Adalet ve Kalkınma Partisi, Avukatlık Kanunu’nda ve Baroların seçim sistemlerinde değişiklik yapmak ve çoklu baro, nispi seçim sistemini de içeren bir düzenlemeyi baroların itirazlarına rağmen yasalaştırmak istemektedir.

Söz konusu değişikliğin basın ve kamuoyunda yer alması üzerine, aralarında Trabzon Barosu Başkanı sayın Av. Sibel Suiçmez’inde yer aldığı, 31 ilin Baro Başkanından oluşan, bir heyet Adalet Bakanı da dahil hükümet yetkilileri ile bir dizi görüşme yapmış ve yasa teklifinin geri çekilmesini talep etmiştir.

Yapılan görüşmeler sonunda Türkiye Barolar Birliği ve 80 ilin Baro Başkanı   ortak bir bildiri hazırlayarak, ortada olmadığı iddia edilen ancak iktidar tarafından sürekli dillendirilen yasa değişikliğinin geri çekilmesini ve tüm barolarla müzakere edilmesini talep etmişlerdir.

Bu düzenleme, isminden de anlaşılacağı üzere; belirli kriterler dahilinde bir şehirde birden fazla baro kurulmasını ve her baronun neredeyse  eşit delege sayısı ile temsilini  sağlayacak bir düzenlemedir ki; açılan sayısız hukuk fakültesi ile avukatlık mesleğinin itibarsızlaştırılmaya çalışıldığı, vatandaşın adalete inancının zayıfladığı, yargı sisteminin  yasal düzenlemelere  rağmen aksadığı, bu nedenle yargı alanında olumlu yönde değişiklik ve düzenlemeler yapılması gerektiği günlerde, Baroların çalışmalarını etkisiz hale getirecek düzenlemelerin kabul edilmesi mümkün değildir.

Bu yönde bir düzenleme, bir şehirde kamu hizmeti veren avukatları ‘sizden/bizden’, ‘dost/düşman’ olarak ayıracak ve bu bölünme, hizmeti alan topluma da yansıyacaktır.

Biz avukatlar, kendimizce çokça yıldır, sizce para için, bizce ise hak için, adalet için, hukuk için, masum için, mazlum için, toprakta boy veren fidan ve sokakta işkence görmüş hayvan ama ille de insan için mücadele ediyoruz.

İşte Baro Başkanları, bu saydıklarımız için kısaca sizler için yürüdüler.

27 saat boyunca, yağmur altında çadırsız ve aç şekilde sizler için ıslandılar.

82 milyon Türk vatandaşı için direndiler!

Unutmayın!

Demokrasinin olduğu yerde adalet olur ve adalet, toplum huzurunun temelidir.

Biz Avukatlar adil ve huzurlu bir toplum için canımızı dişinize takarken sizlerin de desteğine ihtiyaç duyuyoruz. 

Ve Lütfen unutmayın!

Avukatlar esir kullanmadılar ama efendileri de olmadı.