Spor yapmaya, sadece çeviklik ya da yakın temas yapıldığında başarılı olmak, yahut adale şişirme ve bedeni güzelleştirme vasıtası ile bakılması yanlıştır.

Spor, organik mekanizma vasıtası ile ruh ve mizaç üzerinde çok etken bir rol oynayan önemli bir ruhi terbiye usulüdür.

Ancak, şu noktaya dikkat çekmek gerekir; sporun ruh, mizaç üzerindeki faydalı rolü bunu önce canlı, hareketli ve hususuyla gönül çekici bir oyun halinde yapılmasında, bilhassa ölçülü ve mutedil oynanmasındadır. Spor, gençler nazarında daima oyun şeklini ve oyun cazibesini muhafaza etmelidir.

Notlu ve imtihanlı bir ders, bir vazife, mecburi bir çalışma halini alan sporun karakter terbiyesi bakımından faydası ise sıfırdır.

Oyun şeklini ve cazibesini koruyan sporun faydası, muhakkak ki ölçülü bir hareket olmasındandır. Ölçüyü ve hududunu aşan bir spor, hem fikri mesai ve inkişafın düşmanıdır. Bu durum hem bedeni, hem de ruhi sağlık için zararlıdır.

Mizaca bağlı huylar üzerine, spordan başka, lisan inceliklerinin mühim tesirlerini de unutmayalım. Nitekim bugün, yüksek medeniyetli batı ülkelerinde bu iş böyledir. Bu memleketler hususu ile milli dil, yani yaşayan bir fiil konuşulup yazılan, dil bahsinde gayet hassas ve titizdir. Bilinsin ki, insanlar birbirinden bedensel oluşumları, organik ve fizyolojik yapıları, tenlerinin ve gözlerinin rengi, yüzlerinin şekli yönü ile ayrılır. Kalabalık bir yerde, örneğin bir maçta, yüzlere dikkat ederseniz, birbirinin tam benzeri iki kişiyi göremezsiniz. Allah (C.C) yüzbinlerce yıldan beri gelip geçmiş ve gelecek olan insanlardan her birini bir başka tipte yaratmış ve sınırsız modelde insanoğlu yaratılmıştır.

Demek ki insanlar, mizaçları, yani organik özellikleri ve fiziki görünüşleri başka başka oldukları gibi, mizaçları yani ruhsal özellikleri ve manevi fizyonomileri, kısaca huyları yönü ile başka başkadır. Spordan da iyi bilmekteyiz ki, insanların bazısı çabuk etkilenir; heyecanlanır öfkeye kapılır, iç dünyasına çekilip, kendi duygu ve düşünceleri ile yaşarlar.

Bu kişiler zevki ve kederi olunca şiddeti ile duyar...

***

Lütfen maske, mesafe ve hijyen kurallarına sağlığımız için dikkat edelim.