İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın görevinden istifasının nedenleri üzerine yorum yapanlar boşuna kafa yoruyor.

Yok şu nedenle istifa etti de...

Hayır, hayır!.. Asıl adam sayılmamasına üzüldü de...

Daha neler... Neleeeer!..

Türk edebiyatının önemli yazarlarından merhum Peyami Safa'nın "Demokrasimiz alaturkadır" sözünü bilirsiniz.

Topbaş'ın istifasını yorumlayanlar da alaturka düşüncede  ısrar ediyorlar, maalesef.

Yorum yapanlar, gerçeği herkes gibi bildikleri halde "Aman...  Zülfü-i yare dokunmasın" korkusundan futbol deyimiyle " orta alanda top çeviriyor", laf ebeliği yapıyorlar.

Özellikle de tv ekranlarında kamuoyunun önüne çıkan "aklı evveller" bu konuda deneyimli olduklarını gösterip; laf geveleme yarışı yapıyorlar.

Kimse ya da hiç bir kimse; "Ya çok şükür demokrat bir tavır gördük" demiyor/diyemiyor.

Öyle ya; yaşadığımız şu dönemde Topbaş gibi düşünüp, davranan kaç makam sahibi çıktı bu toplumdan şimdiye değin?

Kaç kişi ardına bakmadan koltuğunu terk etti?

Hem de onca tartışmalar, onca istifa çağrıları yapılırken...

Kadir Topbaş'ın sergilediği tutumu "alaturka demokrasimiz" için bir ayar olarak değerlendiriyorum. Ve diliyorum ki; böylesi makamlarda bulunan kişiler koltuklarında ekşimeden yani; kamuoyundan "-İstifa et!.." sesi yükselmeden, böyle bir uyarıyı duymadan gönül rahatlığıyla, arkaya bakmadan görevlerini bırakabilsinler.

Kişisel olarak Kadir Topbaşı severim/sevmem, ayrı bir konu... Ama bugün sergilediği tutum/davranış demokrasimiz adına alkışlanmalı ve kimilerince örnek alınmalı bundan böyle...

***

Merhum Peyami Safa 1950'li yıllarda yaptığı "Demokrasimiz alaturkadır" değerlendirmesinin üzerinden nerdeyse 60 yıl geçmiş bulunuyor.

Hala demokrat kimlik adına "kumda top oynuyor" olmak çok acı...

Çok düşündürücü...

Oysa, böyle mi olmalıydı?

"Seçimle geldim... Seçildim" savıyla kendine haklılık payı çıkaran her siyasetçi böyle bir söylemde bulunmadan önce, kendine olan güvenini sergilemeli toplum önünde...

Bu, geç de olsa Kadir Topbaş'ın istifa eylemidir her seçilmiş için...

Dilerim, demokrasilere işlerlik ve değer  kazandıran "istifa" algısı; bundan böyle seçilmiş her kişinin beyninde/belleğinde ilk imdat kolu olur ve bunu yeri/zamanı geldiğinde kullanır.