SONNOKTA ENES AYDIN - Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş İzmir’de yaşanan 6.6’lık depremi yorumlayarak Trabzon için dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Bektaş şunları dile getirdi: “İzmir’de karşımıza çıkan sonuç depremin büyüklüğü değil zeminin özelliğinin zayıf olmasıdır. Binaların deprem nizamnamesine göre yapılmamış olması felaketin en büyük sebebidir. Başka bir deyişle oradaki can kayıplarından doğal afet değil insanlar sorumludur. Çünkü İzmir’deki zemin sarsıntısı o kadar yüksek değil. Hem zeminin deprem büyütmesi hem de binaların vasıfsız olması felaketin en önemli sebebi olmuştur. "

KADERCİLİK SÖZ KONUSU
“Çıkartılan deprem yönetmeliklerinin çok ciddi şekilde uygulanması gerekir ve uygulanmaya zorlayıcı tedbirlerin alınması lazım. Bütün mühendisler sorumluluk almalıdır. Zemin etüdünü yapan mühendisten inşaatı yapan mühendise kadar herkes sorumluluk taşımalıdır. Ancak şuanda gördüğüm kimse sorumluluk almıyor ve bir kadercilik söz konusu.”

DEPREM OLASILIĞI VAR
“Trabzon’da bugün Deprem Tehlikesi Haritası’na göre orta büyüklükte yani İzmir’de yaşanan bir deprem büyüklüğünde depremin yaşanması olasılığı var. Bu bakımdan Trabzon’un özellikle sahil kesimi ve dolgu alanları risk taşımaktadır. Aynı zamanda Trabzon bir çöküntü alanı olduğu için yine deprem büyüme özelliği de vardır. Bunlara gerektiği dikkat ve önem verilmesi lazım.”

DUYARLILIK GÖSTERİLMELİ
“Yeni deprem yönetmeliği çıkmasına rağmen Trabzon’un yapı stoku acilen gözden geçirilmelidir. Deprem nizamnamesine uygun olmayan binalar desteklenmeli zayıf binalarda kentsel dönüşüme gidilmelidir. Trabzon’un yapı stoku oldukça eski olduğundan ilgili ve yetkililer gerekli duyarlılığı göstermelidir.”

Editör: Haber Merkezi