Hatırlarsanız türküsü dahi vardır, manda yuva yapmış söğüt dalına, bu sözler size saçma gelebilir lakin Kastamonulu bir akademisyen türkü sözlerinin aslında saçma olmadığını sadece bilgisizlik kurbanı olduğunu ortaya koymuş, türkü sözlerinin anlaşılabilmesi için yöre özelliklerin bilinmesi gerektiğini de vurgulamış.

Mandaların yurdun diğer bölgelerindekilerden hiç bir farkı yoktur.

Türkünün derlendiği Tosya, bilindiği gibi pirinci ile ünlüdür. Çeltik tarlalarının sürülmesinde kullanılan manda, yaz sıcağında serinlemek için az kıllı olan derisini çamura bular. Bunun için de göletlerin kenarlarında bulunan ve dalları da suyun içine kadar uzanan salkım söğütlerin gölgesine yatar. İşte mandanın söğüt dalına yuva yapması aslında budur. 

Şimdi diyeceksiniz konumuzla ne alakalı son günlerde Karadeniz’de Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal alanda Ordu Tarım İl Müdürlüğü ile birçok çeşitliliklerde farklılıklar yaratırken tarım ve hayvancılık çalışmaları hız kesmeden devam ederken daha önce yapılan çalışmalar da meyvelerini vermeye başlamış, Ordu Büyükşehir Belediyemiz ve Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde “Manda Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında Aybastı ve Mesudiye ilçelerimize dağıtımı yapılan mandalar doğum yapmaları herkesi sevindirmiş, geçtiğimiz ekim ayında Aybastı ilçesinden 8 ve Mesudiye ilçesinden 8 olmak üzere 16 yetiştiriciye %20 çiftçi katkılı, 2’şer adet dişi damızlık manda ve yanında 2’şer adet de manda yavrusu (malak) olmak üzere toplam 32 adet damızlık dişi manda, 32 adet de malak dağıtılmıştır.

Proje kapsamında toplam 64 olan manda sayısının yeni doğumlarla birlikte 100’ü geçmesi hedeflenmiş, manda geçmişten bu tarafa ordu ilinde yetiştiricilik kültürü içerisinde özel bir yeri olan verimli bir hayvandır. Özellikle doğa şartlarına ve hastalıklara dayanıklı, yetersiz besleme şartlarında bile yaşamını sürdürebilen, sütü değerli olan manda yetiştiriciliğinin canlandırılması ve yaygınlaştırılması önem arz etmektedir.

Manda sütünden elde edilen ürünler de bu çeşitliliği desteklemektedir.

Sürüye yeni katılan mandalarla birlikte ilimizde süt, yoğurt, kaymak, tereyağı gibi manda sütü ürünlerinin üretimi de artacak, bu da yetiştiriciler için gelir kaynağı olurken ilimizin tanıtımına da katkı sağlayacaktır. 

Manda sütünden mozarella peyniri başta olmak üzere A ve C vitaminleri, bağışıklık sistemimizi güçlendirmesi, mineral ve protein miktarı diğer sütlerden, günde bir bardak içildiğinde vücudun bütün besin ihtiyacını karşılıyor olması üstelik kolesterolü yok denecek kadar az.

Manda yoğurdu içerisinde bulunan B12 vitamini ve aynı zamanda doğal antibiyotik özelliği gösterir, kısacası faydası saymakla bitmez.