Engelli kişilerin arkadaş gruplarında dikkat çekici konumda olmayı istemek, engelli genel karakteridir.

Tabii bu durum ise, davranış bozukluklarına yol açabileceği gibi regrasyon (engellemeye) de sebep olabilir.

Engellilerde düşük yada menfi benlik tasavvurunun dikkat çektiği bunun sebeplerinde özre bağlı çevresel faktörler, izolasyon iletişim ve uyum eksikliği olduğu söylenebilir.

Engellilerde şu hassasiyet mevcuttur; Çabuk kızma, sinirlilik, huzursuzluk, veya uyuşukluk gibi normal olmayan durumların gözlenebileceği tabiidir.

Engellileri toplum olduğu gibi kabul etmesi ve değer vermesi çok önemlidir.

Çünkü onlarda elde olmayan aşağılık duygusu, büyüklük kompleksi, iletişim bozuklukları, iş ve okul hayatında düşüklük topluma uyma zorluk gibi bir hayli davranış bozuklukları bariz bir şekilde gözlenir.

Engellilerde en çok görülen tablolardan biri “izolasyon” dan engelli gençlerde çevreyle etkiletişim bozulmakta, iletişim açısından ciddi problemler doğurmaktadır.

Fiziksel engelli gençlerin arkadaşlarınca kabulü daha zordur.

Bu gençler, kendilerini gruptan ayrı görürler. Arkadaş ilişkilerinde iletişim kuramama problemi ve kendi başlarına hareket yeteneği kazanmalarındaki zorluk sonucu engelli gençler, kendilerini toplumdan izole etmektedir.

Ayrıca inkar ve bastırma savunma mekanizmasını kullanacakları için kendilerini daha da yalnız hissetmektedirler.

Bunlarda empati eksikliği, impus (kontrol bozukluğu) ya da ani patlama davranışı, objektif depresif belirtiler görülür. yüksek düzeyde ekosentrik bir hayat sürme eğitimi kısıtlı hayat rijit hareketler engellilerde çok dikkat çeker.

Bilim adamlarının engelliler hakkında yaptıkları araştırmalarda onlara yaptırılacak spor faaliyetlerinin sosyal, ruhsal ve bedensel faydaları temin edeceği konusunda hemfikirler.

Sportif etkinliklerinin emasyonel ve psikolojik gelişimine olan etkisinin, psikolojik gelişmeye olan katkısından çok daha fazla olduğunu salik vermektedirler. Engelliler toplumun bir parçası olduklarını alsa unutmayalım.

*** Temizlik, maske ve mesafeye lütfen dikkat edelim. Salgın hastalık devam etmekte.