'de üretilen balın organik bal olarak pazarlanması için önemli bir fırsattır. Bal, doğrudan ve diğer gıdalara katılarak tüketimi yanında aslında şifa amaçlı tüketimi yaygın olan bir üründür. Bal ve diğer ürünlerinin şifa amaçlı kullanılıyor olması son yıllarda alternatif tıbbın da gündemine girerek zaman içerisinde ticarete konu olmaya başlamıştır.”

Editör: Haber Merkezi