Trabzonspor’un İstanbul hegemonyasını yıktığı, futbolda devrim yaptığı, 10 yıla 6 şampiyonluk sığdırdığı, kupalara ambargo koyduğu dönemin tarihe adlarını altın harflerle yazdıran isimleri, TSYD Trabzon Dergisi aracılığıyla camiaya seslendi. Başarının şifrelerini anlatan efsane isimler, yeni neslin ‘resmi’ şampiyonluğu görmesini heyecanla beklediklerinin altını çizerken, doğru adımlarla takımın gelecek yıllara da damga vuracağının altını çizdiler.

Ne güzel bir duygu bu!

ALİ KEMAL DENİZCİ

‘Çok heyecanlısın ama sizin hegemonyanız yıkılıyor’ diyorlar. Ben olayı hiç öyle düşünmüyorum, insanlar aç – susamış ve yeni nesil şampiyonluk görmemiş. Onların şampiyonluk sevincini yaşamasını, yüzlerinin gülmesini görmek istiyorum. Şu anki yoğun duyguları, sevinçleri, bizi müthiş mutlu ediyor. Bizim şampiyonluğumuzun önemi çok farklıydı, biz bir hegemonyayı yıktık. Zaman geçti, şu an insanların bu şampiyonluğa ihtiyacı var. Bu gerçekleştiğinde Trabzonspor, camia, taraftar, herkes çok şey kazanacak. Şu an herkes gülüyor ya, bu ne güzel bir duygu!

Bir kulüpte iyi planlama yapılırsa, scouta değer verilirse, bilen insanlar işin içine katılırsa farklılıklar olacaktır. Artık değerler veriliyor, çok farklı bakılıyor, doğru çözümler bulunuyor ve böyle devam edilmesi çok önemli. Trabzonspor bunu sürdürürse, aynı bizim dönemin benzeri olacaktır. Rakipler bundan sonra ‘Trabzonspor’dan nasıl kurtulacağız’a dönecektir.

Rakipleri, gelecek de ürkütüyor!

NECMİ PEREKLİ

Lige iddialı başlayan takımların halini gördükten sonra Trabzonspor’un şampiyonluğa ne kadar daha yaklaştığını daha iyi kestirebiliyoruz. Trabzonspor kazandıkça onlar psikolojik olarak geriliyor, artık herkes bordo-mavili takımı şampiyon olarak kabul etti sanki. Şampiyonluğa oynayan takımları iyice ürküten bir başka nokta da, Trabzonspor’un şampiyonluğundan öte, bu şampiyonluğu önümüzdeki yıllarda da kolay kolay bırakmayacağıdır.  Bu, rakipleri uzun vadeli olarak sarsıyor bence.

Sahada birliğin, tribünde bütünlüğün, icraatta sağlam hamlelerin ve doğru transferlerin neticesidir mevcut grafik. Bu arada; şimdiye kadar Trabzonspor’un şampiyonlukları için çok önemli faktör olarak addettiğimiz yerel menşeli hoca ve oyuncuların gerekliliği artık rafa kaldırılıyor gibi. Bu da bizler için bir özeleştiri olsun.

Anlaşıldı ki, o sene bu sene

TURGAY SEMERCİOĞLU

15 yıl Trabzonspor’da futbol oynadım, 2. Lig dahil toplam 7 şampiyonluk yaşadım. Benim için ilk şampiyonluk çok ayrıydı çünkü kimsenin aklının ucundan bile geçmeyen bir başarıyı elde etmiştik. Anadolu’dan küçük bir şehrin takımı çıkıp İstanbul’un elinden şampiyonluğu almıştı. Hayal bile edilemezdi ama biz yönetimi ile, teknik heyeti ile, futbolcusu ile çok iyi bir ekip olmuştuk. Taraftar da bize inanınca başarı gelmişti.

Biz ekip ruhuyla kapıyı açmıştık, şimdi her anlamda birliktelik yakalandığı için yeniden başarı geldi. Önceki yıl da şampiyon olabilirdi ama sonuna kadar gitme noktasında sorunlar yaşandı demek. Anlaşıldı ki, o sene bu sene.  Çok iyi bir ekip oldu Trabzonspor, en küçük bir sorun, büyük bir planlama ile kapatıldı hemen. Bu başarının gelecek yıllara da taşınacağına inanıyorum.

Tedbiri elden bırakmadan!

NECATİ ÖZÇAĞLAYAN

Uzun süredir bu şehrin üzerinde büyük bir baskı var, yıllarca olmayacak şeyler oldu, şampiyonluklar gitti. Ama şu an her şey güzel gidiyor, büyük ihtimal kucaklanacak o şampiyonluk ve zaten o kupa bu şehre çok yakışıyor. Futbolun bütün paydaşları bütünleşmiş. Futbolcular, teknik heyet, yönetim uyumlu, iyi çalışıyorlar. Taraftar istiyor, destek çıkıyor. Trabzon, her yönüyle bu şampiyonluğu hak ediyor.

Bundan sonraki süreç önemli, tedbiri elden bırakmadan yol alacaktır. Zaten tecrübeli bir teknik ekip ve futbolcu kadrosu var. Trabzon şehir olarak da şampiyonluklara alışmıştır, kalan haftalarda daha temkinli, adım adım yol alacaktır. Şampiyonluk havasına girildi artık, kolay kolay kaybedilmez. İnşallah çok hak edilmiş ipi hep beraber göğüsleyeceğiz.

Yeniden doğuş gibi!

HÜSEYİN TOK:

95-96 da ben yardımcı antrenördüm. O dönem rakiplerimiz de kuvvetliydi ve ama bazı şeyler maalesef yolunda gitmedi. 2010-11 sezonu zaten malum. Artık bu sezon için yüzde 100 motivasyonla devam etmemiz gerekiyor. Açık ara rekorların kırılması gereken bir sezon olarak görüyorum. Futbol spor tarihine geçecek, birçok ilkin başarılı olacağı bir sezon olacak. Bu takımın potansiyeli bunu gösteriyor. Sabırlı ve sağlam adımlarla ilerlemek gerekiyor.

Taraftarın mutlu olması beni çok sevindiriyor. Uzun süredir, 30-40 yaşındakiler bile o duyguyu yaşamamıştı. Yeni jenerasyonunun mutlu olmasının zamanı artık. Ama önemli bir nokta, bunun devamlılığı da olması gerekiyor. Tecrübeli isimlerin yanına genç jenerasyonu da eklememiz gerekiyor. Bu şampiyonluk Trabzonspor'a yeniden doğuş gibi olacak, ayrıca ekonomik olarak da rahatlatacaktır.

Mutlu son çok yakın artık

GÜNGÖR ŞAHİNKAYA:

Defalarca şampiyonluk sevinci yaşadım bu forma altında, hayatımın en güzel günleriydi. Ve şimdi yine aynı o heyecanı duyuyorum. Biz şampiyonluklar yaşarken yönetim, futbolcu-teknik heyet ve taraftar üçgeni mükemmel bir şekilde kurulmuştu. Herkes işini iyi yapıyor, birbirini destekliyordu. Bizim dönemimizde insanlar bizi kendiyle bir tutuyor, sevincimize de, üzüntümüze de ortak oluyordu.  Aynı hava yeniden oluştu ve şampiyonluk yolunu bu birliktelik açıyor. Mutlu son çok yakın artık.

Bu camia şampiyonluğu çok hak etti. Futbolla özdeşleşen Trabzon şehrine bu şampiyonluk çok yakışacak. Yıllardır bu anı yaşamak için çok acılar çekti, büyük üzüntüler yaşadı. Şimdi şampiyonlukla birlikte şehrin, taraftarın üzerindeki psikolojik yük de kalkacak, Trabzon rahatlayacak. Aynı zamanda maddi açıdan da kulübe büyük katkı sağlayacak bu şampiyonluk, bu gelecek yılların başarısı için çok faydalı olacak.

O kupa için çok çile çektiler!

SERDAR BALİ

Bana göre geçen yıl da şampiyon olabilirdik ama inanmadılar, işi iyice sağlama almak istediler. Başkan, yönetimi, teknik heyet iyi bir uyum sağlayıp belli ki en ince detayları bile ele alıp gerçekçi planlamalar yaptılar, ardından da çok doğru adımlar atarak iyi bir kadro kurdular. Üzerine bu kez iyice inandılar, rakipler dahil herkese bunu hissettirdiler. Camiada oluşan mükemmel birliktelik de başarıyı getirdi.

Artık resmi olarak şampiyonluğu bekliyoruz. Öncelikle 38 yıldır şampiyonluk görmemiş nesil adına çok mutluyum. O günü görmek için çok beklediler, çok çile çektiler, çok üzüldüler. Mutluluk onların hakkı. Ayrıca yıllarca bizi ‘efsane’ diye neredeyse suçladılar! Artık yeni efsaneler geliyor. Onlara her türlü desteği vermemiz gerekiyor. Ben, bu kadronun korunup aynı şekilde doğru planlamalar yapılması halinde 3-4 yıl zirvenin en büyük adayı olacağına inanıyorum.

Taraftar artık gururla geziyor!

HÜSNÜ ÖZKARA

1980-81 sezonunda toplam 30 hafta vardı. İlk 16 maçta doludizgin gittik, 12 galibiyet, 3 beraberlik, 1 beraberlik aldık. 2 puanlı sistemde 25 puan toplamışız. O sıra bir Kaya Esin diye biri vardı, söylediklerinin çoğu çıkıyordu. Trabzonspor 39 puanla şampiyon olacak” dediğinde herkes gülmüştü, bu takımı kim durduracaktı ki! Ama kalan 14 maçta sadece 14 puan toplayıp zorla şampiyon olmuştuk.

Yani futbolda rehavete yer yok, lig bitti havasına kimse girmemeli ama şu var ki, Trabzonspor bu sezon doğru hamleler yaptı. Takımda özel isimler, başlarında tecrübeli teknik adam var. Artık, hak edilen şampiyonluğa doğru gidiliyor. Ben de, sanki bizim şampiyonluk yaşadığımız günlerdeki heyecanı bugün yaşıyorum. Düne kadar özellikle gurbettekiler, rakip takım taraftarlarının alaylarına maruz kalırdı. Artık söz Trabzonspor taraftarında, gururla geziyor.

Ben de şampiyonluğa açım!

TUNCAY SOYAK:

Son şampiyonluğu yaşadığımızda nereye gidersek aynı duyguyu yaşıyorduk, İstanbul mesela, bordo-mavili bayraklarla donatılmıştı neredeyse. Herkes tek yürek olmuştu. Şimdi de aynı şeylerin yaşanıyor. Takım iyi, teknik ekip iyi, yönetim uyumlu, taraftar onları sahiplenmiş, çatlak ses yok.  Bu tablo, 38 yıl aynı önceki gibi beni heyecanlandırıyor, insanlar yeni bir şampiyonluğa aç, ben de açım!

Çok anlamlı, tarihi bir rekorla şampiyonluğa koşuyor ve bunun önünde pek fazla engel görmüyorum. Çünkü Trabzonspor’un her yerinde mükemmel bir uyum var. Ama kesinlikle hem saha içi, hem de saha dışında son derece temkinli, sabırlı olarak bu hedefe gidilmesi gerekir.  Görüntü şu ki; hem takımın duruşu, ağırlığı, iştahı, camianın inanmışlığı, şehirle kulübün bütünleşmesi, mutlu sona açık bir işarettir.

Takım olmayı başarınca!

İSKENDER GÖNEN

Trabzon sadece bir kent veya kulüp değil. Bir devrimi yapan gerçekleştirmiş bir kulüp. Bu Türkiye’de hele o günkü koşullarla mümkün değildi. O dönem maddi olanaklar ve basın gücü olmamasına rağmen bunu başarmış, futbol kültürüne sahip bir kulüptü. O dönem rakip kadro yapıları bizden güçlüydü ama biz takım olmayı başarmıştık. Zira başarının yolu takım olma bilincidir. Bugün de iyi bir takım Trabzonspor.

Öncelikle iyi bir kadro kuruldu, yabancıların karakter yapıları da buraya uygun. Bazı oyuncular var ki sorumluluk alıyorlar. Mesela Hamsik, tam bir lider. Bu tarz oyuncu bulmak zordur. 95-96’da her şey vardı ama lider yoktu. Bizim şampiyon olduğumuz zamanlarda lider vardı, Şenol Güneş mesela. Bu tür lider oyuncular şarttır. Hamsik önemli bir faktör. Diğerleri de karakterli, çalışkan olunca bu yapılanma başarıyı getirdi.

Anahtar: İngiliz modeli!

ŞENOL USTAÖMER:

Bizim dönemimizde harika bir uyum vardı. Yönetim şekli İngiliz kulüpleri gibiydi, teknik direktör ne derse çoğunlukla oluyordu. Hoca yönetime sunuyor, onlar makulse gerçekleşiyordu. Aynısı şimdi yakalandı, Abdullah Avcı doğru teşhisler yapıyor, talepleri hemen karşılanıyor. Futbolcu kadrosu çok iyi oluşturulmuş, yetenekli bir ekip kurulmuş. Doğru hamleler şampiyonluğa götürüyor yeniden Trabzonspor’u.

Türk futboluna damga vurmuş, 10 yılda 6 şampiyonluk yaşayarak tarih yazmış efsane bir kulüp Trabzonspor. Eskiyi hatırlatan yapılanma ile yeniden Türk futboluna damga vurmaya başladı. Bu uyum devam ederse sadece bu sezon değil gelecek yıllara da başarıyı taşıyabilecek bir yolda ilerliyor ki bu da çok önemli. Son şampiyonluğu matematiksel olarak sağlayan golü attığım için uzun yıllar sonra yeniden şampiyonluğa koşması, beni daha da heyecanlandırıyor, çok mutlu oluyorum.

Eski yıllardaki gibi bir hava

HASAN ŞENGÜN

Daha önce zirve mücadelesi verip kaybederek travma yaşadı Trabzonspor ama bu kez farklı. Son derece istikrarlı bir şekilde hedefe ilerliyor. Futbolcu, teknik adam, taraftar hepsi bütün olmuş, tıpkı eski yıllardaki gibi bir hava var. Emin adımlarla ilerliyor, kadro iyi, teknik ekip iyi, camia bütünleşmiş ve sinerjiyi artıracak bütünleşme yakalanmış. Son derece güzel gelişmeler var. Tabi ki asla gevşeme olmamalı ama Trabzonspor kazandıkça, camianın coşkusu arttıkça rakipler daha da çok demoralize olacak,  yol iyice açılacak.

38 yıl önceki şampiyonlukta vardım, bugün aynı heyecanı yaşıyorum ve o kutlamalarda olmak istiyorum. Bunu düşünmek bile beni mutlu ediyor, duygulandırıyor. Bir önemli nokta da doğru adımlarla gelecek yıllarda da şampiyonluklar kazanabilecek bir kadro planlaması yapılmış, bu yönde çok doğru adımlar atılıyor.

Editör: Haber Merkezi