Trabzon’un karar vericileri; vali, milletvekilleri, kaymakam, belediye başkanları, yarı kamu niteliğindeki sivil toplum kuruluşları, tereyağı ticareti yapan tüccarlar. Kısaca elinde yetki bulunduran yöneticiler.

Trabzon tereyağını çeşitli ortamlarda öve öve bitiremiyorsunuz. Hediyelik Trabzon tereyağını, sizce önemli yerlere gönderiyorsunuz. Sofranızdan eksik etmiyorsunuz.

Tereyağı üreticilerinin yaş ortalamasını hiç merak ettiniz mi yöneticiler? Üreticilerin yaş ortalaması 55’in üzerine çıkmış durumda, fiziki güçleri her geçen gün azalıyor. En iyi ihtimalle 20 yıl içinde kırsalda orijinal Trabzon tereyağını üretecek kimse kalmayacak. Bir değer daha kaybolacak. 

Vereceğiniz cevabı biliyorum, köylerde kimse kalmadı, kimse hayvancılık yapmak istemiyor. Kolaya kaçmak ne kadar da kolay ve savunmacı. Gene suçu köylüye atmak ne kadar da kolay.

Ziraat mühendisi ve veteriner değilim ancak iyi bir projeciyim. Bu konuda önce bir projeniz yok, sonra önceliğiniz değil. Köylü kaderi ile baş başa bırakılmış. Seçim zamanı köylüye sarıl. Muhtara birkaç pohpoh. Muhtarlarımız, köylere kendi ölçülerinde sahip çıkan değerler ancak sizin önünüzü onlar açacak değil.

Küçük bir proje fikri vereyim, Cumhurbaşkanı uçağına 150 kadını bindirin, Fransa, İsviçre Alplerine götürün, oraları kadınlarımıza gösterin, oralarda neler yapıyorlar anlatın.  Sonra belki bu işi kendinize dert edinirsiniz. Ama unutmayın kadınlarımızı THY uçağına değil, Cumhurbaşkanı uçaklarından birine bindirin çünkü onlar en özel tereyağını üreten elleri nasırlı, gözleri yorgun, bedenleri ezilmiş, değeri herkesten fazla hak eden üreticiler.