Karadeniz insanının özellikle kış aylarında en çok tükettiği hamsi ve diğer balıklarda durum nedir? Balıkçılara sorduk. Balıkçı esnafı Mehmet Can Örseloğlu, “Bu havalar tam hamsinin ve istavritin sevdiği havalar. Daha bol, bereketli bir sezonun temennisindeyiz. Sezon başladı başlayalı güzel gidiyor, bence bol ve bereketli bir sezon geçiyor. Palamut dışında balık bol ve günlük çıkıyor, fiyat olarak da çok uygun.  Üstüne basa basa diyorum ki; şimdi bolca balık tüketme zamanı. Vatandaşımız, bol bol balık tüketsin, hem vitamin açısından hem sağlık açısından hem de cep açısından bunun daha ötesi olmaz. hamsinin kilosu, 35-40-50 lira arasında, bu fiyatlara et, tavuk alma şansı yok.” dedi.

Ailesi Trabzonspor sevdalısı Nermin'in vasiyetini yerine getirdi Ailesi Trabzonspor sevdalısı Nermin'in vasiyetini yerine getirdi

HAMSİ GÖÇ HAYVANI

Mehmet Örseloğlu,“Bu sene şöyle bir şey var; aralık ayına girdik havaların hala soğumadığını görüyoruz. Mevsimler eskisi gibi değil, değişti. Havaların ılık gitmesi hamsiyi etkilemedi, hamsimiz bol çıkıyor. Hamsi bol olduğu zaman maalesef palamut olmuyor. Şu an balık çok uygun. İstavrit 50 lira, hamsi 3 kilosu 100 lira, etten, kıymadan, tavuktan daha ucuz. Böyle olunca vatandaş balığı tercih ediyor.” ifadelerini kullandı. Balıkçı Gökmen Aydın ise, “Aralık ayına girdik normal şartlarda deniz suyu soğuk olunca hamsi kaybolmaz, sıcak havada kaybolur. Hamsi göç hayvanıdır, yavaş yavaş Hopa'ya kadar gider. Şu an hamsi Rize, Artvin ve Akçaabat arasında bölünmüş durumda. İnşallah bundan sonra bol olur da vatandaşımız afiyetle yer.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Esra Nur Pervan - Karadenizde Sonnokta