Geçen hafta Trabzonspor altyapısında  bir aday sporcu velisi tarafından tarafıma ve gazetemize yollanan bir mailde altyapı seçimleri ve oyuncuların oynatılmaları konusunda bazı şikâyetler aldık. Biz de bunu bir ihbar olarak yayınladık. Burada bahsedilen 12 yaş kategorisinde antrenörlük yapan bir arkadaşın kendi çocuğunu özellikle oynattığı konusunda bazı iddialar ve haksızlıklardan bahsedildi. Elbette bu denli iddialar hedef alınan kişileri rahatsız eder. Fakat bu rahatsızlık iddianın ciddi ve gerçek olmaması durumunda iddia edilen olayın muhatapları tarafından fazla ciddiye alınmaması daha doğrudur. İddialar yayınlanır bunun gayesi varsa böyle bir tutum herkesin kendisine çeki düzen vermesi gereğine binaendir. Şunu önceden açıklıkla belirteyim ki alt yapı aday sporcularının ebeveynleri elbette çocukları ile yakından ilgilenecektir.

Fakat bu konuda çocukları asla “Geleceğin A takımı oyuncusu şeklinde kanalize edip programlaması asla doğru değildir”. Bunların sporculuklarını yaşları “A” takımı seviyesine gelip icra edecekleri zaman dahi başlarına sakatlık dahil bir sürü sıkıntılar gelir ve çocuklar bu spor dalını devam ettiremezler. Bu meyanda alt yapı aday sporcularının kesinlikle tahsil hayatlarını aksatmamaları gerekmektedir. Bunun önlerinde bir sürü örnekleri olmuştur.

Aksi taktirde hayatları boyunca telafi edemeyecekleri bazı konularla karşı karşıya kalmaları kaçınılmazdır.

Bir de oralarda spor yapan çocukların ebeveynleri birbirleri ile çocuklarının yarışmacı pozisyonlarından etkilenip tenakuza düşmeleri ve çekişmeleri çocuklarında ruh sağlığını etkileyeceğini bilmelidir. Sizler saha kenarında on yıl sonra ne olacağı dahi belli belirsiz bir yarışma yüzünden kavga ve niza ederken yan tarafta farkında olmadan çocuklarınız bir birleri ile kardeşçe ve samimiyetle oyun oynarlar. 

Bu konularda ebeveynlerin fazla müdahil olmadan bir şekilde altyapıda onları antrene eden hocalarına ve tercihlerine güvenerek sadece seyretmeleri daha doğru olur. Bendeniz sizlere şunu ifade etmek isterim.

Bir sporcu hangi kategoride olursa olsun es kaza bir antrenör tarafından haksız yere de olsa sahaya sürülse bile o sporcu adayının orada barınması 2-3 maçtan fazla sürmez. Onu ya kendisi, olmazsa arkadaşları sonunda seyirci mutlaka diskalifiye eder. Onun için bu konuda daha fazla tenakuza düşmeden orada görev yapan antrenör arkadaşlara güvenerek konuyu şimdilik sadece seyir mesabesinde muhafaza etmek hem ebeveynlerin hem sporcu adaylarının hem de onları antrene eden arkadaşların daha rahat çalışmalarını sağlar.

Unutulmasın ki altyapıda gaye önce sağlıklı bir nesil yetiştirmek sonra ileriki yaşlarda kategorize etmektir.