Nokta Atış - 11.07.2024 Nokta Atış - 11.07.2024

BAŞKAN GENÇ’TEN TAZİYE ZİYARETİ

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, helikopter kazası sonrası hayatını kaybeden İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekilerin vefatından dolayı İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosluğu’nu ziyaret ederek Başkonsolos Naser Mohebati’ye ziyarette bulundu. Taziye dileklerini ileten Başkan Genç, “Çok üzücü bir kaza. Sizin nezdinizde dost kardeş İran İslam Cumhuriyeti’ne, İran halkına, kardeşlerimize başsağlığı diliyorum. Merhum Cumhurbaşkanı olmak üzere bütün kardeşlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum.” diye konuştu. Ziyaretten dolayı şükranlarını ileten Başkonsolos Naser Mohebati, “İran halkı olarak sıkıntılı günler yaşıyoruz. Kazadan dolayı çok üzüldük. Ne yapacağımızı bilmiyorduk. Etrafımıza, elimizi kim tutacak diye bakarken beni ailemden sonra ilk siz aradınız. Yüreğimde bir sıcaklık hissettim. Olaydan sonra Türkiye’deki kardeşlerimiz bizim yanımızda oldu. Bu bizim için çok değerliydi. Kardeşliğimiz her zaman payidar kalacak.” dedi.

KARADENİZ'DE YENİ DOĞAL GAZ KEŞFİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası'nda Göktepe-1 ve Göktepe-2 kuyusunda yürütülen sondaj faaliyetleri kapsamında temmuzda yeni keşif haberi vermeyi umduklarını belirtti. Bakan Bayraktar, Çin ile nükleer santral için yapılan görüşmelerde sona yaklaşıldığını duyurdu. Karadeniz'de arama ve sondaj çalışmalarının sürdüğünü anlatan Bayraktar, doğal gaz üretiminin günlük 5 milyon metreküpe ulaştığını, böylece 2 milyon haneye yetecek gazın buradan üretildiğini dile getirdi. Bakan Bayraktar, 2025'in ilk çeyreğinde 10 milyon metreküp üretim planladıklarını, yapılan yeni keşifler sayesinde ise 2028'de konutların doğal gaz talebinin hepsinin yerli üretimle karşılanmasını hedeflediklerini ifade etti.

ARICILIK KAYIT SİSTEMİ

Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) üzerinden arı konaklama noktaları oluşturularak gezginci arıcıların sorunları çözülecek ve konaklama alanlarında ne kadar kovan bulunacağı belirlenerek uygun floradan bal üretimi sağlanacak. Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan "Arıcılık Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikle, içeriği ortak olan "Arıcılık" ile "Arı Kolonilerinin Kimliklendirilmesi ve Kayıt altına Alınması Hakkında" yönetmelikler birleştirilerek güncelleştirilmiş oldu. Buna göre, AKS üzerinden arı konaklama noktaları oluşturularak gezginci arıcıların sorunları giderilecek ve konaklama alanlarında ne kadar kovan bulunacağı belirlenerek uygun floradan bal üretimi sağlanacak. Arıcılık sektöründe yaşanan saha sorunları çözülecek.