SONNOKTA RÖPORTAJ - Cumhuriyet Halk Partisi Ortahisar İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Oyman şunları dile getirdi: “Pazarkapı’da tarihi kalıntılar çıkan alanda incelememiz oldu. Bu tip çalışmalar şehir için çok önemli. Trabzon’un tarihini ön plana çıkarmamız lazım. Bölgede yapılan her çalışmada başka şeylerle karşılaşıyoruz. Demek ki burada geniş çaplı bir çalışmaya ihtiyacımız var. Dünya mirası dediğimiz Roma döneminden kalma yapıların çıkması gerçekten çok önemli. Bizim burada şehir hassasiyeti yaratmamız gerekiyor, sadece siyasi olarak olaya bakamayız. O bölgede yapılması düşünülen otopark projesi bu şehrin ihtiyacını karşılayacak olabilir ama başka bir yerde de bu proje yapılabilir, alternatifi vardır. Bölgede turizme kazandırılmalıdır.”

SOSYAL BELEDİYECİLİK KONUSUNDA SIKINTI VAR
“Pandemi döneminde de fark ettik ki sosyal belediyecilik konusunda eksikliklerimiz ortaya çıkıyor. Bu gün pandemiden dolayı halkımızın belli sıkıntıları var, sağlığımız bir yana ekonomimiz bir yana. Şehirde temeli eskilere dayanan şirketler kapatmaya başladı. Bu gün Kalkınma ve Konaklar Mahallesi’ne gittiğiniz zaman bütün dükkanlar kapalı, evler satılık veya kiralık. Bu görüntüleri gördüğünüz zaman üzülüyorsunuz. Verilen destekler yetersiz. Bir kira yardımı söz konusu ama Meydan civarında bir lokanta 20-25 bin lira kira verirken, kira desteğinin esnafa çok büyük katkısı olmuyor. Yerel yönetimlerin bu konuda bir desteği olursa esnafa can suyu olur. Trabzon’a baktığınızda sosyal belediyecilik konusunda bir sıkıntı var ama ülke geneline baktığımız zaman CHP belediyeleri bu konuda hakikaten farkını gösterdi, bunu net olarak görüyoruz.”

SATACAĞIM DERSENİZ ELEŞTİRİ ALIRSINIZ
“Ortahisar Belediye Meclisi toplantısında bir önceki dönemde Tanjant yolu üzerinde yapılan otoparkın satılacağı konusu gündeme geldi. Proje başladığında 750 kapasiteli bir otopark düşünülüyordu daha sonra yarıya indirdiler. Şimdi ise otopark daha faaliyete geçmeden satmayı düşünüyorlar. Büyükşehir Belediyesi diğer projeler için paraya ihtiyaç olduğunu belirterek otoparkın satılacağını dile getiriyor. Bu böyle olmaz. Belediye, projelerini bir hesap dahilinde yapmalı. Bu projeleri bir araya sıkıştırıp yapmak için ‘burayı satmam lazım’ derseniz o zaman eleştiri alırsınız.”

ESNAFIN SESİ İYİ DUYULMALI
“Vaka sayılarında önce birincilik vardı, sonra üçüncülük geldi, şimdi de dördüncü sıradayız. Bu durum şehrimiz adına büyük bir sıkıntıdır. Şehirlerarası geçişler halen mevcut. Bu yüksek riskli yerde yaşayanlar yarın daha az riskli illere geçiş yaptığında sıkıntı devam edecektir. Ve aynı zamanda uygulamalarda da karmaşa yaşanacaktır. Pandemi döneminde esnafın sesini de iyi duymak lazım. Esnafımız desteklerin arttırılmasını istiyor.”

DEMEK Kİ KONGRELER GÜNDEME GELMİŞ
“Yeni yapılan açıklamaya göre üye sayısın 300’ün altında olan STK’lar Genel Kurullarını yapabilirler denildi. Demek ki AK Parti kongreleri değerlendirildi. Bir sıkıntı var ki böyle bir madde eklendi. Ama bakıyoruz iktidar partisi kongrelere devam ediyor ve insanları tehlikeye atıyorlar. Ortada tehlikeli bir durum var, o kongreleri yapmak ne kadar önemli ve ne derece anlamlı bilmiyorum. Görevlerimiz sırasında bizim örnek olmamız lazım, bu hataları biz yaparsak karşıya anlatırken sıkıntı yaşarız. Bu sefer esnaf ne yapar der ki ‘sen kongre yapıyorsun, benim dükkanım kapalı.’ İnandırıcı olamazsınız.”

ÖNCELİĞİMİZ BU DEĞİL
“Tünel Akvaryum, 2014 yılında Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç tarafından vaat olarak verilmişti, o zaman adı da Ortahisar Tünel Akvaryum idi. Şuanda baktığımızda yedi senelik bir süreç var ve yedi senede ancak tünel bitti. Çok maliyetli bir proje olduğu ortada. 2018 yılında proje maliyetinin 18 milyon olduğundan söz ediliyordu fakat hiçbir proje o bedellerde kalmaz. Şu ana kadar harcanan paralar 12 milyon, daha da eklenecektir. Çünkü tünel daha kaba halinde, eklenecek yaklaşık 25 milyon civarında sadece bitirme maliyeti olacaktır. Daha sonra da işletme maliyeti eklenecek. Biz en başından beri diyoruz ki önceliğimiz bu değil, zaten bir deniz kıyısında önemli bir kentiz daha denizimizi kullanamıyoruz. Burada yüksek maliyetli bir tünel akvaryumun bize çok fazla yarar sağlayacağını düşünmüyoruz. Belediyelerimiz bu projeleri hepimizden toplanan paralarla yapıyor. Ve görüyoruz ki proje amacından saptı. Biz bu dönemin başında demiştik ki burayı işletecek kimse bulamayacaksınız, baktığınız zaman ihale Belediye’nin şirketine kaldı. Yüzde 25’de dışarıdan bir firma ile ortaklık yapıldı. Herhang i bir zarar olduğu zaman üstlenmeyecek, bütün zarar Belediye’ye ait olacak.”

TEK DERDİMİZ ŞEHİR HASSASİYETİ
“AK Parti il ve Ortahisar ilçe yönetimleri değişti. Onlara hayırlı olsun. Bizim için önemli olan sürecin başından beri hiçbir şekilde kişisel bakmadan Trabzon’un hassasiyetleri için çözüm üretmeye çalışıyoruz. Kişisel polemiğe girmeden şehrin avantajına ne varsa önermeye başladık, devam edeceğiz. Tabii ki diğer partilerin de geliştirdikleri stratejilere karşı biz de stratejiler gerçekleştireceğiz ama genel düşüncemiz tamamen şehrin yararına ve ülkenin faydasına hangi projeler, hangi öneriler varsa bunlar üzerinden gitmek.”

DiYALOG KONUSUNDA EKSİKLİK VARDI
“Milletvekillerinin vatandaş ile diyalog kurma konusunda eksikler vardı. Özellikle esnafımızdaki genel kanı seçimden seçime milletvekillerinin kendilerinin halini sordukları yönünde. Bu çok dile getirilen bir şeydi ama biz bunu kırdık. Bu dönem özellikle Vekillerimiz, İl Başkanlığımız, belediye meclis üyelerimiz, İlçe Başkanlığımız ve Kadın Kollarımız bütün birleşenlerimiz ile bir çalışma içerisindeyiz. Tabiri caizse Ortahisar’da kendi ilçemizden bahsedersek her yerdeyiz. Problemi biliyoruz, çözümü için çalışıyoruz.”

ADIMIN GEÇMESi TEVECCÜH
“Ortahisar Belediye Başkanlığı Adaylığı için adımın geçmesi güzel bir teveccüh. Şuan İlçe Başkanıyım, benim en büyük arzum ve en büyük hedefim şu anki İlçe Başkanlığı görevimi en iyi şekilde devam ettirebilmek. Belediye Meclis Üyelerimiz ile sürekli iletişim halindeyiz. İlçe Başkanlığı ile alakalı ne görevim varsa onu yapmaya çalışıyorum. İlerleyen zaman için kişisel bir hedefim yok. Parti olarak evet Ortahisar’ı almak istiyoruz, evet Büyükşehir Belediyesi’ni almak istiyoruz, evet iktidar olmak istiyoruz. Ona göre de hazırlanıyor ve onun heyecanını yaşıyoruz. Partisel olarak kesinlikle hedefimiz var. İktidar yolunda Trabzon önemli ve siyaseti belirleyen bir şehir. Dolayısıyla vekil sayımızı da arttırmak istiyoruz.”

ORTAK AKLI ÖNEMSİYORUM
“Projelere tek başına karar vermek bana mantıklı gelmiyor. Çalıştay yapıp oradan çıkacak ortak karar ile projelere karar vermek gerekli. Kişisel olarak en büyük hedefim gerilimi azaltan ve ortadan kaldıran, ortak aklı hakim kılmak. Şu anda mevcut belediyelerde en büyük eksiklik ortak akıl olmaması. Dolayısıyla bir gerilimi azaltacağız, ayrıştırıcı dil zarar vermeye başladı. Hepimiz bir arada bu şehir için, bu ülke için bir şeyler yapabiliyorsak en güzel şeylerden birisi budur .”

Editör: Haber Merkezi