Trabzon Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Hasan Karal Trabzon Kent Konseyi’nin çalışmaları hakkında gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Karal şunları söyledi: “Kent Konseyi’nin amacı kent yaşamında: kentin vizyonunu, hemşerilik bilincini daha çok ortaya koymak, kenti yaşanabilir şehir haline getirmek, ortak aklın ürünü öneri proje ve fikirlerini yerel yöneticilere sunmak, aynı zamanda kentte yürütülen çalışmalara katkı sağlamaktır. Ayrıca kültür sanat etkinlikleri, eğitim, spor, sağlık gibi alanlarda yapılan çalışmalarla, bu çalışmaların daha ileriye götürülmesi için fikirler üretmek ve bunları yeri geldiğinde Genel Kurul’dan geçirerek Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunmaktır. Kent Konseyi’nin vizyonunda bu şehri daha yaşanabilir bir şehir haline nasıl taşırız? Sorusuna yanıt aramak yatmaktadır.”

KENT KONSEYİ NEDİR KİMSE BİLMİYORDU

“Trabzon Kent Konseyi olarak 2019 yılında göreve geldik. Hemen ardından pandemi süreci yaşandı. O süreçte yine de güzel çalışmalar yapmaya gayret ettik. Göreve geldiğimizde kent konseyinin kamuoyu nezdinde tanınırlığını artırmak gayreti içinde olduk. Bu amaçla paydaş ziyaretleri yaptık ve Trabzon Kent Konseyi’nin nasıl çalışması gerektiği ve ortak akılla üretebileceklerini anlatmaya çalıştık. Bu görüşmeler sonucunda Kent Konseyi’nin daha aktif olması, şehre ve şehrin geleceğine, insanına yönelik toplantılar gerçekleştirdik. Trabzon Kent Konseyi’ne en çok eleştiri gelen noktalardan birisi ulaşılabilirlikti. Deniliyordu ki, ‘Kent Konseyi var ama biz Kent Konseyi’ne ulaşamıyoruz.’ Böyle olunca kurumsallık oluşturmamız gerektiğini fark ettik. Bu manada Kent Konseyi’ne şu anda içinde olduğumuz mekanı kazandırmış olduk. Konseye böyle bir mekanı kazandırma sürecinde yardımlarını ve desteklerini esirgemeyen Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Murat Zorluoğlu’na bir kez daha teşekkür etmek isterim.”

KURUMSALLIK KAZANDIK

“İnsanlar günümüzde daha çok iletişim teknolojilerinden faydalanıyor. Kurumsallık açısından Kent Konseyi’ne çeşitli sosyal medya platformları üzerinden ulaşılabilmesini sağladık. Kent Konseyi’nin mesai saatleri içerisinde aktif olması gerekiyor ki, o zaman biraz daha kenti kucaklayan, insanların kadınından emeklisine, gencinden engellisine herkesin gelip sorunlarını ilettiği, şehre yönelik fikirlerini paylaşabilecekleri bir ortam sağlamaya çalıştık. Bu nedenle konsey bünyesinde Belediye Başkanlığımızın destekleriyle çalışan sayısını artırdık.  Genel Sekreterimizi seçtik. Bu noktadan itibaren kurumsallaşma süreci daha da hızlandı.”

KİŞİLER ÖZGÜR İRADE KULLANIYOR

“Yönergelerimizi uzun çalışmalar ve istişareler sonucu güncelleyerek Genel Kurulumuzun onayına sunduk. Böylece yeni yönerge ile birlikte konsey seçimlerinde kişilerin özgür iradesi kullanmasının önünü açtık. İsteyen, istediği kişiye kapalı sandıkta oyunu versin diye planlama yaptık ve yörüngemizi buna göre değiştirdik. Kent Konseyi’nde kadın, emekli, engelli ve gençlik meclisleri var. Bu meclisleri normal konsey gibi yaptık. Her mecliste 10 kişilik Yürütme Kurulu oluşturduk, kendi içlerinde Çalışma Grupları kurmalarına imkan tanıdık ve seçimleri en demokratik şekilde yapmalarını sağladık. İlk dönemde Trabzon’da yürütülen birçok projeye destek vermemiz nedeniyle insanlar bizim Belediye’yi desteklediğimizi düşündü. Biz Trabzon’la ilgili her güzel projenin yanında olduk. Biz Trabzon Kent Konseyi olarak tüm kurum, kuruluşlarla ortak akıl doğrultusunda çalışmaya özen gösterdik. Belediyemizde bunlardan biridir. Belediyemizin yürüttüğü projelerde tüm paydaşlarıyla istişare yapması bu şehir için çok önemli bir kazanımdır. Bu aslında Kent Konseyinin ortak akıl misyonuyla örtüşmektedir. Biz Trabzon’da yürütülen projelerle ilgili daire başkanlarımızı Konsey binamızda misafir ederek ayrıntılı sunum yapmalarını ve Yürütme Kurulu üyelerimizin ilgili proje yönelik eleştiri veya katkılarını önemsedik. Böylece projelerin olgunlaşmasına katkı verme gayretinde olduk. Katılmadığımız noktaları da açıkça dile getirdik. Bizler proje sunumlarını dinledikten sonra o projeye nasıl katkı koyabileceğimizi müzakere ediyoruz.  Tabi şunu da söylemek lazım herkesin eleştirisini her projeye yansıtamazsınız, o zaman o iş gerçekleştirilmez. ”

5 BİN KİŞİYE SORDUK

“Kahramanmaraş Caddesi’nin araç trafiğine kapatılması üzerine biz iyi bir çalışma yürüttük. Trabzon’da yaşayan ve Meydan civarını kullanan 5 binin üzerindeki hemşerimize Kahramanmaraş Caddesi’nin kapanması üzerine düşünceleri sorduk. İnsanlarımız Kahramanmaraş Caddesi’nin kapanması noktasında karar verdi. O dönemde Biz, Belediyemiz tarafından yürütülen Ulaşım Master Planı’na katkı için yaklaşık 6 ay anket çalışması yürüttük, konuyu analiz ettik ve sonuçları Ulaşım Daire Başkanımıza teslim ettik. Bizim belki de 2019-2021 arasında yaptığımız en önemli çalışmalardan biri de Trabzon Turizm Eylem Planı’ydı. Trabzon’da bulunan turizm paydaşları ile 6 aya yakın çalışmalar yürüttük ve Trabzon’da sürdürülebilir bir turizm için bir eylem planı ortaya koyduk. Şu anda o eylem planının izleme sürecine başlayacağız. Trabzon turizmini sürdürülebilir kılmamız son derece önem verdiğimiz konulardan biridir. Kırsaldan şehrin merkezine kadar her noktası tarih, kültür, sanat dolu şehrimizin turizmde hak ettiği yere gelmesi için bundan sonraki süreçlerde de çalışmalarımız devam edecektir.”

SİYASİ KAYGIMIZ OLMAZ

“Kent Konseyi olarak hiçbir zaman siyasi kaygımız olmamıştır. Kent Konseyi’nin en büyük kazanımlarından bir tanesi tartışmalarımızı yapıyoruz, ortak fikrimizi oluşuyor ve daha sonra ortaya çıkan sonucu paylaşıyoruz. Başkan olarak ben hiçbir zaman kendi fikrimi açıklamam. Ortak fikirlerimiz oluştuktan sonra kamuoyuyla paylaşmak konseyin ilkeleri açısından önemlidir.”

HER İLÇEYE KONSEY

“Verdiğimiz sözlerden bir tanesi de bütün ilçelerde Kent Konseyi kurulmasına destek vermekti böylece ortak aklı bütün şehre yaymaktı.  Siz fikir üretirsiniz, üretmiş olduğunuz fikir Belediye Meclisi’nden geçebilir de, geçmeyebilir de. Ancak, güzel bir proje ürettiğinizde, bunu projelendirip şehre katkı sunacak hale getirdiğinizde o zaman o projeye herkes onay verir. Şu anda ilçelerde İlçe Kent Konseyi çalışmalarımızı iyice ilerlettik, hemen hemen bütün ilçelerdeki başkanlarımız ile görüştük. Süreçleri anlattık, temsilcilerimiz ile toplantılar yaptık, katılan arkadaşlarımız ile seçim provası bile yaptık. İlçe Kent Konseyi seçimleri 5 Temmuz’da Beşikdüzü ilçemizle başlayacak, arkasından diğer ilçelerimiz seçimlerini icra edecek ve Genel Kurullarını yapacaklar. Kent Konseyleri bulunduğu ilçenin bütün sivil toplum kuruluşlarını, kamu kurumlarının temsilcilerini, varsa sendika temsilcilerini, dernekleri yani geniş bir yelpazeyi kapsadığı için aslında o bölgeyi çok iyi tanıyor ve o bölgenin sorununu da biliyor. Bu da güçlü bir kamuoyu desteği ile ortak fikirlerin hayat bulması demektir.”

İYİ KATKI KOYDUK

“Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesinde yürütülen Avrupa Birliği destekli Katılımcı Bütçe Projesi var. İlgili projede Trabzon Kent Konseyi ve Akçaabat Kent Konseyi olarak biz de paydaşız. Orada da Akçaabat Kent Konseyi ile Trabzon Kent Konseyi olarak güzel bir çalışma yürüttük, iyi bir katkı koyduğumuzu düşünüyorum. Avrupa Birliği fonlarından ülkemize ve ilimize kaynak aktarılması önem verdiğimiz bir durumdur.  Bu nedenle Avrupa Birliği fonlarından yararlanmak adına proje kazandırmak lazım. Bizim konsey olarak en çok önemsediğimiz şeylerden biridir. ”

2024-2029 YILLARI STRATEJİK PLAN DESTEĞİ

“Trabzon Kent Konseyi olarak 2024-2029 yılları arasında Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin stratejik planlarına arzu etmeleri durumunda  altlık oluşturmada kullanabilecekleri, yatırımların mahalle bazlı öncelikleyen bir araştırma planlanmaktadır. Mahallede yaşayan bireylerden alınacak bilgi ve verilerle ortaya konacak rapor bu manada bütçeleme açısından da kaynak kullanımında yol gösterici olacaktır. Bu amaçla Trabzon ve tüm ilçelerini kapsayan bir araştırma yapmak ve sonuçları raporlaştırmak düşüncesindeyiz.”

KADIN DERNEKLERİNE EYLEM PLANI OLUŞUYOR

“Trabzon’da bütün kadın derneklerinin de içinde olduğu bir platformumuz ile eylem planı oluşturulması sürecinde biz de paydaşlardan biriyiz. Trabzon Valiliğimizin koordinasyonunda ilgili çalışmalar yürütülmektedir.  Bu eylem planı içerisinde birçok maddeye destek vereceğiz, Genel Kurul sürecine getirip çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kent Konseyi olarak kadınlarımızın yapmış oldukları el sanatlarını sanal fuarlar şeklinde görücüye çıkarmak arzusundayız. Olayın ticari kısmı bizi ilgilendirmiyor ama kadınlarımızın ürettiği ürünlerin geniş kitlelere duyurulmasını önemsiyoruz.”

SAHİL İÇİN GÖRÜŞECEĞİZ

“Sahil konusunda maalesef denizden uzak bir şehir halindeydik. Son zamanlarda başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere ilçe belediyelerimizin yaptığı çalışmalar ile kısmen de olsa denizle buluşabildik. Ama bu yeterli değil.  Liman olmasa Pelitli’den başlayarak Akçaabat’a kadar uzanan bir yürüyüş ve bisiklet yolunu hayata geçirmemiz lazım. Ancak liman kısmı hariç diğer bölümlerin kesintisiz olarak yapılmasına engel hiçbir olumsuzluk görülmüyor. Bu kapsamda  sahilde yapılan projeler ile ilgili Trabzon Büyükşehir belediyesinin ilgili daire başkanları ve  Trabzon Kent Konseyi, Ortahisar Kent Konseyi ve Akçaabat Kent Konseyi olarak bir toplantı organize etmek istiyoruz. Böylece hem yürütülen projelerle ilgili bilgi almak hem de konseylerin görüşlerini sunmalarına fırsat tanımak arzusundayız. Yani iş bittikten sonra istişare etmenin çok fazla önemi kalmıyor. Sahilde yürümemiz lazım, sahilde bisiklet sürmemiz lazım, spor yapacak bir yer olması lazım, sahilde çocuklarımızla gençlerimizle kitap okumamız lazım, engelli dostu bir sahil bandı oluşturmamız lazım,  sahilimizi bir noktaya taşıdık ama yetiyor mu, yetmiyor. Bunları istişare edip sonra ortaya çıkan fikirleri yine paydaşlarla ve kamuoyu ile paylaşma düşüncemiz var.”

O MANZARAYI BİZ DE ELEŞTİRİYORUZ

“Şu an Kanuni Bulvarı’na bakıyoruz, Boztepe tarafına bakan herkes manzarayı eleştiriyor, biz de eleştiriyoruz ama proje bitme noktasında. Dolayısıyla bu aşamada viyadükleri nasıl insan dostu, çevre dostu ve gözü yormayan hale getiririz? Sorularını müzakere etmeliyiz. Bu konularda fikirler yürütmek lazım. Bizim üzerinde durmamız gereken diğer bir konu Güney Çevre Yolu, bu projede çok geç kaldık. Ulaşım Master Ana Planı’nda ortaya koydu ki sahildeki trafik yükünün yüzde 25’den daha fazlası transit. Transitte yüzde 25, çok büyük bir rakam. Dolayısıyla Güney Çevre Yolu’nun ivedilikle yapılması lazım. Güney Çevre Yolu’nda güneyden kuzeye bağlantılar organize edildiği zaman bu şehir daha yaşanabilir daha konforlu hale gelecektir. Güney Çevre Yolu’nun güzergahının belki bir daha düşünülmesi gerekiyor, çünkü şehir büyüyor. Bu şehrin güneyden başka büyüyebileceği yeri kalmadı. Tartışmamız gereken konulardan biri de Samsun’dan Sarp’a kadar uzanacak bir otoyoldur.  Hafif raylı sistem şuanda yol aldı gidiyor ve bu hepimizi sevindiriyor.”

BİLİMSEL SÜRECİ İYİCE TARTIŞTIK

“Yeni Otogar ile ilgili Daire Başkanımız ile geçtiğimiz dönem içerisinde görüştük. Havzadaki su debisine göre bütün hesapların maksimum duruma göre yapıldığını ifade ettiler. Verilere bağlı olarak gerekli yükseklik seviyesinin planlamalara yansıtıldığı ve hatta tolerans tanındığı ifade ettiler. Bilimsel veriler elinize geldiği zaman Siz onu kabul etmek zorundasınız. Biz de bütün çalışmalarımızda bilimsel veriler üzerinden gitmek istiyoruz.”

PRESTİJLİ ŞEHİRİZ

“Trabzon büyük bir şehir, Trabzon bir marka şehir. Trabzonspor sayesinde de dünyanın en prestijli şehri olduğumuzu bir kez daha ülkemize ve tüm dünyaya anlattık. Kutlamalara baktığımızda da insanımızın aslında ne kadar uysal, anlayışlı olduğunu herkes gördü. Bu denli büyük etkinlik ve organizasyonlarda en küçük bir olumsuzluk yaşanmadı. Her şey o kadar güzel oldu ki bütün dünya bizi alkışladı. Trabzon ve Trabzonspor ifadesinin bir marka olduğunu herkes gördü.  Dolayısıyla şampiyonluk kutlamalarında yaşanan coşku ve eğlence Trabzon’un ne kadar güvenli bir şehir olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Bu durum şehrimize gelecek turistler kadar bu şehirde okumaya gelecek öğrenci sayısını da artıracaktır. Bu manada Trabzonspor’umuzu tekrar kutlamak isterim.”

Editör: Haber Merkezi