Birçok klimatolog, çevre bilimci ve daha özelinde iklim değişikliği uzmanları bu günlerde yaşanan olaylar için önceden haberler vermişlerdir.

Bu haberin adı “küresel ısınma”dır.

İnsanlık uyarıları dikkate almakta duyarsız.

Ancak musibetler nasihatlerden etkilidir.

Öyle ki dünyanın değişik yerlerini etkileyen ve büyük oranda küresel ısınma dolayısı ile kuraklık neticesi olan orman yangınları canımızı yakıyor, geleceğimizi etkiliyor. Bazılarına göre orman yangınları doğal bir olaydır. Potasyum, fosfor ve bazı bileşiklerin toprağa dönmesini sağlar. Buna karşın bu döngü zamana yayılmış ve yavaş cereyan eden bir olay olmaktan çıktığında felaket olarak değerlendirilir.

Doğal ve ya sabotaj, her ne sebeple olursa olsun ormanların yok olması çok üzücü ve ders alınması gereken bir olaydır.

***

Değişik platformlarda duyarlılık gösterip fidan dikme kampanyaları başlatılması tabi ki iyi bir şeydir ancak ortada bir problem varsa önce bunun sebebi giderilmeye çalışılmalıdır.

Duvarda meydana gelen bir su lekesi arkasındaki su tesisatından kaynaklanıyorsa, önce tesisattaki kaçak tamir edilir sonra duvardaki leke giderilir.

Önce problemin kaynağı kurutulur. Veya başka bir örek vermek gerekirse, sürekli başınız ağrıyorsa ağrı kesici alıp kendiliğinden geçmesini ümit etmek yanlıştır.

Bunun yerine baş ağrısına sebep olan etken tedavi edilir.

Bu mantık çerçevesinde, doğal orman yangınlarının azaltılması için önce önleyici tedbirler alınmalıdır.

Küresel ısınma ile mücadele konusunda herkes bilgilendirilip geniş çaplı eylem planları gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde bu günlerde gerçekleşen orman yangınları sonraki senelerde de gerçekleşebilecek orman yangınları yanında çok küçük bir önsöz olarak kalır.

***

Karar alıcılar belki de düşünüyorlardır ancak yapılması gereken öncelikle küresel ısınma konusunda ve neticesi olan kuraklık hakkında geniş çaplı bilgilendirme ve bilinçlendirme, sonrasında tedbirlerin uygulanması için eylem planlarının hazırlanıp uygulanmasıdır.

Daha önce de dediğim gibi önce bilinçlenmek, bilgilenmek gerekir.