Öncelikle şuna cevap arayalım: “Türkiye petrol ve doğalgaz aramalarında ne aşamada?” Başta, Doğu Akdeniz’de gaz veya petrol ne âlemde? Türkiye’de gerçekten petrol var da üzerleri eski hikâyelerden hatırlayın “Üzerlerine taş ve beton döküldü”…mü? Sahiden.

Doğu Akdeniz macerasına bir göz atalım. Türkiye 2 sismik araştırma, 2 de sondaj gemisiyle bölgede… Fatih, Yavuz, Oruç Reis ve Barbaros Hayrettin Paşa. En son Barbaros Gemisi de Dubai Merkezli Norveç firmasından alındı ve millîleştirildi. Bu çok güzel. Niye? Ama artık gemiler Türkiye’nin. Personel aynı şekilde. Türkiye nerede olursa olsun sismik araştırma ve arama yapabilecek kapasiteye ulaştı. Diğer taraftan da Doğu Akdeniz'de önemli bulgular elde edildi. Petrol de var, doğalgaz da. Kuzey Denizi’nde Norveç ve BP ilk petrol ve gazı 135’inci sondajda bulmuştu. O kadar kolay ve beleş değil elbet.  Biraz sabırlı olalım bakalım. Bu arada da Suriye’de 3 büyük askerî harekât sürerken dost(!) düşmanlarda “silah ambargosu” tehdidi gelmedi. Harekâtlar da başarıyla tamamlandı. Savunma sanayimizin geldiği aşama ortada çok şükür. Bazı parazit seslere kulak asmadan bu konuda ülke hızla adım atıyor. Petrol ve doğalgaz olayına da aynı gözle bakabilir miyiz?

Fakat arama yapılan bölgeler âdeta ateş çemberi içerisinde.

İsrail’in Leviathan bölgesinde 650, Mısır’ın Zohr bölgesinde de 850 milyar metreküplük doğalgaz rezervi tespit edildi. Mısır ve İsrail’in arkasında kimler var zaten biliyoruz.

Türkiye tek başına kalmış gibi ama sıkıysa gelin de bileğini bükün bakalım. Hakkımızı kimseye yedirmeme konusunda kararlı ve ısrarcıyız.

En önemlisi TPAO ve TPIC’le kendi göbeğini kendi kesebilecek hâle geldi, Doğu Akdeniz'in de önemli aktörleri arasına girdi. Yıllardır “YAPILAMAZ” denilen işler bir bir yapılıyor.

Hani içimizdeki ve dışımızdaki düşmanlar “Suriye’ye, Kuzey Irak’a, Kandil’e harekât yapamazsınız”  dedikleri gibi.

Doğu Akdeniz’de 4 bin kilometre ile en uzun kıyısı olan ülke Türkiye dört bir yanda petrol ve doğalgaz arıyor. Her yıl 100 ila 150 arasında yeni kuyu açıyor. Ülkenin günlük petrol tüketimi 750 bin varil. Günlük petrol üretimi 50 bin varile ulaştı. ”Hadi canım yetersiz” demeyin. Bu çok önemli bir rakam. Son 17 yılın rekoru. Siirt ve Diyarbakır'da 3 yeni petrol sahası keşfedildi, sondajlar başladı. Libya ile yapılan antlaşma Avrupa ve ABD’nin tepesini attırdı ama işe devam. Trakya’da bulundu sondaja devam, Kamışlı’da petrol var iki adım ötede Nusaybin’de yok(!) akıl alır mı? Oraya da devam. Yani Türkiye bu yola baş koydu. Bazı sıkıntılar var aşılacak ve bu iş yapılacak. İşte içimizde kargaşa çıkarmaya çalışanların en büyük korkusu. “Ya Türkiye kendine yetecek Doğal gaz ve Petrol bulur da cari açığı sıfırlar ise?”. Haberi bile iç ve dış düşmanların uykusunu kaçırmaya yetmiyor mu?