Hayatta hangi iş olursa olsun, başarılı olmak için karşılaşacağın başlıca düşmanların, başta tembellik, kötü arkadaş, kötü örneklerdir. Bunun yanı sıra, kitabın ve hocanın da kötüsü vardır. Bu düşmanlara karşı koymak için elinde irade ve bunun en yüksek insani-ahlaki ifadesi olarak, çalışma olarak kuvvetli bir silahın vardır.

Bu silahları kullanma usulünü ve gerek kendi şahsın, gerek mensup olduğun aziz ailen, aziz milletin ve cihan şümul insanlık için hayırlı ve faydalı bir surette yetişip başarılı olmanın en esaslı koşulları; birincisi ve hiç kuşkusuz hayat için iradeli olmaktır. Gevşekliğin, vurdumduymazlığın türlü türlü şekilleri adına tembellik dediğimiz başarının düşmanını yıldığı biricik silah iradedir. İyilik yolunda iradeni kullanabiliyorsan, korkma en kötü arkadaş semtine uğrayamaz.

Şuna dikkat edelim, insan zekası ve bilgisi ile değil, ancak iradesi ile insandır. Bilindiği gibi, zeka ve bilgi az da olsa, hayvanlarda da vardır. Özellikle ahlaki manada irade, canlı organizmalar zincirinin son halkasını teşkil eden, insana has bir kudret ve imtiyazdır. İrade insanları birbirinden ayıran ve aralarında üstünlük ve aşağılık farkları meydana getiren hiç şüphesiz ruhi kuvvettir.

Hangi meslekte olursa olsun, etrafına baktığında, gördüğün üstün insanlar bunu hep iradelerinin kuvvetine borçludur.

Tarihte ve günümüzde şerefli yer alan, ün kazanmış kişilerin hepsi bunu irade fethetmişlerdir. Basit zekalı, az bilgili hatta hiç bilgisi olmayan insanlardan da başarılı olanlar az da olsa görülür. Fakat zayıf iradeli insanlardan başarılı olmuş ve yükselmiş istisnalar dışında tek bir misal göremezsiniz. Çünkü başarılı olmak, yükselmek gayretin ürünüdür. Gayret ise iradenin göstergesidir, ifadesidir

İradeli olmak maddi ve içtimai anlamda başarılı olmak değil, insanın mutlu olmasının bile temel şartıdır. İnsanlar mutluluğun kendi içlerinde olduğunu ya unutur ya da benimsemez, onu eğlence yerlerinde kahve köşelerinde ne yazık ki ararlar. Mutluluk öyle define arayıp da tesadüf şekilde bulunan bir nimet değildir. O ne şanstır, ne mirastır, ne piyangodur ne de mevki ve servettir. Mutluluk şahsi gayret ve irademizin kudreti ile fethedebileceğimiz bir muhkem kaledir. Bütün bu sebeplere yapıştıktan sonra yüce Allah’a tevekkül etmek şarttır.

***

Temizlik, maske ve mesafeye lütfen dikkat edelim, salgın hastalık günden güne artmaktadır. Herkese sağlıklı günler dilerim.