NOKTA ATIŞ

Nokta Atış -25.7.2025

TRAFİK IŞIKLARINA YAPAY ZEKA ÖNERİSİ

Trabzon’da trafik çilesi yaz aylarında daha büyük boyutlara ulaşıyor. Doğu yakasında araç kuyrukları Arsin ilçesine kadar uzanıyor. Batı yakasında da Akçaabat tarafı bildiğiniz gibi… Bu soruna tek çözümün Güney Çevre Yolu olduğu yıllardır dillendiriliyor. Ama Akçaabat ilçesinden başlatılan Güney Çevre Yolu Projesinin kaç yıl süreceği bir muamma. Keşmekeş bu haliyle yollarca devam edecek gibi.
CHP’nin eski Ortahisar İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman, sorunun çözümü için çarpıcı bir öneride bulundu. Sahil hattında trafik yoğunluğu yaşanan Akçaabat-Ortahisar-Yomra-Arsin güzergahında kavşak düzenlemeleri ve trafik ışıklarının çözümün bir parçası olduğunun altını çizen Fatih Suat Oyman, “Trafik ışıklarının ‘dinamik’ olarak harita uygulamalarında alacağı yoğunluk verileriyle ışık sürelerine anında müdahale edecek yapay zeka sistemini şehir yöneticilerine iletiyorum. Bu sistem yoğunluğa göre süreyi otomatik uzatabilecek veya kısaltabilecektir. Ek olarak trafik ışıklarının süresinin lambalarda yazması sürücüler ve yayalar için verimlidir. İlgililerin bu konuyla ilgili bir çalışma içinde olduğunu öğrendim; Trabzon kamuoyu detayını bilmek ister” ifadelerini kullandı.
Avrupa’da yaygın olarak kullanıldığı bilinen bu uygulamanın mutlaka bir faydası olacaktır. Bakalım bu çalışma hayata geçirilebilecek mi?

GANİTA SAHİLİNDE PİS KOKU ŞİKAYETİ

Trabzon’un yüz akı projelerinden birisi olan Ganita-Faroz Sahil Düzenlemesi, önceki dönem belediye başkanı Murat Zorluoğlu’nun şehre kazandırdığı önemli bir değer olarak takdir kazanıyor. Ganita sadece yerel halkın değil yerli-yabancı turistlerin de ilgiyle gezinti yapabildiği bir alan haline geldi. Burada sabah yürüyüşünü yapan, akşam çayını yudumlayıp denizin tadını çıkaran insanların keyfini bu aralar ‘pis koku’ bozuyor. Tam bir sosyal donatı alanı haline gelen Ganiza-Faroz sahil güzergahının kimi bölgelerinde kanalizasyon akarlarının denizle buluştuğu yerlerin kötü koku sebebi olduğu ileri sürülüyor. Şehrin meşhur Ganita’sına bu durum hiç ama hiç yakışmıyor ve yetkililerin soruna acilen müdahalede bulunması isteniyor.

BAŞKAN BİLGİN'DEN ÖRNEK DAVRANIŞ!

Eskişehir Seyitgazi'deki orman yangınına müdahale eden 5'i orman işçisi, 5'i AKUT çalışanı 10 vatandaşımızın şehit olduğu haberi alınınca; Trabzon’un Arsin İlçesi’nde önceki gün akşamı başlayan 2. Kültür, Turizm, Sanat ve Yöresel Ürünler Festivali’nde sahne alan Sinan Yılmaz'ın konseri anında iptal edildi. Sanatçı Yılmaz'ın sahneye çıkmasından kısa süre sonra alınan acı haber üzerine Arsin Belediye Başkanı Hamza Bilgin gerekeni yaptı ve konsere anında müdahale ederek bitirilmesini istedi. Ünlü sanatçı Yılmaz, sahnede şehitlerin acı haberini paylaşarak böyle bir ortamda konser yapmanın uygun olmayacağına vurgu yaparak konserini sonlandırdı.

İŞÇİLER HAYATI İLE BEDEL ÖDÜYOR!

Türk-İş Trabzon İl Başkanı Gökhan Gedikli, Eskişehir’de meydana gelen orman yangınına müdahale ederken şehit olan emekçilere rahmet, ailelerine başsağlığı diledi. Gedikli, “Kelimelerin bittiği yerdeyiz. Üzülerek söylüyorum ki işçi sınıfı toplu iş sözleşmeleri görüşme sürecinde hayatı ile bedel ödüyor. Fakat aldıkları aylık ücret tutarında memur, işçi karşılaştırması yapılıyor. İşçi bedeniyle çalışıp bedelini de hayatı ile ödüyor. İş kazalarında Türkiye’de her gün 5 işçi vefat ediyor. Orman yangınlarında şehit olan emekçi, işçi kardeşlerimizin hayatı hiçbir ücretle kıyaslanamaz. 10 gün önce evlenen işçi kardeşim orman yangınında hayatını kaybetti. Bu kardeşimizin hakkı yenebilir mi? Toplu iş sözleşme süreci devam ediyor fakat Maliye Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı yetkilileri tarafından memur çalışan arkadaşlar ile kıyaslama yapılıyor. Yine söylüyorum orman, maden, elektrik, karla buzla mücadelede çalışan, sıcak havada asfalt yol yapan, milli savunmaya katkı sağlayan emekçi kardeşlerimiz kısacası bedeni ile hizmet sektöründe çalışan kardeşlerimiz hayatı ile bedel öderken çoluk çocuğuna acaba kavuşabilecek miyim diye düşünürken birileri bizim 3 kuruşluk maaşımızın hesabını yapıyor” ifadelerini kullandı.

KADIN İSTİHDAMI MASAYA YATIRILDI

Trabzon İl Kadın Çalışma Kurulu Temmuz ayı toplantısı, Ticaret Borsası toplantı salonunda gerçekleştirildi. TTSO Genel Sekreteri Ali Rıza Kul, TTB Genel Sekreteri Nazlı Genç, TTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ahsen Aydın ve kurul üyelerinin katıldığı toplantı nın açılışında konuşan İş-Kur İl Müdürü Servet Kaba, “Kadınların iş gücüne katılımı yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda sosyal bir güçlenme sürecidir. Kadınların hem istihdama katılmaları hem de iş yaşamında sürdürülebilir biçimde yer almaları için çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerekiyor. Aktif işgücü programları, danışmanlık hizmetleri ve girişimcilik destekleri ile her zaman kadınların yanındayız. Kamu-özel sektör iş birliğiyle yürütülen çalışmalara kararlılıkla devam ediyoruz” dedi.
Özellikle dijital ve bilişsel alanlarda evden çalışma modellerinin yaygınlaştığını vurgulayan Ali Rıza Kul ise, bu alanlarda kadınlara yönelik istihdam projeleri geliştirilebileceğini söyledi. Nazlı Genç de, kadınların iş hayatında sürdürülebilir şekilde var olabilmesi için çalışma saatlerinin düzenlenmesi gerektiğini vardiyalı çalışma sisteminin kadınlara uygun olmadığını vurguladı.
Ahsen Aydın ise, üniversitelerdeki kadın girişimci kulüpleri aracılığıyla İş-Kur’un kadınlara sunduğu hizmet ve desteklerin tanıtılması için bilgilendirme toplantıları düzenlenebileceğini, sektörde elektrikli ve mekanik araçların onarımı konusundaki eleman açığının kadın istihdamı ile giderilebileceğini vurguladı.

İKİZ KULELERDE GENEL KURUL

Milletlerarası Ticaret Odası Türkiye Milli Komitesi (ICC Türkiye) 71. Genel Kurulu gerçekleştirildi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı ICC Türkiye 71. Genel Kurulu, TOBB İkiz Kuleler Sosyal Tesisleri’nde yapıldı. Genel Kurula Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı ve ICC Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Erkut Çelebi de katıldı.

İHRACATÇILARA ŞEKER GİBİ KREDİ!

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB), Şekerbank ile gerçekleştirdiği yeni işbirliğiyle bölge ihracatçılarının çevresel sürdürülebilirlik ve dijital dönüşüm süreçlerine katkı sağlamayı amaçlıyor. İmzalanan protokol kapsamında, DKİB üyesi firmalara yeşil dönüşüm ve dijitalleşme hedefleri doğrultusunda uygun koşullarda finansman desteği sunulacak. İhracatçı firmalar, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, atık yönetimi, temiz ulaşım, ihracat finansmanı, dijital dönüşüm ve işletme sermayesi gibi alanlarda uygun finansman imkanlarına erişebilecek. İşbirliği protokolü, DKİB Genel Sekreteri Ongan Bahadır ile Şekerbank Karadeniz Bölge Müdürü Aykut Taşlık tarafından imzalandı. Söz konusu işbirliği çerçevesinde, finansman desteğinin yanı sıra ihracatçı firmalara ilk yıl ücretsiz ticari debit kredi kartı tahsis edilecek. Ayrıca, bankanın geliştirdiği ve firmaların karbon emisyonu ile su tüketimini hesaplayabilmesine olanak sağlayan Carbonmap platformuna DKİB üyeleri ücretsiz olarak erişim sağlayabilecek. İlk kez müşteri olan ihracatçılar için ise, üç ay boyunca internet ve mobil bankacılık üzerinden gerçekleştirilecek EFT ve havale işlemlerinden masraf alınmayacak ve POS aidatı istisnası uygulanacak.

AZİZOĞLU PAZARDA NABIZ TUTUYOR!

Trabzon’un Sürmene Belediye Başkanı Hüseyin Azizoğlu, her hafta ilçenin semt pazarında vatandaşlarla bir araya geliyor. Hemşehrileri ile kucaklaşan Azizoğlu, semt pazarındaki ziyareti sırasında esnaf tezgâhlarını tek tek dolaşarak, bereketli ve bol kazanç temennisinde bulundu. Karşılaştığı vatandaşlarla sohbet eden Başkan Azizoğlu, pazarcıların önerilerini dinleyerek çözüm odaklı yaklaşımını sürdürdü. Sokağın nabzını tutan, sorunları yerinde dinleyip anında çözüm arayan bir belediye başkanı profili çizen Azizoğlu, sahada olmayı makamda oturmaya tercih ettiğini her fırsatta gösteriyor. Şeffaf, adil ve hesap verebilir belediyecilik anlayışıyla Sürmene’de yeni bir dönemi başlatan Azizoğlu, “Bu koltuklar gelip geçici ama vatandaşımızla kurduğumuz bağ kalıcı. Benim gerçek makamım vatandaşımızın yanıdır. Her gün sokağa çıkıp vatandaşımızla selamlaşıyor, dertleşiyorum. Çünkü onların içinden gelen bir kardeşleri olarak, Sürmene’nin her sorununu bizzat yerinde görerek çözmek istiyorum. Vatandaşımızın taleplerini dinlemek, çözüm üretmek bizim asli görevimiz” dedi.