Türkiye’nin teknoloji üreten bir topluma dönüşmesini hedefleyen ve Milli Teknoloji Hamlesi sloganı ile yola çıkan TEKNOFEST, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra, Türkiye’nin önde gelen teknoloji şirketleri, kamu kuruluşları ve üniversitelerin destekleriyle düzenleniyor.

İlk kez geçtiğimiz yıl düzenlenen TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, 17-22 Eylül tarihleri arasında Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirildi. Bu yıl 1.720.000 kişinin katıldığı etkinlik dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali oldu.

TEKNOFEST boyunca SOLOTÜRK, Türk Yıldızları, Rus Hava Kuvvetleri’nin Su-30 Akrobasi Takımı, Türk ve yabancı gösteri grupları etkileyici uçuş gösterileri gerçekleştirdi. Ayrıca aralarında ATAK helikopterinin, HÜRKUŞ eğitim uçağının, Akıncı taarruz insansız hava aracının da olduğu farklı büyüklüklere ve görevlere sahip çok sayıda hava aracı festival alanında sergilendi.

Festival kapsamında HackIstanbul 2019 CTF Yarışması, Robotik Yarışmaları, Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması, Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları, Uçan Araba Tasarım Yarışması, Roket Yarışması, Savaşan İHA Yarışması, İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması, Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları, Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması, İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışması, Robotik Fetih 1453 Yarışması, Yapay Zekâ Yarışması, Model Uydu Yarışması, Sürü İHA Simülasyon Yarışması, Travel Datathon Yarışması, Mini Jet Radyal Kompresör Tasarım Yarışması ve Turbofan Motor Tasarım Yarışması olmak üzere farklı kategorilerde teknoloji yarışmaları düzenlendi. Yarışmalara Türkiye'nin 81 ilinden ve 122 farklı ülkeden toplamda 17.773 takım başvuru yaptı, 2000'den fazla takım ve 10.000 yarışmacı finalist olmaya hak kazandı.

TEKNOFEST kapsamında 19 farklı alanda gerçekleştirilen yarışmalara Trabzon 8 takım, 25 öğrenciyle katılım sağladı ve 2 alanda birincilik elde ederek tarihi bir başarıya imza attı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Trabzon Faruk Başaran Bilim ve Sanat Merkezi  "TAYFA" takımı Uluslararası Savaşan İHA Döner Kanatlı kategorisinde 1.lik ödülünü alırken; Trabzon Naci Orhan Bilgisayar Bilimleri ve Tasarım Beceri Atölyesi "HAVALİ BİLYALİ" takımıyla Uçan Araba Tasarım Yarışmasında 1.lik ödülünü kazandı.

Faruk Başaran Bilim ve Sanat Merkezi/Savaşan İHA Takımının öğretmenleri Lütfü Kurt ve Fatih Güngör iken öğrencileri Kadircan Tüzüner (Trabzon Fen Lisesi), Yılmaz Umut Karaşah (Yomra Fen Lisesi), Azra Ceren Livaoğlu (Akçaabat Fen Lisesi), Selcen Çelik (Akçaabat Fen Lisesi), Hasan Basri Akbulut’tan (Akçaabat Fen Lisesi) oluşmuştur.

Trabzon Naci Orhan Kodlama Merkezi /Havali Bilyali Takımının öğretmenleri Emin Terzi ve Adem Bayraktar iken öğrencileri Nuri Kerem Korkmaz (Akçaabat Fen Lisesi), Göksu Naz Atalar (Cudibey Ortaokulu), Emine Şahin (Şehit Samet Uslu İmam Hatip Ortaokulu), Eymir Yayla’dan (Vakfıkebir Cumhuriyet Ortaokulu) oluşmuştur.

Trabzon’a TEKNOFEST 2019'da tarifsiz gurur ve mutluluğu yaşatan 8 takımımızın eğitim çalışanlarına Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu Bey’in takdiriyle başarı belgesi düzenlenmiştir. Tabi ki ilimizde tüm projelerde çalışan öğretmenlerin de bu kapsamda değerlendirilmesi yeni projelerin daha da istenilen seviyede olmasını sağlayacaktır.

Türkiye’nin yüksek teknoloji hamlesi TEKNOFEST 2019'a başvuru yapan ve ilimizi başarıyla temsil eden tüm takımlarımızı, öğrenci ve eğitim çalışanlarını tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.