Bakıyoruz Trabzon’da yerel seçimlerin yaklaşması ile birlikte özellikle Büyük Şehir Belediye başkanlığı adaylığı bir hayli kızıştı.

Esas yarış AKP yani hükümetin cenahında yer alacak adaylar arasında gözüküyor. Çünkü ekmeğin büyüğü burada. Aday olarak ortaya atılan veya atlayan isimleri duydukça insanın gülesi geliyor. Aralarında asla bir belediyecilik veya devlet dairesi veya birimi yönetmemiş kişileri dahi duyuyor görüyoruz. Yani bu BŞB başkanlığı veya burayı yönetmek o kadar mı beleş. Yoksa gelmeye gönül koyanlar “Adam, nasılsa orayı bir şekilde zaman içerisinde yönetmeyi de öğreniriz(!)” mantığındalar mı anlamak zor. Bu makama sanki  “Sadece muteber bir koltuk” gibi bakılılıyor. Hiç kimse “Yok yahu bu iş zor iş ben acaba yapabilirmiyim?” demiyor. Herkes aday. Olsun bakalım. Trabzon’un hali ortada. Neresinden tutsanız elinizde kalıyor.Yolları, Trafiği, şehir düzeni, disiplin, asayiş Allah’a emanet. Sahipsiz, darılmak yok. Doğruyu söyedik diye de bizi köyden kovmak ta yok. Ha, şimd gelelim sanki BŞB başkanlığı hükümet nezdinde çantada Keklik gibi düşünenlere. Bakın ortada bir Cumhur ittifakı vardı bu ittifak bitti. Şimdi ortada sahibi belli olmayan epey miktarda oy var. Artı diğer tarafta da bölünen MHP oyları az da olsa ortaya çıkmış olan İP oyları var CHP ise bu yolda ne yapacağı ne olacağı AKP’nin hatalarına endeksli(mi?).

Yani CHP burada ittifakın dağılması artı İP’nin mevcut oylarının aday göstermemeleri ile MHP’nin tavrına endeksli bir sürpriz yaparsa hiç şaşmam.  Bence AKP eğer BŞB başkanlığını kapmak istiyorsa yıpranmamış, dedikodulara maruz kalmamış, heveslisinden ziyade taraftarına “Bu adam bu işi yaybiliri” intibaı veren bir kişi ortaya sürmeli. Yok heveslisi, Partisinin muteberlisi veya “Canım artık o da bir makam kapsın, hakkıdır yiğidin(!) “ mantığı ile bir aday, hiç şüpheniz olmasın CHP malı götürür. Demedi demeyin. Peki, CHP’nin adayının işi kapması için ille de AKP’nin hata mı yapması gerekir? Hayır, ille de değil. Bu millet Trabzon’un yukarıda bahsettiğim başı boşluklarından gına getirdi. Sahillerin, yeni yapıların otoparksızlığından, meydandaki yolların kaldırımlarının otolarca işgalinden, dükkanların önünnde üstü açık sağlıksız yiyeceklerin kontrolsüzlüğünden, asayişsizlikten, bazı harabe yıkıntıların hala garabet halinde durması insanları bezdirdi. Halkın  bunları halledebileceğine inandıkları bir CHP adayı bu karmaşada ipi göğüsler. Mesela bir zamanlar “Volkan abi” umudu CHP’ye epey bir potansiyel katıp işi göötürdükleri gibi. Tabii şartlar değişti. İnsanlar değişti, ortamlar farklı, iş zor başarı kolay değil. Bir e önemli olan, “Acaba MHP ne yapar?”  laf ola bulunsun diye bir aday ortaya atar mı?  Atarsa kim olur, olsa ne olur? Aday gösterirse  AKP’nin CHP’nin hali ne olur? Veya, kendi halinde kalır MHP’nin oyları da öteye beriye saçılınca nereye varacağını kime kanalize olacağını kimse bilemez. İşte bu karmaşada Trabzon halkı “Sütten ağzı yanınca hangi yoğurda üfleyecek”, yoksa Trabzon halkının dertleri yine bitmeyecek mi? O da önemli.