Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (TESOB) Başkanı Metin Kara, Erzincan-Gümüşhane-Trabzon Demiryolu Projesi’nin yapım ihalesi tarihinin açıklanmasını beklediklerini ifade ederek, “Bu tür projelere bölgeye ve ülkeye sağlayacağı yarar bakımından bakmak gerekir. Bu anlamda Erzincan – Gümüşhane – Trabzon hattı bölgemiz ve ülke ekonomisine değer katacak bir projedir” dedi.

Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz’in zenginliklerinin dünya ile buluşmasının Trabzon Limanı üzerinden gerçekleşmesini öngören projenin geçmişinin 100 yıl önceye gittiğini belirten TESOB Başkanı Metin Kara, şunları söyledi:
“Bu tür projelere, bölgeye ve ülkeye sağlayacağı yarar ve üreteceği katma değer bakımından bakmak gerekir. Erzincan – Gümüşhane – Trabzon hattı öncelikli olarak Gümüşhane bölgesindeki çok zengin metal maden yataklarının işletilmesi ve dünyaya pazarlanması açısından önemlidir. Demiryolu, üretim maliyetlerini düşürecek ve dünya ile daha rahat rekabet imkânı sağlayacaktır. Bu durum aynı zamanda bölgemizin sosyo – ekonomik gelişmişliğine de katkıda bulunacaktır. Erzincan – Gümüşhane – Trabzon hattı aynı zamanda tarihi misyonu gereği Demir İpekyolu olacaktır. Tarihi İpekyolu’nun denize açılan kapısı olan Trabzon’dan bu hat sayesinde Doğu ve Güneydoğu’da üretilen mallar dünyaya daha rahat ihraç edilebilecektir. Ayrıca tersine bir hareketle, ticaretimizin her geçen gün geliştiği Rusya pazarından alınan ürünler, Türkiye’nin birçok bölgesine düşük maliyetli şekilde dağıtılabilecektir. Trabzon, bu hat sayesinde Pekin – Londra arasında inşa edilen ve Marmaray’la boğaz geçişi tamamlanan büyük demiryolu hattına dâhil olacak ve dünya ticaretinin bu en önemli hattının denize açılan kapılarından birisi haline gelecektir. Yatırım Adası Endüstri Bölgesi ve lojistik merkez de dünya ticaret hattına bağlanacaktır.”

Erzincan – Gümüşhane – Trabzon hattıyla Trabzon’un iç kesimlerle ilişkilerinin ve ticaretinin gelişeceğine de dikkat çeken Başkan Kara, “Demiryolu gittiği yerin ekonomisine mutlaka katkı yapmaktadır. Trabzon esnaf ve sanatkârının da bu sosyo – ekonomik gelişmişlikten faydalanması gerekir” dedi.

“YAPIM İHALESİ TARİHİ BEKLİYORUZ”
Başkan Kara, “2018 yılında ihalesi yapılan Erzincan – Gümüşhane – Trabzon Demiryolu’nun projesi tamamlanmış ve idareye teslim edilmiştir. Şimdi bölge olarak beklentimiz, demiryolunun 2021 Yatırım Programına alınması ve yapım ihalesi tarihinin açıklanmasıdır. Bu konuda en büyük güvencemiz de Sayın

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve son başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın bölgemizde yaptıkları konuşmalarda verdikleri sözlerdir” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi