Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE) tarafından 2024 yılı yayınlanan araştırma sonucunda Türkiye mavi bayrak ödülünde dünya üçüncüsü iken, Trabzon başta olmak üzere Doğu Karadeniz’in denize kıyısı olan hiçbir ilinde mavi bayraklı plajın olmaması dikkat çekti. Trabzon en son 12 yıl önce Çamburnu’nda mavi bayraklı plaja sahipti.

KIYI DOLGULARI TAHRİP ETTİ

Trabzon ve çevresinde kıyıların mavi bayrakla işaretlenmemesiyle ilgili değerlendirme yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Erüz, “Trabzon’da plaj olabilecek alan, kıyı dolguları nedeniyle neredeyse yok denecek kadar azaldı. Bir zamanlar tüm ilçelerin sahillerinde bulunan plajların yüzde 90’ı kıyı dolguları nedeniyle tahrip oldu. Trabzon’da denize girilebilecek alanların tümünün temiz olduğunu varsaysak dahi toplamda 123 kilometre kıyının sadece 7 bin 500 metresi kumsal. Geri kalanı tamamen yok oldu.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Hayvanlar konusunda kimse bize merhamet dersi vermeye kalkışmasın" Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Hayvanlar konusunda kimse bize merhamet dersi vermeye kalkışmasın"

Plaj Ve Kalite

DİNLENME İÇİN BİLE UYGUN DEĞİL!

“Gülcemal ve Faroz arasında atık malzemelerden her ne kadar plaj oluşmuş olsa da kesinlikle içine girilmemesi gerekiyor.” diyen Erüz, “O bölgeler dinlenme alanı için bile uygun değil. Rehabilite edilerek, yapay dolgularla denizden dalgayla aşınmayı önleyerek, tahkimatlarla o alanlar Trabzon’a kazandırılabilir. Mavi bayrak alması için Trabzon’da derin deşarj değil, kanalizasyon sistemlerinin arıtma sistemine alınması, derelerin taşıdığı katı atıkların kontrol altına alınmasıyla, atıkların doğaya karışması azaltırsak şehrin merkezi de dahil denize girecek plajlar oluşur.” şeklinde konuştu.

SAHİLLE BULUŞTU DENİZLE DEĞİL

Erüz, “Trabzon’da artık hiçbir şekilde kıyı dolgusu yapılmamalı. Tam tersine var olanlar rehabilite edilmeli halkın denizle buluşması sağlanmalı. Kişi başına düşen 10 santimetrekare plajı olan şehir, deniz şehri olamaz. Yaptığımız araştırmalarda halk, kent merkezinde ulaşabileceği mesafede plaj ve dinlenme alanları istiyor. Trabzon’u denizle buluşturmak kıyıdan denize bakmak değildir. Ganita’da yapılan düzenleme insanların sahille buluşmasını sağladı. Ama denizle buluşmak denize girmek, güneşlenip, dinlenmektir. Bu sağlanırsa Trabzon deniz kenti olur.” diye konuştu.

Plaj Ve Kali̇teden

Muhabir: Rabia MOLLAOĞLU