KOSGEB Destek
Programının İçeriği Nedir?

KOSGEB desteği yazımın başında da belirttiğim gibi 50.000,00 TL hibe ve 100.000,00 TL sabit yatırım desteği olmak üzere toplamda 150.000,00 TL’dir. KOSGEB bu desteği belirli kalemler altında sunmaktadır.
50.000,00 TL Hibe ve 100.000,00 TL Sabit Yatırım Desteğinin İçeriği
a) İşletme Kuruluş Desteği: Geri ödemesiz olan bu desteğin üst limiti 2.000,00 TL’dir. İşletme kuruluş desteği; işletmeyi kurarken gereken noter masraflarını, ticaret/esnaf sicil kayıt ücretlerini, fatura, irsaliye ve gider pusulası belgelerinin basımı ve tasdikini, ilgili odalara kayıt ücretlerini, işyeri açma ve çalıştırma izin ve ruhsat masraflarını, yazar kasa alımını, mali müşavir ve muhasebeci ücretlerini kapsamaktadır.
b) Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Yazılım ve Ofis Donanım Desteği: İşletmenin kuruluş tarihinden itibaren 12 (on iki) ay içinde satın alınan/alınacak makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanımları için geri ödemesiz olarak verilen bu desteğin üst limiti 18.000,00 TL’dir. Destek kapsamında satın alınan/alınacak makine-teçhizat yeni veya ilk kullanıcı için düzenlenen satış faturası tarihi itibariyle en fazla 3  yaşında olabilir. Makine-teçhizatın ikinci el olması halinde makine-teçhizatın yaşını belirlemek için; ilk kullanıcıya satış faturası veya ilgili odalardan alınabilecek yaşı gösterir belge veya benzeri dokümanlarından herhangi birinin sunulması gerekmektedir
c) İşletme Giderleri Desteği: Desteğin başlangıç tarihinden itibaren 24 (yirmi dört) ay içinde gerçekleşen işletme giderlerine yönelik geri ödemesiz olarak verilen desteğin üst limiti her ay için 2.500,00 TL olmak üzere toplam 30.000,00 TL’dir. İşletme giderleri desteği altında personel net ücretleri (yeni istihdam şartı aranmaz, asgari geçim indirimi, ikramiye,• prim vb. ek ödemeler net ücrete dâhil edilmez.) ve işyeri kirası (stopaj ve ortak giderler hariç) olmak üzere desteklenir.
İşletme sahipleri, ortakları ile bunların eşi, annesi, babası, kardeşi veya çocuğuna ödenen ücretler personel giderleri desteği kapsamında değildir.
d) Sabit Yatırım Desteği: Desteğin başlangıç tarihinden itibaren 24 (yirmi dört) ay içinde satın alınacak makine, teçhizat ve yazılım için teminat karşılığı geri ödemeli olarak verilen bu desteğin üst limiti 100.000,00 TL’dir. Destek kapsamında satın alınan/alınacak makine-teçhizat yeni veya ilk kullanıcı için düzenlenen satış faturası tarihi itibariyle en fazla 3 (üç) yaşında olabilir. Makine-teçhizatın ikinci el olması halinde makine-teçhizatın yaşını belirlemek için; ilk kullanıcıya satış faturası veya ilgili odalardan alınabilecek yaşı gösterir belge veya benzeri dokümanlarından herhangi birinin KOSGEB’e sunulması gerekmektedir.

Bilinmesi Gerekenler
KOSGEB girişimcilik destek programı 15.12.2015 tarihinden önce 30 bin hibe, 70 bin sabit yatırım desteği olmak üzere toplam 100 bin lira idi, değişen destek programı ile 50 bin hibe, 100 bin sabit yatırım desteği olmak üzere destek üst limiti 150 bin lira oldu.
Bu destek programından faydalanabilmek amacıyla öncelikle uygulanabilir ve KOSGEB’in desteklemiş olduğu sektörlerde iş fikri olması gerekmektedir. İş fikri oluşturulduktan sonra iş yeri açmaya karar veren girişimci adayı KOSGEB işbirliği ile düzenlenen uygulamalı girişimcilik eğitimine katılarak uygulamalı girişimcilik belgesini alması gerekmektedir. Bu eğitimi dernekler, belediyeler, ticaret ve sanayi odaları, esnaf ve sanatkarlar odaları, İŞKUR vb gibi birçok kurum ve kuruluş düzenleyebilir.
   70 saatlik eğitime katılarak belgeyi almaya hak kazanan girişimci adayları belgeyi aldıkları tarihten sonra işyeri açılışını yaparak KOSGEB veri tabanına kayıt olurlar. Veri tabanına kayıt olan girişimci sonrasında girişimcilik destek programı kapsamında destek almak için iş planını hazırlar ya da danışmanlık hizmeti alarak projesini hazırlatır. Proje dediğimizde çoğu arkadaşımızın aklına mimari ya da inşaat projesi gelmektedir fakat KOSGEB desteği almak için hazırlanacak proje girişimcinin ve yaptığı işin detaylarıyla ilgili olarak sayısal ve sözel verilerden oluşmaktadır.
Proje girişleri KOSGEB veri tabanından yapılmaktadır, proje yazımı sonlandırıldığında online sistemden proje matbu olarak yazdırılarak KOSGEB İl Müdürlüğü’ne teslim edilir.
İl Müdürlüğü’ne teslim edilen projenin destek alıp almayacağını belirlemek amacıyla KOSGEB Girişimcilik Destek Programı için kurul toplanır ve projesini öncesinde teslim eden girişimci KOSGEB kuruluna davet edilir. Kesin olmamakla birlikte kurul üyeleri girişimcinin kendini tanıtmasını, tecrübelerinden bahsetmesini ve projeyle ilgili bazı detaylara cevap vermesini bekler. Verilen cevaplar ve iş planı o bölge için bu iş yerinin açılmasını gerektiriyorsa kurul üyeleri projeyi kabul eder, eğer projede eksiklikler var fakat iş fikri iyi ise revize eder, projenin destek alması uygun görülmemişse projeyi reddeder.
Kabul edilen projeler için bahsetmiş olduğum destek programı uygulanmaya başlar, revize edilen projeler düzenlenerek tekrar KOSGEB’e sunulur.
KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri tamamen ücretsizdir.
Uygulamalı girişimcilik belgesini örneğin Trabzon’dan alan kişi bu belgeyi Türkiye’nin her yerinde iş yeri kurmak için kullanabilir,
Projelerin kabul edilebilme olasılığının artması için iş planının belirlenen kurallara göre açıklayıcı ve doğru bilgiler yansıtması gerekmektedir.
Projem kabul edilsin diye araya adam koyayım diye düşünmenize gerek yok tarafsız bir değerlendirme yapılmaktadır.
Genel olarak kadınlar kuaför ve konfeksiyon, erkekler halı yıkama fabrikası, araç kiralama ofisi, market, kuaför ve kafe açmaktadır. Bence bu sektörlerde Trabzon artık doyum noktasına ulaşmıştır bu nedenle yeni iş fikirleri, üretime dayalı,  yaratıcı ve katma değeri yüksek yatırımlar hem projelerin kabul edilebilirliğini arttırır hem de Trabzon’umuzu renklendirir.