İslam dininin yaşanmadığı toplumlarda, sıkıntılar, huzursuzluklar hatta daha da ileri giderek sosyal patlamalar meydana gelmesi kaçınılmazdır. Toplumun en küçük birimini oluşturan ailelere kadar olan toplumlara, yön veren kitleler, öyle durumlara gelir ki aileler arası parçalanmalar hat safhaya gelir. Bunun örneklerini hemen hemen her gün görsel medyada görmekteyiz.

Bakıldığında İslam yaşanmayan toplumlarda, cemiyetlerde, sorumsuzluk, ahlaksızlık, şuursuzluk, bilgisizlik, amaçları belli olmayan kitle hareketlerin ülkenin genelinde, insanlar sanki anlaşmışçasına birden her yerde ortaya çıkarlar. Ne yazık ki insanlar, İslam'ı menfaatleri doğrultusunda kullanmaktan hiç sıkılmazlar. Bunun neticesinde İslami bir şekilde yaşanmayan , onun yanında sıhhatli düşünen toplumlar bile , “O” başı boş ve gayesiz kitlelerin hareketlerine maalesef sempati ile bakarlar. Tabii sonucunda, bunalımlar daha da derinleşir.

Toplumlarda, vurdumduymazlık ve huzursuzluk meydana gelmesinin bir başka versiyonu da ülkede milli gelirin adil bir şekilde dağılmayan egemen olduğu toplumlarda tabiidir. Panik ataklar insanların çoğunlukla olduğu daha ilerisi maneviyat değil maddeye daha çok değer veren bir toplum meydana gelir. Bunalım toplumlar, atiye (geleceğe) umutla bakamazlar. Şair bu tip bakış açısında olanlara ne güzel söylemiş: “Atiyi karanlık görmek, azmi bırakmak, alçak bir ölüm varsa, eminim budur ancak.” Bunalımları kitlelerin üstünden kaldırmanın en etkili yolu tabiri caizse İslam'ı samimi yaşamakla olur.

Bunalımlı toplumlarda en önemli belirginlik inançsızlıktır. İnsanların ortak yanı olan İslam inancı etrafında birleşerek teknolojiyi yakalayabilmek için çok çalışmak gerekir. Kuran'ı Kerim de Allah (C.C) birçok ayetinde olduğu gibi mealen şöyle buyuruyor: “Yerle gök insanlara açıktır, çalışıp gidebildiğiniz kadar gidin.”

Bulunduğumuz 21. yy ' da bunu görüyoruz. İnsanlar çalışarak, Ay'a, Merkür'e ve diğer gezegenlere gidebileceklerini göstermektedirler. Allah'ın ayetleri bunu açık bir şekilde insanlara anlatmaktadır. İnsanoğlu bilhassa İslam olanlar, biz çalışmakta gayret gösterdiğimizde Allah (C.C) bizi muvaffak edeceğini defaatle bizlere bildirmektedir. Tabii ki önce sebeplere yapışıp Allah'a tevekkül edeceksiniz.

Maske, mesafe, hijyen kurallarına lütfen dikkat edelim.