Türkiye’nin önemli tarihi ve turistik mekanlarından biri olan Sümela’da 6 yıldır süren yamaç ishali ve restorasyon sırasında gün yüzüne çıkarılan şapaller, keşiş ve öğrenci odaları, çan kulesi, çilehane, misafirhaneler ve mahzenlerden oluşan saklı mekanlar, manastır tarihinde ilk kez tüm alanları ile ziyarete nihayet açıldı. Ancak Temmuz ayı yaklaşırken, Maçka esnafı ve turizimcileri umdukları ilgiyi henüz bulamadı. 

Kamp alanı sahibi Ali Kemal Küçükosmanoğlu, “Herkesin haberi olsun. Sümela’nın artık bölge ekonomisine bir katkısı yok. Bırakın Sümela’ya il dışından gelecek turisti, Akçaabat’tan bir aracın gelmesi 200 lira, Sümela’ya giriş 100 lira. Bu ekonomi ile kim gezmeye gelir buraya. Ramazan Bayramından bu yana sadece 15 masa ağırladım. Yaz geldi, ne gelen var ne giden” dedi. 

Restorasyon ve üstüne pandemi darbesinin turizmine darbe vurduğunu belirten restoran sahibi Mustafa Kalaycı ise, “1 Mayıs itibari ile turizm sezonu açıldı fakat bir hareketlenme olmadı. okullar kapanınca yerli turist umuyoruz ama akaryakıtta zamlar tatil imkanını kısıtlıyor” derken At Binicilik Çalışanı Cemil Kalaycı’da, körfez ülkelerinden turistin tek umutları olduğunu kaydetti.  

Editör: Haber Merkezi