TÜRMOB Başkanı Kartaloğlu, “20 yıl sonra yeniden enflasyon muhasebesi ile karşılaştık. Biz hem eğitim hem de teknik anlamda hazırız. Kolay bir dönem değil. Bizler hazırız ama işletmeler hazırlar mı değiller mi? Bunu çok merak ediyorum. İş dünyasında sürpriz vergilerin ve sürpriz zararların doğabileceği bir dönem bizi bekliyor.” dedi

57'inci Karadeniz Oda Başkanları Toplantısı, Trabzon Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Odası'nın ev sahipliğinde yapıldı. Oda Başkanı Cüneyt Hayal toplantıyı değerlendirdi. Toplantıya katılan Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Başkanı Emre Kartaloğlu, İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Erol Demirel ve TÜRMOB Genel Sekreteri Yahya Arıkan sorularımızı yanıtladı.

OLDUKÇA VERİMLİ BİR TOPLANTI

57. Karadeniz Oda Başkanları toplantısı Trabzon’da gerçekleşti. Ev sahibi olarak bir değerlendirme yapar mısınız?

Trabzon Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Cüneyt Hayal: 

'' 26 odamızı Trabzon’da ağırladık. TÜRMOB Genel Başkanımız Emre Kartaloğlu,  TÜRMOB Genel Sekreterimiz Yahya Arıkan ve İstanbul Oda Başkanımız ve Karadeniz Odalar Platformu Başkanı Erol Demirel bizlerleydi. Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi toplantımıza katıldılar kendilerine teşekkür ediyoruz. Bu toplantılarda meslek ve meslek mensuplarının sorunları konuşuluyor. Buradan çıkan sonuçlar ve çözüm önerileri TÜRMOB’a iletiliyoruz, oradan da ilgili mercilere iletiliyor. Bizler de buralardan geri dönüşü bekleyeceğiz. Gayet güzel ve verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Tüm katılımcılara teşekkür ediyoruz, kendilerini ağırlamaktan mutluluk duyduk.”

DÜNYADA 10 ÜLKE UYGULUYOR

Gündemde enflasyon muhasebesi var. Enflasyon muhasebesi nedir?

TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu: “Enflasyon muhasebesi yüksek enflasyon dönemlerinde uygulanıyor. En son 2003-2004 yılında enflasyon muhasebesini uygulamıştık. 20 yıldır uygulanmıyordu. Keşke bu yüksek enflasyonla karşı karşıya kalmasaydık keşke uygulanmasaydı. Dünyada bunu uygulayan 10 ülke var. Bu da durumun vahametini de gösteriyor. Bizler son 1 yıldır, İstanbul Mali Müşavir Odamızla birlikte çok yoğun bir çalışma sürecindeyiz.”  

20 BİN MESLEKTAŞA YÜZ YÜZE EĞİTİM

Meslek mensupları enflasyon muhasebesine hazır mı?

TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu: “Biz hem eğitim hem de teknik anlamda hazırız. Tüm Türkiye genelinde eğitimlerimizi yaptık. Yaklaşık 20 bin meslektaşımızı yüz yüze eğitime tabi tuttuk. Bir yazılım gerçekleştirdik, bu yazılımı meslektaşlarımızın kullanımına ücretsiz sunacağız. Bu yazılımla da işleri biraz daha kolaylaştırmayı amaçlıyoruz. Ama kolay bir dönem değil, dediğim gibi 20 yıldır hiç uygulanmamış bir müessese. Bizler hazırız ama işletmeler hazır mı değil mi? Bunu çok merak ediyorum. 2023 yılı sonu mali tablolar düzeltilecek bunun bir kar-zarar etkisi var ama vergi etkisi olmayacak. 2023 yılından itibaren yapılacak enflasyon düzeltmesinde üçer aylık dönemlerde, geçici vergi dönemleri itibariyle yapılacak, çıkan kar vergilendirilecek çıkan zarar da vergiyi azaltacak. İş dünyasında enflasyon düzenlemesi deyince şöyle bir algı var; enflasyondan kaynaklanan karlar vergilendirilmeyecek şeklinde. Ne yazık ki öyle değil, düzenleme öyle değil, mevzuat öyle değil.”

 SÜRPRİZ VERGİLER SÜRPRİZ ZARARLAR

“Özetle: eğer bir işletmedeki stoklar ve duran varlıklar sabit kıymetler borçla finanse ediliyorsa yani işletmenin öz kaynağı güçlü değilse enflasyon düzeltmesi vergi yaratabilir. Tam tersi durumda yani bir işletme stoklarını ve duran varlıklarını borçla değil de öz kaynakla finanse ediyorsa burada da bir zarar söz konusu olabilir. Kısaca işletmeler açısından sürpriz bir zarar ve sürpriz bir vergi çıkabilir. Bunu elimizden geldiğince iş dünyasıyla paylaştık. Odalar ve Borsalar Birliği’yle paylaştık, hazine ve maliye bakanlığı ile paylaştık. Ama geldiğimiz nokta itibariyle enflasyon düzeltmesi uygulanacak. Meslek camiamızı buna hazırlamak için elimizden gelen çabanın fazlasını gösterdik. Belki biraz risk alarak, biraz sorumluluk üstlenerek her zaman olduğu gibi elimizi taşın altına koyarak bir yazılım oluşturduk. Bunun üzerinden meslektaşlarımızın işlerini biraz kolaylaştırmaya çalıştık. Dediğim gibi, iş dünyasında sürpriz vergilerin ve sürpriz zararların doğabileceği bir dönem bizi bekliyor.”

KOLAY AMA ADALETLİ DEĞİL

Vergi dağılımına baktığımızda, dolaylı vergilerin artışını nasıl değerlendiriyorsunuz?

TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu: “Vergi sistemimizin temel sorunlarından birisi, dolaylı vergilerin oranının genel vergi gelirler içerisinde yüzde 70’e dayanmış olması, beyana dayanan vergiler ve doğrudan kazanç üzerinden alınan vergilerin de yüzde 30’lar civarında kalması. Yapılan harcamalar üzerinden vergi almak biraz daha kolay ama adaletli mi? Kesinlikle adaletli değil. Gelir dağılımı üzerinde olumsuz etkileri var. Kazancı yüksek olandan yüksek vergi almak elbette ki modern vergi sistemlerinin oluşturmaya çalıştığı yapı ama son birkaç yıldır bütçe ihtiyaçları bu dengenin bozulmasına sebebiyet verdi. Genel olarak baktığımızda bir vergi reformu çalışması bu oranı birden yüzde 50’ler civarına indirmeyecektir ama bu irade ortaya koyulursa bu yönde çalışmalar yapılırsa ve meslek camiasının sözü dinlenirse, uygulayıcıların sözü dinlenirse olumlu adımlar atılır diye değerlendiriyorum.

VERGİ REFORMUNA İHTİYACIMIZ VAR

Meslek camiasının ve uygulayıcıların sözü dinlenirse dediniz tam bu noktada, maliye ile ilgili yasalarda yapılacak değişikliklerde TURMOB olarak sizin etkiniz ne kadar?

TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu: “Bu genel olarak yönetim sistemiyle de alakalı. Tabanın yasa yapma sürecine etkisi ne kadar? Şunu söyleyebilirim aslında son yıllarda TÜRMOB olarak 85 odamızla kanun teklifleriyle ilgili bir rapor hazırlayarak, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda hep olduk. Hep aklın ve bilimin bize gösterdiğine doğru ise doğru, yanlış ise yanlış dedik. Yanlışı ne ölçüde düzeltebildik, bunu tartışabiliriz. Bu bir yönetim sistemi sorunu da olabilir aslında, ama biz en azından tarihe not düşmek açısından, doğrunun meclis tutanaklarında olması açısından çaba gösterdik. Bu çabayı da göstermeye devam ediyoruz. Bir reforma ihtiyacımız var. Sadece dolaylı ve dolaysız vergiler açısından baktığımızda bile bir reforma ihtiyacımız var. Reformist bakış açısıyla bir çalışma ortaya koyduk ve bunun sunumunu Cumhurbaşkanı Yardımcısı sayın Cevdet Yılmaz’a da yaptık. Son yıllarda arka arkaya gerçekleştirdiğimiz seçimler reformist davranışlara biraz engel oluyor. Ama önümüzdeki yerel seçimlerden sonra seçimsiz bir döneme giriyoruz. Bu da reformları gerçekleştirmek için uygun dönemler. Bu anlamda da biz elimizden gelen katkıyı bugüne kadar sunduk bundan sonra da sunmaya hazırız.”

SORUNLAR KONUŞULUYOR

Platform başkanı olarak Karadeniz Başkanlar toplantıları düzenliyorsunuz. Bu toplantıların amacı nedir?

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası başkanı Erol Demirel: “Toplantılarımız geniş katılımlı oluyor, 26 oda başkanımız ve yöneticiler geliyor. Oda başkanları başkan seçildikten sonra büyük bir sorumluluğun da altına giriyorlar. Bir taraftan meslek yasasının kendisine vermiş olduğu sorumluluk diğer taraftan başkan olduktan sonra hayata geçirmek istediği projeleri var. Onları hayata geçirmeye çalışıyorlar. Bu noktada dayanışma gerekiyor. Meslek sorunlarımız ortak. Zaman zaman bir araya gelip bu sorunları konuşmak, tartışmak gerekiyor. Gündemimiz hem mesleğin sorunları hem de mesleği daha ileriye nasıl taşıyabiliriz, meslektaşlarımızın gelişimlerinde ortak projeler yapabilir miyiz? Bunları tartışıyoruz, çok da yararlı oluyor. Ben platform başkanı olduktan sonra dört toplantı gerçekleştirdik hepsinde de çok önemli sonuçlar elde ettik. Hem moral de depoluyoruz. Bir önceki toplantımızı Samsun’da yaptık, bu kez Trabzon’da toplandık, bir sonraki toplantımızı Edirne Odamızın ev sahipliğinde gerçekleştireceğiz. Bu toplantılar bundan sonra da böyle devam edecek.

ÇOK DİNAMİK BİR MESLEK

Meslek içi eğitimler düzenliyorsunuz, bunları içeriğinden biraz bahseder misiniz? Bir de dijitalleşmenin mesleğe katkısı ne yönde?

TÜRMOB Genel Sekreteri Yahya Arıkan: “Muhasebe akademik bir meslek ve çok zorlu aşamalardan oluşuyor. Muhasebe mesleği bilginin en çok kullanıldığı mesleklerin başında geliyor. Ve çok dinamik bir meslek, 40’tan fazla mevzuatı takip etmeniz gerekiyor. Bu da sürekli ve zorunlu eğitimi getiriyor. Pandemi bize çok şey öğretti. Hayatımıza yüz yüze eğitimin dışında uzaktan eğitim de girdi. TÜRMOB, üç dalda eğitim çalışmalarını sürdürüyor. Sürekli eğitim merkezimiz var, bir yandan senkron dediğimiz sanal sınıflarda eğitimler veriyoruz diğer yandan da asenkron dediğimiz video eğitimlerimizle meslek mensuplarımıza eğitimlerimizi veriyoruz. Özetle eğitim meslektaşımızın vazgeçilmez bir olgusu. Biz inanıyoruz ki; bilgi paylaştıkça mesleğimiz çok daha değerli olacaktır. Muhasebe mesleği kadar değişim yaşayan bir meslek yok. Yıllar önce bu iş bilgisayar olmadığı için elle yapılıyordu. Geldiğimiz noktada artık defterler ortadan kalkacak. Dijitalleşmeyle hızla değişen bir süreç yaşanıyor biz de meslektaşımızı bu sürece taşımak, adapte etmek için çalışıyoruz.  

Bi̇z Haziriz Ama İş (9)

Kaynak: Kamil Anahar - Karadenizde Sonnokta