Ortahisar Belediyesi haziran ayı meclis toplantısının ilk günkü oturumu Belediye Başkanı Ahmet Kaya yönetiminde gerçekleşti.

KAVANOZ: RUTİN İŞLER HARİCİNDE ÇALIŞMA YOK

AK Parti Grup Başkan Vekili Zeki Kavanoz, gündem dışı söz alarak “Rutin işler haricinde herhangi bir çalışmanın oluşmadığını görüyoruz. Yavuz Selim’de yapılacak çalışmayla ilgili Büyükşehir’in yetkisinde olan bir yer. Büyükşehir projelerinde olan bir konu. Muhtarlık binaları ise Başkan Genç’in Ortahisar Belediye Başkanlığı döneminde bütün merkez mahallelerinde hemen hepsi yapılmış. Kırsalda da birçoğunda yapılmış vaziyette. Yine 16 bin 423 konut, 2 bin 53 işyerinin yıllık yaklaşık 800 milyonluk kayıpla ilgili bilgi almak istiyoruz. Bunlar bizim yapmış olduğumuz çalışmanın sonucunda ortaya çıkmış konular mıdır?” diye sordu.

KAYA: AMACIMIZ ROL ÇALMAK DEĞİL

Başkan Kaya, “2 aylık belediyeyiz. Çok fazla ziyaretçi talebi var. Bu ziyaretçi trafiğinden arkadaşlarımız işleri aksatmıyor. Kısa sürede Kent Lokantamızı açıyoruz. Sonra Çağlayan Kentsel Dönüşüm projemize start veriyoruz. Yavuz Selim sahası Büyükşehir uhdesinde. Bizim de seçimde verdiğimiz söz var. Trabzon’da amatör futbolun kalbi olan yerde projenin hayata geçmesi anlamında Büyükşehir Belediye Başkanımız ziyaret ettiğinde konuyu gündeme getirdik. Onlar da işbirliği içinde orayı tekrar eski hüviyetine kavuşturalım. Rol çalma değil de birlikte bize görev düşüyorsa bir an önce amatör futbol maçlarıyla buluşturalım. Bizden önce birçok muhtarlık binası yapılmış. Çimenli, Yenicuma, Yeşilköy ve köyden mahalleye dönen birçok yerde muhtarlık binası yok. Var olanlar da bakımı ve onarımına müdahale ediyoruz.” dedi.

PMYO polis alımı başladı PMYO polis alımı başladı

KAYA: YILLIK 815 MİLYON VERGİ KAYBIMIZ VAR

Bina vergisi ile ilgili ise Başkan Kaya, “Emlak vergisini yatırmak üzere bir vatandaş geldi. Bizle de görüşerek belediyeye emlak vergisi yatırmaya geldiğini ancak arsa vergisi alındığını söyledi. 5 katlı binadan arsa vergisi alıyormuşuz. Bundan yola çıkarak araştırdık. Biz e-belediyeciliğe geçememişiz. Akıllı kent uygulamalarını kullanamıyoruz. Bizim birçok şeyimiz kayıt dışı. Tapudan, Telekom, elektrik ve su aboneliğinden, internet sağlayıcılarından alınan verileri bizim sistemdeki verilerimizle karşılaştırdık. 16 bin 423 binanın bizim kayıtlarımızda olmadığı ortaya çıktı. 2 bin 53 iş yerinin ruhsatı olmadığı gerçeği ortaya çıktı. Bina tespitinde 5 bin 774 binada hata yaptığımız ortaya çıktı. Arsa olup da hala arazi vergisi ödeyen 2 bin küsur yerden bahsetti arkadaşlarımız. Tüm bu veriler birleştiğinde yıllık 815 milyon 800 bin lira gibi vergi kaleminden mahrum olduğumuz gerçeği ortaya çıktı.” ifadelerini kullandı.

KAYA: BÜTÜN İŞLETMELERİMİZ ZARAR EDİYOR

Kaya, “Bütün işletmelerimiz zarar ediyor. Belediyemizin önünde otopark var. Aylık ortalama gideri 250 bin lira civarında gelirimiz 38-40 bin lira. Her ay o otopark 200 bin lira zarar yazıyor. Bizim oturup ciddi ciddi düşünmemiz lazım.” dedi.

HOŞ: UYGULAMA AŞAMASINDA 4-5 YIL UĞRAŞTIK

AK Partili Ortahisar Belediyesi Meclis Üyesi Ufuk Hoş, “Bilgileri analiz ettiğimizde Ortahisar Belediyesinin kayıtlı binasının ruhsatlı yapılarla sınırlı olduğunu, ruhsatsız yapıların kayıt işlemine tabi tutulmadığını, aradaki kaçak yapılarla alakalı bahsettiğiniz verilerin Orkent tarafından çalışıldığı, ruhsatlanması için defaten kararlar çıktığını, uygulama aşamasında 4-5 yıldır uğraştık. Orkent’te veriler var. 

Sizde yol alabilirliğini test edeceksiniz. Bu sayı daha fazlaydı, bizler de yol aldık. Yangın yönetmeliği nedeniyle işletme ruhsatı alamayan, bir mahallemizde özel zemin katlarının aslında yapılamayan, bunlar üzerinde teknik personel olarak söylüyorum çalıştığımızı söylemek istiyorum. Uygulama aşamasına geçerken sahadaki verilerle bizim elimizdeki teknik verilerin uyuşması anlamında çok değerli ve ince çalışmalar yapıldı. Katkı vermeye hazırım. Sayısal rakamların sahada karşılığı olamayacağı, bunun çok cüzi kalacağını göreceğiz. Bunun tek tarafı belediyeler değil. Kamu tarafı var, vatandaş tarafı var. Kent dokusu, plan kayıtlı yapılar var. Devletin zaman zaman getirdiği aflarla, TİSKİ kayıtlarının su aboneliğinin kaçak yapılara verilebilirliğinden tutun da buraya kadar verilerin değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Bütün işletmeleriniz zarar etmiyor. Zarar ediyorsa eksik bilgi veriyorlar size. Zarar eden şirket özel çocukların çalıştığı yapıdır. Bazen belediye de zarar etmeli. Şirket değiliz, kar odaklı her şeyi yapamayız. Borç ödenir, önemli olan vatandaşa hizmet” açıklamalarında bulundu.

Editör: Rabia Mollaoğlu