Trabzon tarihine baktığımızda dört bin yıl öncesine kadar inildiğine dair bilgiler var. Kanıtlanmasa dahi daha öncesinin de ayak izleri varlığı olduğu  iddiası mevcuttur. Trabzon arkeolojik bulgularda bize, bu bölgenin kültüründen çok sayıda örnek karşımıza çıkmaktadır. İki hisar arası, Ortahisar ve Yukarıhisar'daki eski medeniyet ve bugünkü Ortahisar Belediye Binası ve yanındaki Kaymakamlık yerleşkesinde o bölgeyi içine alan diplere inildiğinde farklı yapı taşları ve sütunlar göze çarpmıştır.

Bugün bu tarihi bölgeden birkaç bulgu alınarak muhafaza edildiği çalışmalar aşamasında belirtilmiştir. Selçuklu yapı tarzındaki bu mermer sütunların buradaki farkındalığa işaret etmektedir. Bugün bu bölge, yaklaşık dört bin yılı içine alan bir tarihi barındırmış olmakla, gösteri yeri tarzında düzenlemeler geçmişin kültüre ve sanata verdiği önemi ortaya koymaktadır.

Trabzon’un yakın geçmişte de, Selçuklu ve Osmanlı tarzı bulguların, bölgenin artısı olması bakımından önemlidir. Trabzon dışı kaynaklardan da anlaşılacağı üzere sanata düşkün bir yerleşim yeri olduğu gözlemlenmiştir.

Tüm bunları içine alan geçmişi ile bugünü görsel dünyamıza katacak tiyatroların da dahil olacağı Trabzon kültür ve sanat merkezi kaçınılmazdır.

Ancak, bağımsız, müstakil çok donanımlı tiyatro binası acil ihtiyaçlar arasındadır.

Çok geç bile kalınmış olmakla birlikte bu ihtiyaçların bu ilin yaşam standardına farkındalık getireceği aşikardır.

Trabzon’un yüksek vizyonuna her zaman artı olan, bugün de hayatiyetini en iyi şekilde sürdüren Trabzon Devlet Tiyatrosu'nun ciddi manada yaptığı hizmetler gurur verici olmaktadır, bu haklı gururu bize takdim eden

Trabzon Devlet Tiyatrosu oyuncuları, tam bir anlayış birliği içerisinde bütün olan yönetim kadrosu ile büyük hizmetler vermektedirler.

Bu özverili çalışmalarda, Trabzon Devlet Tiyatrosu'nun müdiresi, aynı zamanda  iyi bir  oyuncu Elvan Saliha Karahasan'ın  hizmette, potansiyel artırmada payı büyük olduğu gerçeği ile tiyatro severlerin artan yoğun isteğine daha iyi karşılık verme adına sürekli güzel ortamlar oluşturmaktadır.

Evet, tarihin güzelliği ile bütünleşen Trabzon'da birçok müze faaliyetini sürdürmektedir. Bu müzelerin geçmişten günümüze, Trabzon'un geniş bir yelpazede bulunduğunu, bugünde bu potansiyelin her alanda, daha yukarılara çıkması için, siyasilerinin de, il kamu yöneticilerine daha çok omuz olması gerekiyor diye düşünüyorum.