Milli Eğitim Bakanlığı personelinden olağanüstü gayret ve çalışmaları ile emsallerine göre başarılı görev yapanlara, Başarı Belgesi ve Üstün Başarı Belgesi ile ödül verilmesi yönetmelikle belirlenmiştir.

Başarı Belgesi; olağanüstü gayret ve çalışmaları ile emsallerine göre başarılı görev yapmak suretiyle, kamu kaynağında önemli ölçüde tasarruf sağlanmasında, kamu zararının oluşmasının önlenmesinde ve önlenemez kamu zararlarının önemli ölçüde azaltılmasında, kamusal fayda ve gelirlerin beklenenin üzerinde artırılmasında veya sunulan hizmetlerin etkililik ve kalitesinin yükseltilmesinde somut olaylara ve verilere dayalı olarak katkı sağladıkları tespit edilenlere verilmektedir. Üstün Başarı Belgesi; üç defa Başarı Belgesi alanlara verilebilmektedir. Ödül ise Üstün Başarı Belgesi verilenlere en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) %200'üne kadar ödeme ve belge verilmektedir.

Yönetmeliklerle kuralları ve kaideleri belirlenmiş başarı belgelerini, yöneticilik değerlendirme kılavuzunda başarı belgelerine önemli puanlar verileceği açıklandıktan sonra Trabzon Milli Eğitim Müdürlüğü de bol miktarda vermektedir. Bilgi edinme kanununa göre verilen belgelerin ad, soyad ve çalıştığı okulları içeren listeler istendiğinde; “şu kadar kişiye verilmiştir” şeklinde verilen belgelerin sahipleri değil de verilen belgelerin sayısı öğrenilebilmektedir.

Trabzon Milli Eğitim Müdürlüğü’nün verdiği belgeler ilân edilmelidir. Bütün eğitim çalışanları bu listeyi görmeli ve listede bulunan kişilerin bu belgeyi hakkettiğini onaylamalıdır.  Trabzon Milli Eğitim Müdürlüğü verdiği belgelerin arkasında duramayacaksa ahbap çavuş ilişkisiyle bu belgelerin verildiği ortaya çıkacaktır. Son aşamada Trabzon’da binin üzerinde verilen başarı belgelerinde okuluna doğru dürüst uğramayan idarecilerin, çeşitli siyasi vakıf ve dernek çalışmalarında bulunan öğretmenlerin adlarını görmek çok acı veriyor. Ayrıca büyük çoğunluğunun belli bir sendikanın üyesi ve yöneticisi olması da bu belgelerin verilmesinde adaletin olmadığının işaretidir.

15 Temmuz’dan önce cemaat adıyla yapılan haksızlık ve hukuksuzluklar, şimdilerde belli bir kirli ittifakla yapılmaya devam ediyor. Trabzon 2018 LGS’de birinci olunca bunu sağlayan başta öğretmenlere ve idarecilerine başarı belgeleri yazılmasına karar verildi. Ancak ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerince hazırlanan listelere eklenen isimlerden başlayıp İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gelen listelere de isim ekleme ve çıkarmalar yapılarak liste son halini almıştır. Çıkarılan insanlara bakıldığında işini çok iyi yapıp dik durdukları, eklenenlerin ise ya belli bir sendikanın temsilcisi ya da idarecisi olduğu görülmüştür. Özellikle de yöneticilik değerlendirmesinde ek puanlar vermek için büyük büyük adamların küçük küçük hallerin içinde olmasının izahı yapılamamaktadır.

Çalışan, başarılı eğitim çalışanlarının başarı belgesine ihtiyacı da beklentisi de yoktur. Fakat onlar başarılı çalışmalar yaparken, alakasız insanlara birtakım bağlantılar sebebiyle art arda başarı belgesi verilmesi söz konusu eğitim çalışanlarını yaralamaktadır. Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğünün diyet ödemek ya da geldiği misyonlara hizmet etmek adına yaptığı liste çalışmalarına Trabzon Valiliği müdahale etmelidir. Bütün devletin kurumlarını objektif olmaya davet ediyor, başarı belgelerini gerçek sahiplerine ulaştırmalarını bekliyorum.