Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Ordu, Giresun ve Trabzon İllerinin en önemli geçim kaynaklarından birisi olan Ağustos ayı başlarında ilgili birimler tarafından açıklanan fındık toplamak için bahçelere giriş tarihlerinin belirlenmesiyle üreticiler fındık bahçesine girdi ancak yağmurlu hava üreticiyi olumsuz etkiledi.

Trabzon Beşikdüzü İlçesine bağlı Çıtlaklı Mahallesi sakinlerinden fındık üreticisi Kadir Çıtlak fındık sezonu ile ilgili şöyle konuştu: “Karadeniz Bölgesi’nde fındık sezonun başlamasıyla beraber yağmurlarda beraber başladı. Fındık bahçesindeki fındıkları açıklanan tarihten itibaren imece usulü toplattığı fındıkları harman yaparak doğal bir şekilde kabuklu olarak kurutmak mümkün olmadı.”

MAĞDUR OLUNMASIN

Çıtlak, Beşikdüzü’nde her yıl aynı esnafa fındıklarını kurutarak teslim ettiği esnaftan yardım isteyerek, “Ben bu fındıklarımı doğal olarak kurutamıyorum, hava şartları da buna el vermiyor. Üreticilerimizin ürünlerini bulundukları bölgeden alarak kendi fındık kurutma makinasında kurutarak üreticimizin mağdur olmamasını sağlıyoruz.” dedi.

ÇALIŞMA OLSA İYİ OLUR

Çıtlak, ürünü doğal olarak kurutamadığından fındıkları teslim ettiği üretici ile temasa geçmesinin akabinde yaklaşık olarak 2 ton fındığı kurutma makinasında 21 saat kurutarak fındıkların belirli bir nem oran düzeyine gelmesini sağladığını belirtti. Çıtlak, ayrıca şunları dile getirdi: “Her yıl fındık alan bazlı dosya yapımı için çiftçi kayıt parası ödüyoruz. Ben ve benim gibi fındık üreticilerimizin hasat zamanında mağdur olmaması için İlçe Tarım Müdürlüklerinde böyle bir çalışma olursa daha iyi olur diye düşünüyorum.”

Editör: Haber Merkezi