Toplumsal duyarlılık, milletlerin kendine çizmiş olduğu yönetim biçiminin bir bakıma özetidir.

Toplumsal duyarlılığı olmayan hiç bir milletin gelecek yaşam standardı olmaz, kendini ispat etme imkânı bulamaz.

Bu özel ve özet, milli varlığa sahip olan ender milletlerin ilk sıralarında ülkemizi sayabiliriz Tahrip olmuş, yok edilen, ettirilen değerlerimizin “tarih şuursuzluğu” ile yapıldığı kesin olmakla, geriye kalanların kurtarılması için çok özverili çalışmaların tüm STK’larca ve her tarih sever, vicdan sahipleriyle, büyük ulusal infial başlatılması gerektiğini düşünüyorum.

Asırlara hükmeden ecdatlarımızın, emanetlerine sahip çıkılmadığı açık ortada dururken, Trabzon'da çok ciddi ve sinsi olarak yürütülen (millî ruh) dejenerasyonu sürüp gidiyor.
Ülkemizin kültür ve turizm adına en yetkili, turizmci Bakanı Mehmet Nuri Ersoy bugün Trabzon'a geliyor.

Yıllardır devletin tüm imkânları seferber edilerek, çok itina ile restorasyonu ve yeniden inşa edilen, yabancı tarihî eserlerin açılışını yapacak.

Bakanlığın tüm birimlerince yıllardır sürdürülen bu çalışma ile Trabzon'un yeni bir kimliği de bizlere takdimen sunulacak.

Sümela Manastırı, Kostaki Konağı, Ayasofya kilisesi/cami) ve çarşı içindeki kilise. Bu özet, sakıncalı merkezlerin turizm adına yaptırıldı denilse dahi, inandırıcılığı boş bir teselliden ibarettir.

Ve gelinen nokta, hanlar, hamamlar, taş köprüler, camiler, tarihe ışık olan çeşmeler, konaklarımız, milli ruh yoksunu Trabzon'un bundan böyle nasıl bir dünya ile karşımıza çıkacağı tarih şuurundan anlaşılmakta birlikte, her zaman karşımıza çıkacak, ecdatlarımızın ebedî ahı tartışmasız bilinç yoksunu olan herkesi derinden vebaline dahil edecektir.