HEYKELİNİZİ DİKELİM
Hal'in istimlak edilerek kazanılacak alana da futbol sahaları yapılması gerekmektedir. Bunu yapanların da bu şehre heykelini dikerler
Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği Trabzon Şube Başkanı Hayri Tekelioğlu, Sonnokta Gazetesine açıklamalarda bulundu. Mazisini arayan Trabzon’un reçetesine “tesis” yazan Tekelioğlu, Yavuz Selim’den, yönetici vizyonuna, antrenörlerin gelişiminden, projelere kadar birçok noktaya değinirken kurtuluşa gidecek yolun da tüyolarını verdi. İşte Tekelioğlu’nun samimi açıklamaları..
Yavuz Selim hakkında düşünceleriniz nelerdir?
TARİHTİR.. SİLİNENEMEZ
Akyazı’nın açılmasıyla Avni Aker ve Yavuz Selim’in yıkımı düşünülüyor. Ancak Cahit Erdem'in büyük uğraşları neticesinde Yavuz Selim’in aynı yerinde yapılması planlanıyor. Avni Aker ile ilgili bir takım projeleri var. Biz amatörün doğduğu yer olan Yavuz Selim’in oradan kaybolmaması için her türlü desteği veriyoruz. Orası tarihtir, asla silinemez.
Avni Aker hakkında sürekli farklı duyumlar geliyor. Bu konu hakkında siz neler söylemek istersiniz?
AVNİ AKER KORUNACAK
Avni Aker'in durumu henüz netleşmedi. Bizim siyasilerden aldığımız yanıtlar bir bölümünün tarihe tanıklık etmesinden dolayı müze olarak kullanılacağı ve açık diye tabir edilen maraton bölümün yıkılacağı bilgilerine edindik. Bu bölgenin korunarak daha da güzelleştirilmesi hepimizin arzusu. Bunun yanında tesis yönünden bir takım eksiklikleri var özellikle merkezde.
Gördüğünüz aksaklıkları söyler misiniz?
SAHALAR YETMİYOR
Sadece ASKF, Yavuz Selim ve Beşirli sahaları yetmiyor. Takımların çalışabilecek alanlar gerekli. Bilhassa Faroz’daki sahanın daha da modernleştirilmesi gerekmektedir. Afyon’un merkezinde 12 tane çim saha var. Trabzon futbolda en önemli illerden bir tanesidir. Trabzon dışındaki insanlar burada nasıl bir zorlukla çalışıldığını bilmiyorlar. Burada sezon hiç kapanmıyor. İlçelerde bu konuda fazla sıkıntı olmasa da bilhassa merkezde bu konunun üzerinde durulmalıdır.
İlçe, futbol ve Şalpazarı.. Şalpazarı’nda saha yok. Bu konuda neler söylersiniz?
ŞALPAZARI’NA DEVLET ELİ DEĞMELİ
Cahit Erdem bu konuyla çok yakından ilgilendiğini biliyorum. İstimlak çalışmaları söz konusu. Sürekli bu tür çalışmaların içerisinde oluyor. Ancak bunun biraz da devlet politikası olması gerekir. Şalpazarı’na biraz da devlet da devlet elinin değmesi gerekiyor.
Trabzon'da futbol gelişiyor mu?
ÇALIŞMA ALANLARI YETERSİZ
Futbolun gelişmesi için birçok etkenin gelişmesi lazım. Önce teknik adam kendini geliştirecek. Ardından idareci, futbolcu, hakem ve taraftar.. Tesisleşme bu konuda vurgulanması gereken en önemli unsurların başında yer alır. Biz sadece Trabzon'daki futbolun duraklama dönemine girdiğini bir nedene bağlayamayız. Bu saydığım etkenler de yetersiz. Yetenek bu şehrin genetiğine işlenmiş. Bu işte en büyük noksanlığı çalışma alanlarının yetersiz oluşunda görüyorum.
Antrenör olarak baktığınızda Trabzon’da ki antrenörlerin kendini geliştirdiğine inanıyor musunuz?
ANTRENÖR İHRAÇ ETMELİYİZ
1000'e yakın antrenörümüz var. Nüfusa göre bizdeki antre0nörlerin PRO, UEFA A ve B kategorisinde çok sayıda antrenörlerimiz var. Profesyonel liglerin her dönemi çok sayıda antrenörümüz vardı. Daha fazla antrenör ihraç etmemiz lazım. Bunu çözmemiz gerekir.
Trabzonspor'un başarısı antrenörleri biraz daha öne çıkartıyor mu?
TRABZONSPOR’LA DOĞRU ORANTILI
Kesinlikle.. Trabzonspor’un başarısıyla bizim antrenörlerin profesyonel dünyada yer bulması orantılı gidiyor. Trabzonspor’un şampiyonluğa oynadığı dönemlerde profesyonel liglerde 20'den fazla teknik direktörümüz vardı. Ancak Trabzonspor başarısız olunca antrenörlerimizin de il dışında çalışma olanağı azalıyor. Trabzon'a karşı da sesli ya da sessiz olsa da artık bir duyarsızlık oluşmuş. Biz bunu da kırmaya çalışıyoruz. Şenol Güneş, Mustafa Reşit Akçay, Tolunay Kafkas, Ünal Karaman, Osman Özköylü Metin Diyadin, Mehmet Birinci, İsmail Batur, İlker Erdem, Ayhan Alemdaroğlu vs. sayamadığım birçok isim var. Bu arkadaşlar Trabzon'un elçileridir.
ŞENOL GÜNEŞ BİZE BİR ÖRNEKTİR
Şenol Güneş son derece başarılı.. Geçtiğimiz sezon bir şampiyonluk aldı. Bu yıl da inşallah yine bu başarıyı yakalayacaktır. Avrupa'dan çok talihsiz bir şekilde elendiler. Kendisine umarsız derecede eleştiriler de bulunuyoruz. Oysa Trabzon'un şuanda futbol anlamında Avrupa’ya açılan tek penceresidir. Her yönüyle sıkı bir Trabzon’lu ve Trabzonspor’lu. İçimizde öyle arkadaşlar var ki bunu benimseyemiyor. Biz de istiyoruz ki Şenol Güneş’ler gittikten sonra yenileri gelsin. Bizim arzumuz, hayalimiz, amacımız o. Şenol Güneş bize bir örnektir.
Antrenörlüğe yeni başlayan genç arkadaşlar için ne gibi projeleriniz var?
EĞİTİM DEPARTMANI OLUŞTURDUK
Özkan Sümer ve Hamt Cihan’ın yönettiği bir eğitim departmanı oluşturduk. Çok yararlı geçiyor. Her ay bu etkinliğimiz devam edecektir. Buradaki amacımız antrenörlerin hem gelişim hem değişim hem de ileriye dönük daha sağlıklı daha donanımlı olmalarını arzu diyoruz.
Bölgesel Amatör Lig’i yorumlar mısınız?
KISTAS GETİRİLMELİDİR
Bu ligi ben de çok tasvip etmiyorum. Kulüpler heyecanla şevkle bu işe kalkışıyor. Ancak bir yıl sonra baktık ki ligi ilk 3'te bitirmesine rağmen küme düşüyor. 3. Lig'e yükseliş olduğu için burada en büyük kıstas şu olmalıdır. Tesisin ve alt yapın tüm yaş kategorilerinde olduğunda bu lige katılabilirsin. Bir de Trabzon takımları 4 tane oluşu ister istemez düşmen yaratılmasına sebebiyet veriyor. Hatta bazen Trabzon takımları kendi içerisinde çatışıyor. Bir yarışın içerisinde oldukları için birbirini üzüyorlar. Farklı bir atmosferde karma karışık olmuş bir yumak içerisinde insanlar leke alıyor. Yarı profesyonel hale getirilebilir. Yahut iddiadan bütçe ayrılabilir.
Trabzon’da bu sezon kavgalar konuşuldu. Bunun nedeni sizce nedir?
KİMSE HATASINI KABUL ETMİYOR
Trabzon çok gergin bir şehir.. Bu gerginlik futbola da yansıyor. Antrenör, oyuncu, idareci de bu pastadan payını alıyor. Play-Off’lar futbolun beşiği olan bu memlekette sorunsuz bir şekilde devam etmelidir. Olayların olmadığı, sporun dostluk olduğunu Trabzon fevkalade iliyor. Bu gerginliklerden uzak durmamız lazım. Futbol sonuçta bir oyundur. Bir takım hedeflere ulaşmakta zorluk çekince bu gerginlik sahaya yansıyor. Yaşanan olayları ben de Trabzon'a yakıştıramıyorum. Ama dediğim gibi Trabzon zor bir şehir gibi.. Hiç kimse hatasını kabul etmiyor. Hoşgörülü davranamıyoruz.
Trabzon’da alt yapı.. Neler söylemek istersiniz?
DEVLET POLİTİKASI ŞART
Trabzon’un tarihinden beri en büyük sükseyi altyapıdan yapmıştır. Trabzonspor kendi yetiştirildiği evlatlarıyla şampiyon olmuştur. Ancak futbol her geçen gün geliştiği ve çok ciddi miktarların döndüğü için bu işi artık Trabzon tek başına yapamaz. Devletin futbol politikası olması gerekmektedir. Türkiye de 7-8 il seçilmelidir. Trabzon, Samsun, Bursa, Adana ve Sakarya gibi çoğaltabiliriz. Pilot bölge seçilip bunlara futbol politikası oluşması lazım.
Trabzon futbolunun kurtuluş reçetesi nedir?
MÜTHİŞ ÖNERİ
Kadir Özcan tesislerinden, Faroz Semt Sahasına kadar alanı futbol sahalarıyla süslenmelidir. Hal'in artık şehir içerisinden kalkması lazım. Bunu da yapanın bu şehre heykelini dikerler. Altyapının çok daha donanımlı sağlıklı oyuncu yetişmesi için buraya ihtiyaç var. Sahil doluyor. bir takım yollar yapılıyor neden burası yapılmasın..
Benim de hayalim Yavuz Selim, 19 Mayıs, Orman Lojmanları, yandaki otopark spora kazandırılasıdır. Sizin söylediğinizle bu bu aynı anda yapılırsa iyi olmaz mı?
O ZAMAN BREZİLYA OLURUZ
O zaman Trabzon, Türkiye'nin Brezilyası olur. O zaman biz antrenörler kendi farklarını gösterir. Biz statta 10 takım çalışacağı yerde 10 statta 1'er takım çalışır. Hiç bir antrenörün nerede antrenman yapacağım diye düşünmez. Koşu parkurlarının olduğunu da düşündüğümde Trabzon o zaman Trabzon olur. Ancak bir çok şehirde olmasına rağmen Trabzon için şuan hayal. Gönül isterki hayallerde kalmasın.. Hem sizin söylediğiniz, hem de Kadir Özcan'dan Faroz Semt Sahası’na kadar olan alanı Trabzon'a yapan insan sadece hayır dualarıyla cennete gider.
Yıllardır spor camiasının içerisindesiniz.. En üzüldüğünüz olay nedir..
TARİH YARGILAYACAK
Yeni alanların açılmasını beklerken Boztepe sahasını kapattılar. Boztepespor'u bitirdiler. Cahit Erdem'in o kadar direnmesine rağmen elimizden gitti. Günahı kiminse çeksin. Kim oranın kapanmasına vesile olmuşsa tarih bir gün onları yargılayacaktır. Şimdi Boztepespor
nerede? Biz çocuklara top peşinde koşmalarını öğretmiyoruz.. Onları kötü alışkanlıklardan
da koruyorduk.. Yazık.. sadece yazık.
Karadenizde sonnokta özel haber / Ali Osman YÜRÜK
Fotoğraf: Mert KAYA