SONNOKTA SELAY SAYKAL - Koronavirüs salgınının rekorlar kırdığı kış döneminde Trabzon’da da vakalar her geçen gün çoğalıyor. KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, eskisinden çok daha fazla test yaptıklarını ve test sayılarıyla birlikte pozitiflik oranlarında da ciddi bir yükseliş olduğunu söyledi.

BÜYÜK ARTIŞ
Prof. Dr. Aydın, “Mayıs ayına kadar gelen test sayılarımız 500 ile 600 civarındaydı. 1 Haziran ve 1 Eylül arasında gelen test sayılarımız 800 civarındaydı. 1 Eylül’den sonra gelen sayılar ise 1300’leri bulabilmekte. Oranlar ise test sayılarındaki pozitiflikler ilk dönemde yüzde 20’lerde, ikinci dönemde yüzde 10 iken şimdi ise yüzde 40. Sayı söyleyerek insanları korkutmaya gerek yok ama Bakanımızın da açıkladığı gibi yüzde 100’e yakın ve hatta bazı günler yüzde 100’ün üzerinde bir artış söz konusu. Önceden Trabzon, Gümüşhane, Giresun ve Bayburt da bizdeydi. Şimdi tek başına Trabzon bu illerin toplamından daha yüksek sayıda test çalışıyor. Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi olarak 2 test merkezimiz var. Her iki hastanenin çalıştığı test sayısı 3 bine yaklaşıyor ve her iki tarafta da pozitiflik oranları aynı ” dedi.

2021 YILI SONUNA KADAR MASKE!
Prof. Dr. Faruk Aydın ayrıca koronavirüsün uzun süre daha hayatımızda olacağı konusunda uyararak şunları söyledi: “Virüs ilk ortaya çıktığında en az 2 yıl süreceğini dünya çapında bilim insanları öngörüyordu. Şu anki tablo da bunu gösteriyor. 2021 yılının sonuna kadar maskemizi çıkartmamamız ve tedbirlere uyarak yaşamayı öğrenmemiz lazım.”

Editör: Haber Merkezi