Geçen hafta TV’nin birinde Emekliler Derneği’nce olsa gerek bayram ikramiyelerinin üç yıldır aynı olduğu bunların da güncellenmesi gereği ileri sürüldü. Elbette böyle bir ödeme ne kanunda vardı ne de Emekli sandığı statüsünde mevcuttu. Fakat hükümet ne yaptı? Emeklilere bir destek olsun diye “bayram ikramiyesi” ihdas etti. Buna bir nevi “seyyanen ödeme” de diyebiliriz. Fakat geçen zaman içerisinde bunun da istismar edilmesine ilişkin kapılar aralandı.

Esasen bendeniz bu ödeme şekli ihdas edildiği gün bu paranın tüm emeklilere ödenmesine veya her emekliye de sıradan aynı miktarın yani 1.000 TL şeklinde ödenmesine de karşı oldum.

Niye karşı oldun?

Diye sorarsanız bu ülkede 1500 TL den belki de 10.000 TL ye varana kadar emekli maaşı alanlar var. Öyle ya herkes aynı miktarda maaş almıyor ki herkese aynı parayı ödediniz.
Tabii karşı taraftan bana, “İyilikten maraz mı hasıl oldu” şeklinde bir çıkış ta gelebilir.
Tabi bir kenardan bazı yetkililerden de “Bir hayır yaptık, durdu insanlar şimdi bizim sakalımızı bıyığımızı yolmaya(!)” diyecekler evet doğru haklısınız. Oysa hükümet bu miktarı aceleye getirmeyip te konuyu enine boyuna daha da düşünerek tatbik etse idi böyle bir yanlışlığa düşülmezdi.

Nedir yanlışlık veya atlanan mesele?

Hah, Şimdi gelelim esas benim bu makale ile ne yazmayı veyahut ne anlatmak istediğime.
Madem ki emekli maaşları yukarıda belirttiğim rakamlar arasındadır.

E be birader yani 6.000 ila 10.000 TL emekli maaşı alan adamın bayram harçlığı(!) ile ne alakası var değil mi. O zaman ben olsam şöyle yapardım. Bir kez maaşı 5.000 ve üzeri olanlara asla bu parayı vermezdim.

Diğer taraftan 1.250 TL gibi az maaşa mahkum insanlara 1.000 TL yerine ikramiyesini 2.000 TL yaparım maaşı yukarı çıktıkça artanların bu bayram ödeneklerini de aşağı çekerim. Esas adil olan yardım veya destek bu olurdu. Şimdi gelelim Emekliler Derneği’nin isteğine; eğer dikkate alınırsa ne yaparım meselesine. Bu yardımlarda güncelleme düşünülecek ise madem “verilen hak geri alınamıyor, alınsa da abes olur” o zaman,  yazdığım gibi maaşı yüksek olanlara 1 krş dahi zam yapmam.

Ancak konuyu tersten ele alarak maaşı düşük olanlara daha fazla yükseldikçe daha az destek çıkarım ki maaşı az olan insanlarımıza bu devlet desteğinden çıkan pay daha fazla olsun.

Tabii bu benim fikrim.

Meselede ille de eşit ödeme adil anlamında değildir. Adaletli olan, aza çok, çok olana az veya hiç olandır. Mesele aktarılan yekûn ödeneğin ihtiyaçlılara göre adil dağıtılmasıdır.