İtalyan Ferrero şirketinin geçen yıl teşvik yasasından yararlanmasına tepki gösteren Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar, 2021’de çıkarılacak olan teşviklerden yararlanması söz konusu olduğunda itiraz edeceklerini belirtti. Başkan Bekar açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Fındık serbest piyasada geçen senenin fiyatlarının altına düştü. Fındık üreticisi tek ele mahkûm olmasın diye hep TMO’nun devreye sokulmasını ve fındık alımı yapmasını istedik. Devlet bunu yaptı. Ancak fındık yine piyasada hak ettiği değeri bulamadı.”

REKOLTEYİ HAYALİ ŞEKİLDE YÜKSELTTİLER 

“Fındık baronları önce rekolteyi, hayali bir şekilde yüksek göstererek bu fiyatlara etki yaptılar. Tahmini rekolte tespitini yeniden bakanlığa yaptırttılar. Yapılan ikinci tahmini rekolte tespiti onların istediği gibi çıkmadı. Ancak farklı yöntemler uygulamaya başladılar. Piyasada fındığın açıklanan fiyatın çok altında bir fiyat oluşmasına sebep oldular. Piyasada bu olumsuzluğu yaratanlara ülkemizde halâ imkânlar tanınıyorsa, fındıkta fiyat istikrarını sağlamamız mümkün değildir. Onlara bu sağlanan teşviklerle, onların piyasa oyunlarını yapmasına cesaret ve imkân verirseniz onlar da piyasayı istedikleri gibi ayarlarlar. Geçen sene çıkan teşvik yasasından Ferrero da payını almış görünüyor. Bu sene çıkacak teşvik yasasını şimdiden takibe aldık. İnşallah bu seferki teşviklerde bu yanlışlığı görmeyiz.”

HANİ TAKİPÇİSİ OLACAKTINIZ?

“Doğruya doğru, yanlışa yanlış deyip uyarılarımıza devam edeceğiz. Ferrero’ya verilen teşvik, yanlış ve haksız bir uygulamadır. Türkiye’de fındık piyasasında istediği gibi at koşturan, ticaret yapıyorum diyerek, üreticinin alın terini gasp eden İtalyan fındık alıcısı Ferrero’ya verilen teşvik neyin nesidir? Serbest piyasada fındığın 22-23 liradan işlem görmesinin sebebi Ferrero’dur. Fındık üreticisinin alın teri üzerinde her türlü oyunu oynayan fındık baronu Ferrero’ya ödül mü verdiniz? Hani baronların takipçisi olacağız demiştiniz. Ne oldu.”

BU DAVRANIŞ KABUL EDİLEMEZ

“İktidara ve tüm yetkililerine sesleniyorum. Bu kabul edilebilir bir durum ve davranış değildir. 2021’in teşvik desteklerini verirken bu yanlışı yapmayın. Bunu yaparsanız iki elimiz yakanıza yapışır. Bu para üreticinin hakkıdır. Bu hakkı üreticiye iade edin. Ferrero üreticinin alın teri üzerinden emeğini çalarak zaten kazanıyor. Tüm teşviklere evet, teşvik yasası listesinde 918’inci sıradaki Ferrero teşvikine 2021’de çıkarılacak olan teşviklerde Ferrero olacaksa, bu teşvike itirazımız devam edecek. Alın teri hırsızlarına teşvike hayır, hayır, hayır.”

Editör: Haber Merkezi