Doğal gaz kesintisi, elektrik zammı, sanayide elektrik kesintisi, enflasyon artışı, ay sonunu zor getiren vatandaş. Yıl 2022; Türkiye Cumhuriyeti 99'ncu yaşını kutlayacak! Ülkenin kurucu ve ilk yasal siyasi partisi olma özelliklerini taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi, 1923'ten 1950'ye kadar aralıksız ve Türkiye'de en uzun süre iktidarda kalmış siyasi partidir. Peki, bu iktidar zamanında ne yapıldı? Hepsini yazmak istesem bütün sayfayı bana ayırmaları gerekir, ben sizin için sadece 1938'den sonra yapılan bazılarını örnek vereyim.

Ergani Bakır İşletmesi hizmete girdi.

Bursa, Mersin ve Adana elektrik şirketleri devletleştirildi.

Ankara hava gazı şirketi devletleştirildi.

Sivas demiryolu makineleri fabrikası kuruldu.

İlk Türk denizaltısı denize indirildi.

Türk Petrol Şirketi kuruldu.

Türk Hava Kurumu Ankara'da uçak fabrikası kurdu.

İlk büyük Türk ilaç fabrikası Eczacıbaşı kuruldu.

Sivas Çimento Fabrikası açıldı.

Ankara Fen Fakültesi açıldı.

İzmit'te gazete fabrikası açıldı.

Rize Çay Fabrikası hizmete girdi.

Çatalağzı Termik Santrali hizmete girdi.

Ben konu çeşitliliği ve tarihsel farklılık düşünerek bu kadarını yazabiliyorum. Açılan fabrikaların öneminin yanı sıra “devletleştirildi” ifadesine dikkatinizi çekmek istiyorum. Elektrik ve gaz hizmetlerini devlet eliyle vermenin önemi bir ülke için tartışılamaz. Ki bunu daha birkaç gün önce yaşadık; İran doğal gazı kesti, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, “Her biri birer kaledir” dediği fabrikalar durdu.

Yıl 1945 Türkiye'de ilk defa yerli ampul üretimine başlandı.

Yıl 2022 Türkiye'nin, simgesi ampul olan iktidar partisinin lideri, ana muhalefet partisi liderine iktidar oldukları zamanları kast ederek, “Sizin zamanınızda mum vardı” diye eleştiri getiriyor. Sadece mum vardı da bu kadar fabrika nasıl kuruldu? Sadece gaz lambası vardı da, sizin sattığınız o fabrikaları kim, nasıl yaptı?

BİR DAHA VE İNADINA SAMSUN'DAN!

Bazı tarihler vardır; dönüm noktasıdır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıktığı 19 Mayıs 1919 gibi. Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı sayılan bu adım, 29 Ekim 1931'de, o noktaya dikilen Onur Anıtı ile simgeleştirildi. Geçtiğimiz hafta akıl tutulması yaşayan bazı kişiler Onur Anıtı'nı yıkmaya yeltendi. Bu çabalar bu ülkede sonuçsuz kalır çünkü Atatürk bu ülkede siyasi bir figür değildir, biri ya da birilerine zimmetlenmiş fikir değildir. Atatürk bu ülkenin ve özgürlüğümüzün banisidir. Ülkesinde halka zulmeden, vatanını, milletini, devletini değil de kendisini yücelten bir diktatör ile lider arasındaki fark budur. Bütün Dünya günlerdir süren onur nöbeti ile gördü ki, güneş bir daha ve inadına Samsun'dan doğacak!