Evet, her toplumun kendine has anımsanılması yüksek değerleri vardır.

Bu değerleri ile toplumsal oluşum içinde olurlar ve böylece standartlarına katkı koyarlar.

Yaşamın bir parçası konumunda olan bu hasret, ülkemizde yani Türk toplumunda farkı bir yerdedir.

İşte bu olmazsa olmaz hasret, futbol; bir bakıma ülkemizde ciddi anlamda yaşam biçimini alarak, süratle şekil oluşturma durumuna dahildir.

Bugün Türkiye'nin batısında futbolun şekil bulduğu yılların Cumhuriyet'ten öncesine dayandığı gözlemlenmiş olmakla, Türkiye'nin doğusunda, yani Karadeniz Bölgesi’nin en özellikli şehri Trabzon'da ise Cumhuriyet’in çok öncesine, Osmanlı Devleti'nin dahilinde,1894 yıllarına tekabül eder.

O tarihlerde sporun birçok dalı olduğunu, bunların içerisinde sporun önemli bir dalı futbolun ciddi oluşum içinde bulunduğu tüm kaynaklarda gözlem dahilindedir.

Trabzon'da Cumhuriyet öncesi kurulan futbol kulüpleri Trabzon adı ile şekil bulurken, Trabzonspor'un da bir bakıma kuruluşu Cumhuriyet öncesine dayanmaktadır.

Bu düşünce ile Trabzonspor'un mana ifadesiyle kuruluşunun çok öncelere dayandığını ifade ederken, bugünkü tarihi; zaman mefhumu dışında bir tarihi kuruluşunu belirtmektedir.

Tüm bunların ışığında Trabzon, Türkiye'nin gözbebeği olduğu düşüncesiyle, Trabzonspor bu ilin yaşam biçimi gibi, ülkemizin olmazsa olmazıdır.

Sonuç itibariyle, Trabzon'da bugün spor dalı olarak faaliyet içinde olan on altı ciddi branş var, her biri Trabzon'da olduğu gibi ülkemizde de gurur kaynağıdır. Bunun inkârı olamayacağı gibi, spor dallarının içinde futbol, çok kapsam itibariyle büyük bir güçtür.

Tüm bunların dâhilinde, Trabzonspor Türkiye'nin vazgeçilmez değeri, Trabzon'un ise olmazsa olmazıdır.