Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla başlayan ekonomik sorunlar, dünya çapında enflasyonun zıplamasına neden oldu. Son olarak Rusya'nın Ukrayna'yı işgali de küresel piyasaları etkiledi. 

Yılbaşından bu yana temel gıdadan elektriğe, doğalgazdan akaryakıta iğneden ipliğe zam geldi. Türkiye'de yıllık enflasyon yüzde 54.44'e yükseldi. Böylelikle son 20 yılın en yüksek enflasyonu kaydedildi. Vatandaşın alım gücü yerle bir oldu. 

ASGARİ ÜCRETE İKİNCİ ZAM MASADA

Ekonomideki kötü gidişat devam ederken AK Parti'den asgari ücretle ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi. 

 AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, ''Asgari ücrete yılda iki defa zam getirilmesi konusunu Cumhurbaşkanımız zaten ifade etmişti. Bu yapılabilir. Şu anki mevzuat gereği yılda bir defa yapılıyor ancak bunu değiştirmek mümkün. Aklımızda var. Zamanı geldiğinde, bir yıl geçmesi beklenmeksizin zam yaparız. Vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceğiz. Maliyet artışı mı var? O zaman vatandaşımızın gelirinde de artışı sağlayacak tedbir ve kararları alacağız" diye konuştu.

AK Partili Özkan'ın asgari ücret açıklamasının ardından uzmanlar, asgari ücrete ikinci kez zam yapılması halinde, 2022'nin ilk 6 aylık enflasyon rakamının ya da buna yakın bir oranın esas alınabileceğini belirtti. 

850 TL ZAM GELEBİLİR

Uzmanlar "Söz konusu rakam bugünkü projeksiyonlara göre yüzde 20 civarı bir orana denk gelebilir. Bu durumda asgari ücrete temmuzdan itibaren geçerli olmak üzere yaklaşık 850 TL zam gelebilir" görüşünü dile getiriyor.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

2022 yılı için geçerli asgari ücret brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira 40 kuruş olarak belirlendi. asgari ücretin işverene maliyeti ise 5 bin 879 TL oldu. 

Ayrıca asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmıyor. Ancak 2022 yılı için açıklanan asgari ücretten gelir vergisi kesintisi yapılmayacağı için asgari geçim indirimi de artık bordrolara yansımayacak.

Editör: Haber Merkezi