Selahattin ÖZCAN - SONNOKTA

Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Ekim, “Güney Çevre Yolu uzun yıllardan beri gündemde olan bir konu. Bu konu özellikle geçen yıl yoğun olarak gündeme alındı. Güney Çevre Yolu’nun ilk etapta Akçaabat Geçişi için kollar sıvandı.” Diyerek yıllardır bekleyen proje için net ifadeler kullandı. İşte Ekim’in açıklamaları…

TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

“Nefsipulathane Mahallemizde bulunan eski milli eğitim binası ve önündeki eski balıkhane binasının yıkımını tamamladık. Burada peyzaj düzenleme, dere ıslahı ve düzenleme çalışması yapacağız. Bu alanda bulunan mevcut Merkez İlkokulu’nun yerine taşınması sonrasında buradaki mevcut binayı da yıkarak şehrimize bir meydan daha kazandırmış olacağız. Akçakale Kalesi’nde kazı çalışmalarını yeniden başlattık. Akçakale’de tarih gün yüzüne çıkıyor. Hem kale içerisindeki arkeolojik kazıda hem de kale çevresinde su altı araştırmalarda Osmanlı ve Bizans dönemine ait bulgular ortaya çıkıyor. Kazı çalışmaları sonrasında kalenin restorasyonunu tamamlayıp buluntular burada sergilenecek. Akçakale Kalesi’ni oradaki plajlarla ilişkilendirerek ve çevresindeki günübirliklerle düşündüğümüzde bu bölge şehrimizin turizmine önemli katkı sağlayacak hale gelecek.”
 

Ortamahalle’ye teleferik düşüncesi ne aşamada?

“Teleferik hattının projesini bitirdik ve yatırımcı bekliyoruz. Projemiz iki kısımdan oluşuyor.  Hattın birinci kısmı Akçaabat sahilden başlayarak Ortamahalle Müzesi’nin arka kısmına kadar uzanıyor. İkinci kısmı ise Ortamahalle’den başlayarak Sivriburun dediğimiz tesislerin olduğu yere kadar uzanıyor. Öncelikli olarak birinci hattı, devamında ise ikinci hattı hayata geçirmeyi istiyoruz. Yap-İşlet yöntemi ile hayata geçecek olan teleferik projemiz için yatırımcılar arıyoruz. Teleferik projesi Akçaabat’ımızın turizm çeşitliliği arttıracak önemli bir yatırım olacak. Şöyle bir hayal edin. Turist geldi, Akçaabat Sahiline aracını park etti. Sahil boyunca deniz kenarında deniz manzarasının tadını çıkardı ve sahildeki lokantalarda Akçaabat Köftesi’nin tadına baktı. Sonrasında Tarihi Ortamahallemize gitmek istedi. Aracını tekrar almasına gerek yok. Teleferikle sahilden Ortamahalle’ye Akçaabat manzarası eşliğinde ulaştı. Ortamahalle’nin tarih kokan sokaklarında gezerek Ortamahalle Müzesi’ni ziyaret etti. Tarihi Timurciler Konağımızda eşsiz deniz ve doğa manzarası keyfiyle Türk Kahvesi’ni yudumladıktan sonra yine teleferik vasıtasıyla sahile aracının yanına inerek gününün tamamlamış oldu.  Saydığımız bu güzergâhta misafirimiz Akçaabat’ın sahilini görüyor, meşhur Akçaabat Köftesi’ni tadıyor, tarihi Ortamahalle’yi ve Ortamahalle Müzesi’ni geziyor, tarihi konaklarda vakit geçiriyor ve birçok yönüyle Akçaabat’ı tanımış oluyor.”

ÇEVRE YOLU’NDA KOLLAR SIVANDI

“Güney Çevre Yolu uzun yıllardan beri gündemde olan bir konu. Bu konu özellikle geçen yıl yoğun olarak gündeme alındı. Güney Çevre Yolu’nun ilk etapta Akçaabat Geçişi için kollar sıvandı. Akçaabat’ın güneyinden geçen yol ile ilgili ilk somut adım atıldı. Projeye esas sondaj çalışmaları yapıldı ve projede sona gelindi. Karayolları Genel Müdürlüğü ziyaretim sırasında Akçaabat’ın güneyinden geçen yolun projesini inceleme fırsatım oldu. Akçakale Mersin Mahallesi sınırlarından başlayan yol yaklaşık 17 kilometre uzunluğunda. Yolun yaklaşık 12 kilometresi tünelle geçiyor. Kavaklı, Düzköy Vadisi ve Derecik vadisinden şehre ara bağlantı yolları yer alıyor. Yolun yapım ihalesinin bu yıl içerisinde yapılması planlanmakta.”
 

Editör: Haber Merkezi