Trabzon Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Cüneyt Hayal, mali müşavirlerin yaşadıkları sorunları ve çözüm yollarını bürokratlara defalarca iletmelerine rağmen, sorun yokmuş gibi davranıldığını belirterek tepki gösterdi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Cüneyt Hayal şu ifadelere yer verdi: “Ülke ekonomisinin güçlü bir temel üzerine yükselmesinde önemli bir rol üstlenen mali müşavirler olarak, haklarımızı savunmak ve adalet taleplerimizi yılmadan usanmadan dile getirmeye devam edeceğiz. Görünürde mükellef veya işverenlerden istenilmekle beraber, iktisadi ve sosyal hayata ilişkin ihtiyaç duyulan hemen her veri Mali Müşavirler aracılığıyla toplanılır hale gelmiştir. Ancak bugün Mali Müşavirlerin sırtındaki yük artık dayanılmaz boyutlara ulaşmıştır. Hiçbir kamu gücünün de bir meslek grubuna bu kadar yüklenmeye, insanların psikolojilerini bozmaya hakkı yoktur. Önerilerimize yıllardır sessiz kalınması sebebiyle, büyüyen bu sorunların ortadan kaldırılması, Mesleğimizin yapılabilir olması için, yaptım oldu modeli ile değil, kalıcı düzenlemelerin ivedilikle hayata geçirilmesi önem arz etmektedir.”

KTÜ'lü profesör açıkladı: Belediyemize bir teklifimiz vardı İstimlak sıfır KTÜ'lü profesör açıkladı: Belediyemize bir teklifimiz vardı İstimlak sıfır

BIÇAK KEMİĞE DAYANDI

“Mali İdarenin çalışmayan bildirim ve beyan sistemi acilen yenilenmelidir.  Beyan ve Bildirim Sürelerinin, Resmi ve İdari Tatil süreleri kadar kendiliğinden uzaması için mevzuat acilen düzenlenmelidir. Yargının tatil olduğu, yürütmenin tatil olduğu yerde verginin de tatili olmalı; Adı olup kendi olmayan mali tatilimiz bizlere verilmelidir. Meslek mensubu arasındaki gelir dağılımındaki adaletin sağlanması ve haksız rekabetin önlenmesi için adil rakamlarının belirleneceği kapasite sınırlaması uygulaması acilen getirilmelidir. Ölçüsüz iş yükü ve adil olmayan ücret tarifesindeki olumsuz denge acilen düzeltilmelidir. Sadeleştirilmiş ve birbiriyle uyumlu vergi mevzuatı acilen hazırlanmalıdır. Gereksiz beyan ve bildirimler kaldırılmalı, kamu kurum ve kuruluşlarının altyapısı birbirlerine açılmalıdır. Ücretlerimiz Maliye Bakanlığı üzerinden tahsil edilmelidir. Enflasyon düzeltmesi uygulaması ve bilanço yıllık olmalıdır. Yeşil pasaport ile ilgili sosyal haklarımız tarafımıza verilmelidir. Tarafımıza geçici değil, kalıcı çözümler sunulmalıdır. Sorunlarımıza ivedi olarak çözüm üretilmesi için haykıran 130 bin meslek mensubunun çığlıklarına duyarsız kalınmamalı, biz Mali Müşavirlerin işlerimizi daha sağlıklı yapabilmesi için haklı ve insani taleplerimizin hayata geçirilmesini talep etmekteyiz. Artık mevcut işlerimizi yapamaz hale geldik, bıçak kemiğe dayandı! İnsani şartlarda yaşamak biz mali müşavirlerin de anayasal hakkıdır.”

Editör: Rabia Mollaoğlu