Türkiye Emekliler Derneği Araştırma Müdürü Namık Tan, yetkililere çağrıda bulunarak 2000 yılından sonra emekli olanlara da intibak kriterlerinin uygulanmasını istedi. Tan, “Emekli aylıklarında farklı kanun hükümlerine göre aylıkların hesaplanması, emekliler arasında eşitsizliği artıran bir uygulamaya dönüştüğünden, kriterlerin değiştirilmesi gereklidir.Çalışılan dönemlerde yürürlükte olan kanun hükümlerine göre karma aylık hesaplamaları yerine tek bir kriterin getirilmelidir” dedi.  

KAYIPLAR YAŞANIYOR

Tan, “Özellikle de 1 Ekim 2008 itibariyle yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, gerek prim kazançlarının güncellenmesindeki katsayılar, gerekse de aylık bağlama oranlarında öngörülen değişiklikler, emekli aylıklarında düşmelere yol açıyor. 1 Ekim 2008 sonrası dönemlerdeki hizmetlerin karşılığı hesaplanırken, önceki dönemlere göre emekli aylıklarında kayıplar yaşanıyor. Yeni emeklilere 750 lira aylık bağlanması, şaşkınlık yaratıyor” diye konuştu.

EŞİT AYLIK BAĞLANMALI

Konuyla ilgili Türkiye Emekliler Derneği olarak taleplerini hakkında konuşan Tan, “2000 öncesi dönemde emekli olanlara 6283 sayılı kanunla uygulanan intibak kriterlerinin 2000 sonrası emekli olanlara da yansıtılmasını talep ettik. Prim kazançları ile prim ödeme gün sayıları eşit olanların, emekli oldukları tarihlere bakılmaksızın eşit aylık bağlanması, sosyal güvenlik sisteminin norm ve standart birliği olarak değerlendirilmelidir” şeklinde konuştu.

Karadenizde sonnokta /Sönmez Çak

Editör: Haber Merkezi