Bir çocuğun gördüğü düştür Barış vurgusunu yaparak, dünyanın bu en içtenlikli, saf ve en temiz talebiyle özdeşleşip çoğullaşmak istiyorum… çok şey mi istiyorum sizce?

Barışçıl birlikteliğini pekiştirmek isteyen toplumlar, öncelikle “ortak bütün” ya da “bütünlük”  anlayışını ortaya koymalıdırlar… Anadolu topraklarında yaşayan tüm insanların ortak eylemi sonucu utkuyla sonuçlanan ve en büyük tarihsel başarı olan Ulusal Kurtuluş Savaşı ve onun yarattığı Laik Cumhuriyet, birlik ve bütünlüğün en önemli teminatı ve temel taşıdır. Bu temel taşının;

-Temel haklar,

-Sosyal Adalet,

-Bölgelerarası eşitlik

Ve benzeri yönlerden tahkim edilerek, geliştirilmesi, toplumsal uyumun ve Barışın en önemli güvencesidir.

Barışçıl çözümün kurumsallaşmasını sağlayan bir başka etmen, çelişkileri ve sorunları barış içinde, barışa özgü yöntemlerle çözme geleneğidir. Ülkemizde barış talebi, zafiyet göstergesi olarak algılanıp fırsatçılığa evrildiğinden Türkiye’nin barışçıl sorun çözme geleneği oldukça yetersizdir. Şiddeti önlemek için saptanan yöntemler çoğu kez hoşgörüsüzlük, kavrayış eksikliği, hatta zaman zaman adaletsizlik ve hukuksuzluk biçimine … daha doğru bir söylemle karşı şiddet  boyutuna rahatlıkla taşınabiliyor!

Demokratik hukuk devletinde huzur ve barışı bozan önemli bir diğer etmen/motif, siyasal içerikli şiddet eylemleridir. Hangi siyasal dava için yapılırsa yapılsın, şiddetin yöntem olarak seçilmesi ya da siyasal şiddet eylemlerine göz yumma, hatta onaylama gibi tutumlar, huzur ve barışı içten içe çürütür ve çökertir…

Düzen karşıtı, sevilmeyen, istenmeyen birtakım siyasal eylemlere karşı. Devletin yüce menfaatleri adına şiddeti gerçekleştirenlere göz yummanın, hatta sırt sıvazlayıp desteklemenin bedeli tahmin edilenden de ağır olabilir!

Devletin yüce çıkarlarını korumak adına olsa bile, provokatif  birtakım yasa dışı güçleri devreye sokmak son derece sakıncalı sonuçlara yol açabilir;

Meşru muhalefet fikrine ve eylemine tahammülsüzlük ve muhalefeti, devlete karşı sadakatsizlik ve ihanetle suçlama ve hedef gösterme  girişimleri!..

Demokratik hukuk düzeninden kuşku duyulmasına, hatta yoksanmasına neden olabilir. Kaldı ki, böyle bir tutumun hiçbir ahlaksal ve hukuksal gerekçesi de olamaz.

Uzlaşmazlıklar zorla, şiddetle bastırılarak çözülemez. Barışçıl yaklaşımın başlıca güvencesi demokrasidir;

Çünkü demokrasi farklı görüşleri ve çelişkileri, şiddetsiz ve dayatmasız çözme yöntemlerinin kurumsallaş(tırıl) ması yoluyla iç barışı sağlayan siyasal düzendir. Demokrasi bu niteliğiyle uyum un önkoşuludur.

Hukuk kurallarına göre işleyen ve katılımcılığa açık devlet, demokratik hukuk devletidir. Devletin asıl barış oluşturucu gücü, kendisini hukukla bağlamasından kaynaklanır.

En zor kararlar dahi demokratik hukuk devleti anlayışıyla alınmalı ve adil bir şekilde yürütülmelidir… En sınırlı koşullarda bile bu tutumdan asla ödün verilmemesi devletin kendini hukukla sınırlamış olmasının en büyük göstergesidir