SONNOKTA RÖPORTAJ - Afganistan Hazaraları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Muhammet Gül, gazetemize konuştu. Gül, konuşmasında şunlara yer verdi: “Öncellikle Sonnokta Gazetesi’ne teşrif ettiği için teşekkür ediyoruz. Elimizden geldiği kadar yerel gazetelerimizin yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Sizin de bildiğiniz gibi 18 Aralık Dünya Göçmenler Günü. Dünya Göçmenler Günü münasebetiyle her yıl Türkiye’mizde de 2017 yılından sonra gelen göçmen sayısının çoğalması ile beraber etkinlik yapılıyor. Dünya Göçmenler Günü gerek Trabzon’da, gerek Ankara’da, gerek Türkiye genelinde etkinlikler kapsamında kutlanırdı fakat koronavirüs nedeniyle bu yıl toplanarak etkinlik yapamayacağımız ortada. Bu nedenle biz de Trabzon’umuzda bulunan 18 bin üzerinde ki göçmenlerin, Göçmenler Günü’nü kutlarız ve tabii ki bu zor şartlarda onların yanında olduğumuzu, hangi ülkeden olursa olsun elimizden geldiğince onların yanında olduğumuz belirtmek istiyoruz.”

MASKE ÜRETTİK
“Dernek olarak sığınmacı, mülteci, göçmen kardeşlerimize birçok şey yaptık yapmaya çalışıyoruz. Özellikle koronavirüs döneminde elimizden geldiği kadarıyla onların yanında olmaya çalıştık. Gerek yönlendirme, gerek bilgilendirme, gerek tercüman konularında onları destekledik. Bir de tabii ki Trabzon’da ki sığınmacı kardeşlerimizin gönüllü katılımları ile şuanda yaklaşık 1 milyona yakın maske ürettik ve bu maskeleri de gerekli kurum ve kuruluşlara ilettik. Çalışmalarımız mart ayında başlamıştı halen devam ediyor. Maske üretimi kapsamında en çok Ortahisar Halk Eğitim ile yaptık bu işi. Ama ara ara diğer kurum ve kuruluşlar ile de çalışmalarımız oldu. Yönlendirmeler ile tercümanlık hizmetlerimizi Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Konseyi desteği ile yapmaktayız. Bu konu ile ilgili onların bize ayırmış olduğu fon doğrultusunda bunları yapmaya gayret ediyoruz.”

ORTAHİSAR DESTEK VERİYOR
“Ortahisar Belediyesi vefa destek kuruluşları ile yardımcı olabiliyor, Trabzon Valiliği, İl Göç İdaresi, Dernekler Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, A ile ve Sosyal Politikalarla hep beraber çalışıyoruz. Trabzon Valiliği başta olmak üzere devlet ve devlet kuruluşları ile birlikte çalıştığımızı söyleyebiliriz. Büyükşehir bize hiç destek olmuyor, hiç görmedik. Ortahisar Belediye Başkanı Metin Genç sağ olsun bize destek veriyor. Destek derken sadece maddiyat değil ama en azından bir etkinliğe katılması ya da sosyal kuruluşları ihtiyaçlı birine gönderdiğimizde destek çıkması, bir salonun verilmesi bunlar bizim için gerçekten kayda değer faaliyetlerdir. Elimizden geldiği kadar ‘Susma Güçlü Ol Bizi A ra’ gibi farkındalığı arttırmak için yapılan projenin destekçisiyiz. Halk arasında farkındalığı arttırmak için gayret gösteriyoruz ve bunu kitap ile yapıyoruz. Orada ki kurum kuruluşlar hepsi oranın ortaklarıdır bizde oranın ortaklarından bir tanesidir. Projeyi tamamen biz sahiplenmeyelim.”

GÖNÜLLÜLER IŞIĞINDA
“Elimizden geldiği kadarıyla bu 18 bin insana hizmet göstermek için gayret ediyoruz. Göçmenlik yapıyoruz, yönlendirme yapıyoruz, Göç İdarelerinde yönlendirme yapıyoruz, adli anlamda yardımcı oluyoruz, bazen koronavirüslü ailelere kumanya yardımı yaptığımız oluyor. Battaniye, eşya, hijyen kiti gibi yardımlarımız da oluyor bunları tamamen gönüllüler ışığında ve Allah rızası için yapıyoruz. 18 bin göçmen bize ulaşabiliyor bizim adresimiz belli ama bizde kanaat önderlerimiz var belirlediğimiz her ülkeden onlar bize ulaşıyor. Sorunlu olan aileler bize geliyor elimizde imkân varsa yardımcı oluyoruz yoksa gerekli yerlere yönlendiriyoruz.”

DERTLERiNE ORTAK OLUYORUZ
“Göçmenlerin veyahut sığınmacıların bu millete sığındığını unutmamalıyız. Onları gerçekten çalıştırırken, onlarla görüşürken gerçekten hakkını gözetmemiz gerekiyor. Çalışma izni olmayabilir, dili bilmeyebilir, onların 1 kuruşa muhtaç olduklarını, kartonların üzerinde yattıklarını, kâğıt yakıp ısındıklarını biz biliyoruz onun için onların hakkını yemek insanı mahveder. Sosyal güvenceleri yok maalesef, çalışma izinleri yok o detaylara girdiğimizde çok büyük sorunları var ama bizim en büyük talebimiz onlara çalışma izninin verilmesi. Göçmenler ile yerli halk arasında ki kültürel uyum konusunda elimizden gelen tüm çalışmalarımızı yapmaya devam edeceğimizi, sığınma ve uyum konusunda gereken her türlü desteği verdiğimizi, göçmenlere bazen psikolojik, bazen danışmanlık hizmetleri verdiğimizi bu konuda onların dertlerine ortak olma gayreti gösterdiğimiz bir dönemdeyiz.”

SİGORTALARI YOK
“Normal de ilk yılda sigorta güvenceleri vardı. Bütçe tamamen Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler tarafından verilmesine rağmen şuanda göçmenlerin sigortaları açık değildir. İlk yıl açıktı bir proje kapsamında açıktı ama şuanda projenin sonuna gelince sigortalar kapandı. Sağlık yardımı alamıyorlar. Sağlık yardımı alan göçmenlerin paraları Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler fonundan karşılanıyordu. Türkiye’nin bütçesinden değil. Her ne kadar Kızılay üzerinden yapılsa da onlar üzerinden karşılanıyordu.” .

Editör: Haber Merkezi