Çalışan öğretmenlerin, emeklilerin, anne, baba, eş ve çocuklarının konaklama ihtiyaçlarını; yeme, içme, spor, eğlence, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını kendi imkânları ölçüsünde karşılamak için 12 Eylül ihtilalinden sonra öğretmenevleri kurulmuştur.

Öğretmenevlerinin amaç ve ilkeleri gayet açıktır. Bugün maalesef öğretmenevleri gerçek anlamda öğretmene hizmet vermiyor, veremiyor! Öğretmenevleri yönergelerinde olduğu gibi, kar amaçlı kurulmuş yerler olmamasına rağmen, kendi personelini yani öğretmeni hizmet merkezinden çıkaran ve çeşitli hizmet bedelleri ile de ayrıcalıklı olmaktan uzak tutan bir yapıya, işleyişe sahiptir. Diğer kurum ve kuruluşların kendi personellerine hizmet veren benzeri yerlerle yapılan kıyaslamalar bu gerçeği ortaya koymak için yeterlidir.

Öğretmenevlerinin herkesçe malum sorunlarını dile getirmek yeterli değildir. Kuruluş amaç ve ilkelerinden uzaklaşmış bir kurumun çöken işleyişini tekrar diriltmek, ilke ve esasları doğrultusunda hizmet vermesini sağlayacak çözüm önerileri sunmak gerekmektedir. Şu bir gerçek ki sorun çözmek bir zihniyet meselesidir. Yani her şeyden evvel zihniyet değişiminin olması şarttır. Zihniyet değişimi liyakat ve hakkaniyet esaslı kadroların tahsisi ile gerçekleşebilir. Bunu malum çeteye ve uzantılarına anlatmak gibi bir derdimiz de yoktur. Malum çete bu çöküşün mimarıdır ya da fırsatçısıdır!

Trabzon Çarşıbaşı Öğretmenevi 10 Nisan’da 25 odalı iken hummalı bir çalışma ile 30 Nisan’da 27 odalı hale getirilmiştir. Hizmet aşkı ile yanıp tutuşan değil de sanırım “yanacak olan” bu elemanları herkes tanımalıdır. Azim ve kararlılık bu olsa gerek!

Çarşıbaşı Öğretmenevi Milli Eğitim Yeniden Yönetici Görevlendirmede adaylara münhal bulunan tercih listesinde yer almış olup, mevcut müdürün emeklilik talebi akabinde tercih listesinden çıkarılmıştır. Sebebi sorulduğunda da 27 odalı öğretmenevleri için ilgili mevzuata göre bakanlık ataması yapılacağından dem vurulmuştur! Geçen hafta Akçaabat Şehit Samet Uslu Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne de mevzuata uygun usulsüz atama gerçekleşmişti. Artık Trabzon Milli Eğitim Müdürlüğünden “yeniden yönetici görevlendirme” süreci iptal edilmiştir deyip şu okullara şunlar atanmıştır şeklinde bir açıklama bekliyoruz.

Öğretmenevlerinin sorunlarını Ali Cengiz oyunlarında mahir bir yapının rüzgarında yol alan elemanların ve kadrolarının çözemeyeceği aşikardır. Yapılan bu atamalar Milli Eğitimde çöküşün artık kokuşmaya döndüğüne işarettir. Bir an önce yetkilileri, başta Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya SELÇUK’u göreve davet ediyorum.