Filiz Akkaş Demir, Dilovası'ndan havacılık dünyasına açıldı.

Havacılık ve savunma gibi çok zorlu bir sektörde 2022 yılında 1 milyon Euro ve 2023 yılı Ekim ayı itibarı ile 3 milyon Euro ihracat gerçekleştiren Mapsis Metal Havacılık ve Savunma Sanayii A.Ş adlı şirketin kurucusu ve Genel Müdürü, iş kadını Filiz Akkaş Demir’e kendisini tanıtmasını istedik ve sözlerine şöyle başladı;

“Geleneksel Anadolu ailesinde yetişen birisiyim. 6 çocuklu Sivaslı bir ailenin İstanbul’a göç eden, anne ve babasının sadece okuryazar olduğu, hayatla mücadele eden zorlu yaşamlarında evlatlarının okuyup iyi yerlerde görmek isteyen bir ailenin ferdiyim. Okan Üniversitesi’nde İşletme Yönetimi lisansımı tamamladım. 1992 yılında önde gelen bir inşaat yatırım şirketinde 16 yıl İdari işler, finansman ve ticaret bölümlerinde çalıştım. Ta ki ben kendi işimi yapmalıyım dediğim anda KOSGEB’in girişimcilik eğitimleri verdiğini öğrendim. Almış olduğum eğitimlerle birlikte teknik geziler neticesinde metal işleme alanında bir boşluk olduğunu fark ettim ve değerlendirme kararı aldım. Buna göre iş planımı hazırladım. Ağır sanayide kadının iş yapabilecek olması kurul üyelerinde şaşkınlık yaratmış olsa gerek üç kez KOSGEB Kurulu’na çağrıldım. Ben kadınım ona göre üretim yapmalıyım gibi bir düşüncede olmadım. Aksine yıllar sonra dönüp baktığımda metal işleme alanında kadın bir girişimci olmanın bir avantaj olduğunu gördüm. Kadının multifonksiyonel oluşu, daha titiz, daha düzenli, detaycı olmasının bazı yanlışlara düşmemi engellediğini gördüm.”

Filiz Hanım, ticaret hayatına nasıl atıldığını ise şöyle dile getiriyor:

“2011 yılı Kasım ayında Gebze Küçük Sanayi Sitesi’nde 350 m2 alanda 3 kişi ve 1 CNC router ile Mapsis Metal Havacılık şirketinin kuruluşunu gerçekleştirdim. 1 usta 2 paket ve bir sevkiyat elamanı ile işe koyulduk.

Yatırım için finansmana erişim noktasında zorluklar yaşadım. Bunu da CNC tezgahlarını leasing yöntemiyle alarak çözdüm.

2013 yılında KOSGEB KOBİ Kadın Girişimci kategorisinde Kocaeli’nde birinci Türkiye genelinde de finalist seçildim. 2014 yılına kadar ERP ve ISO belgelerini de firmamızı katınca artık bizimde ihracat yapacak kadar bir bilgi birikimine sahip olduğumuzu görüp; Kocaeli Sanayi Odası’nın düzenlediği, benim de ilk iş gezim olan Lüksemburg’ta bir fuara katıldım. Burada, Lüksemburglu bir firmayla güneş enerjisi sektörüne yapmış olduğumuz üretimle Almanya’ya 3 yıl sürecek olan ilk ihracat serüvenim başladı. 1 yıl sonra yani 2015 yılında dönemin Lüksemburg Ekonomi Bakanı elinden Yılın İhracatcısı Ödülü’nü aldım.”

Havacılık sektörüyle yolunun nasıl kesiştiğini sorduğumuzda Filiz Akkaş Demir sözlerine şöyle devam etti; “2014 yılında alüminyum profil üreticisi müşterimizin vasıtasıyla havacılık sektörünün parçalarıyla tanıştım. Bunlar, uçak içinde Galley dedikleri mutfak ekipmanlarına ait alüminyum parçalardı. Görsel olarak göz önünde olan bu parçalar bir kadın işleyebileceği hassas parçalardı. Ülkemizdeki havacılık ve savunma sanayindeki ihtiyacın arttığını görünce, üretim prosesini tamamen bu sektör özelinde uluslararası üretebilirlilik sertifikasını alarak AS (EN) 9100 alt yapısına yatırım yapıp sistemi oluşturmaya başladım. Kalite yönetim sistemimizi de havacılık sektörüne kanalize etmiş olduk. İşlerimizin artmasıyla şu anda Kocaeli Dilovası KOBİ OSB ‘de 4 bin m2 alanda konusunda uzman arkadaşlarla birlikte kalite, mühendislik tasarım gibi havacılık gereği olması gereken her türlü makine ve insan kaynağı ile üretimlerimize devam ediyoruz.

Başlarda THY iştirakleri olan TCI – TSI Galley ve Koltuk üreticisi olan şirketlerinin tedarikçisi olduk. Daha sonra TUSAŞ, Aselsan, Roketsan, Kale, MKE, TUBİTAK Sage ile savunma sanayi sektöründe de yer almaya başladık. Birçok yerli ve milli projelerde yapısal parçalar üreterek yer aldık. Mepsis Havacılık Skorsky ve Lockheed Martin’den üretim lisansları aldı. Birçok müşterimizin ortak tedarikçisi olmamızdan ötürü Airbus ve Boeing’in denetimlerinden geçtik.

Mapsis Havacılık olarak, A400M AIRBUS, ATLAS, AGUSTO, B37 BOEING, BOMBARDIER, BWC, KAI, KUH (Surion),SAGE, BGS, HÜRKUŞ, ATAK, SOJ gibi ulusal ve uluslararası projelerde yer alıyoruz. Fransa’da Zodiac Aerospace ve Amerika’da BE Aerospace ile gizlilik anlaşmaları imzaladık. Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi olan CERN resmi tedarikçisi olarak Türkiye’de ilk beş firmadan birisiyiz. Bunlarla haklı olarak gurur duyuyoruz. Dünyada hiçbir sektör yoktur ki bundan 10-15 yıl sonrasını planlayabilsin. Bu yüzden biz uzun dönem yatırım yapabiliyoruz. Sektörümüz inanılmaz derecede önümüzü açıyor diyebiliriz.

Havacılık ve savunma sanayi sektöründe yer alan global markalarının sadece tedarikçisi değil aynı zamanda proje ve çözüm ortağıyız.”

Mapsis Genel Müdürü Filiz Akkaş Demir’e, “Bir kadın olarak zor bir sektörde bu başarılara imza atmak sizce nasıl bir duygu.” diye sorunca şunları söylüyor; “Birçok müşterimizin ilk kadın tedarikçisi olarak bunu başarmak beni mutlu ediyor. Hassas toleranslarla çalışma, zor kesitlerde üretim yapabilme, kalite kriterlerinin zor olduğu havacılık ve savunma sektöründe başarılı olmak benim cesaretle adım atmamı sağladı. 2021 yılında da Garanti BBVA ve Kagider’in düzenlediği Türkiye’nin Kadın Girişimcisi ödülünü aldım. Üretim aşkı ve başarma hazzı, ülkemize kattığımız değer ve farkındalık bugün benim en önemli ilham kaynağım. Ülke olarak küresel güç olma hedefimizde savunma ve havacılık sanayi son 15 yılda gerçekleştirdiği her millileşme hedefi sonrasında çıtasını bir üste taşımış lokomotif bir sektör olma başarısını göstermiştir. Savunma ve havacılık sanayi kadın erkek gözetmeksizin mesleki birikim ve potansiyeli yüksek çalışanlarından olan AR-GE teknoloji ve mühendislik çalışmalarının yoğun olduğu bir sektördür.

Tasarımdan, montaj hattına üretim ve yönetime birçok kademede kadının olmasını hak eden bir sektör. Bu nedenle de hiç kimsenin bu iş kadın işi, bu iş erkek işi ayrımı yapmadan bu sektör içindeki yeteneğini, potansiyelini keşfetmeli. Azimle ve inançla bu sektörde nasıl başarılı olabilirime cevap aramaları gerektiğine inanıyorum.

Dünya genelinde de daha çok kadının eğitimden iş hayatına ve siyasete kadar her alanda söz sahibi olması gerekiyor.

Kadınların analitik düşünce yapısı birden fazla işi bir arada yapması, yaratıcılığı ve en önemlisi EQ gibi alanlarda birçok erkekten çok daha iyiler. Kadınların ihtiyaç duyduğu şeylerden biri gerekli cesareti göstermektir. Kadınlarımızın sınırlarını zorlamaları gerekiyor. Savunma ve havacılık sektöründeki erkek yoğunluğu kadınları çekimser kılıyor. Bu da sektöre yönelmesini ve yükselmesini etkiliyor. Savunma ve havacılık sanayi erkek işidir algısını kırmak lazım. Hayallerimin sınırı yok ama esas olan hayallerinize giden yolu çizerken istikrarlı bir yol gidebilmenizdir.

Ben bu sektörde kadın olmanın ayrımcılığını ya da zorluğunu yaşamadım. Savunma ve havacılık sanayinde üretim yapmanın ülkeme ordumuza hizmet etmenin gururunu yaşıyorum.”